Sok magyar család van bajban: erre eddig senki sem gondolt

Pénzcentrum
2016. február 29. 11:47

Nincs olyan megtakarítási termék Magyarországon, ami kifejezetten azokat célozza meg, akik két éves időtávon szeretnének megtakarítani. Emiatt nekik trükközniük kell, ha a legjobb megoldást szeretnék megtalálni maguknak. Ezen az időtávon ugyanis érdemes lehet többfelé osztani a pénzünket ahhoz, hogy az ideális megoldást megtaláljuk.

Sokan vannak úgy, hogy egy korábban összespórolt nagyobb összeget (pl. néhány millió forint) szeretnének elhelyezni, azonban a Tartós Befektetési (vagy Betéti) Számlák (TBSZ) 3 éves kedvezményes időszakát nem tudják kihasználni, mert ennél hamarabb van szükségük a pénzre. Emellett persze a bankbetétek viszonylag alacsony kamatánál többet szeretnének látni és persze lehetséges, hogy több mint egy évig tartják a pénzüket egy helyen.

Mégiscsak inkább TBSZ

Ahogy azt írtuk a TBSZ először három naptári év után ad adókedvezményt, ilyenkor a kamatadó 10 százalékra mérséklődik és az egészségügyi hozzájárulást (EHO) sem kell megfizetnünk. Ezt két éves megtakarítási időszak alatt nem tudjuk kihasználni, azonban ennek ellenére megérheti ilyen számlára tenni a pénzünket, de hogy lehet ez?

Hiába más számláról beszélünk, a számlavezetés jellemzően ugyan annyiba kerül, mintha sima értékpapírszámlát vennénk fel, ráadásul a feltöréskor sem kell magasabb költségekkel számolni. Hatalmas előny lehet viszont, ha több befektetési formát választunk, ilyenkor ugyanis nem a befektetési termék eladásakor kell megfizetni a kamatadót és az EHO-t, hanem amikor a számláról felvesszük a pénzt.

Ha az összes termékünknek pozitív hozama volt, akkor mindegy, hogy melyik számlát választjuk. Ha viszont a befektetések között volt veszteséges, akkor a veszteség mértékével csökken a kamatadó adóalapja.


Két év aránylag hosszabb időtáv az ember életében, így előfordulhat, hogy korábban vagy később van szükségünk a pénzre. Előbbi esetben érdemes fix hozamú befektetést választani. Utóbbinál viszont kiemelkedően előnyös lehet a TBSZ, hiszen 3 év után a fent felsorolt kedvezményeket kaphatjuk, míg ha 5 évig a számlán tartjuk a pénzünket, akkor nemcsak az EHO mentességet kapunk, hanem a kamatadót sem kell megfizetnünk.

Mit vegyünk TBSZ-re?

A TBSZ értékpapírszámlájára számos befektetési termék közül válogathatunk, ezeket persze megvehetjük sima értékpapírszámlára is, azonban ebben az esetben elveszítjük a felsorolt előnyöket.

Állampapírok

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az állampapírok után eleve nem kell EHO-t fizetni, ez már a két éves megtakarítási időszaknál is mellettük szól. Persze nem mindegy, melyik papaírt vesszük meg. Vehetünk például évente Kamatozó Kincstárjegyet egy éves futamidővel, de a magasabb hozam reményében vehetünk hosszabb futamidejű Magyar Államkötvényt. Ezeknél érdemes változó kamatozású terméket választani, így bármikor veszteség nélkül eladhatjuk őket. Vásárolhatunk a lakossági államkötvényekből (PMÁK és BMÁK) is, ezek is jellemzően veszteség realizálása nélkül válthatók vissza.

Befektetési alapok

A befektetési alapok nyilvános tájékoztatójában megtaláljuk, hogy az adott alapnak mekkora a kockázata és az alapkezelő milyen futamidőre ajánlja a megvásárlását. Két éves időtávon egyébként elsősorban a pénzpiaci és a rövid kötvény alapok jöhetnek szóba. Ha a magasabb hozam reményében kockáztatjuk a pénzünket például egy részvényalapban, akkor érdemes a pénzünk egy részét biztos befektetésben tartani (pl: állampapír vagy pénzpiaci alap).

Bankbetét

Természetesen nem érdemes elfeledkezni a bankbetétekről sem, hiszen új pénz elhelyezésekor a jegybanki alapkamat többszörösét is megkaphatjuk, igaz, ezek általában rövid lejáratú termékek. Ha viszont egy éves lekötést nézünk, akkor két százalék körüli ajánlatot is találhatunk, ha körülnézünk a bankok ajánlatai között.

A betéteknél azt is meg kell nézni, hogy mekkora kamatot kapunk majd akkor, amikor már nem friss pénzt kötünk le és persze a számlavezetési díjak sem lényegtelenek, alacsonyabb kamatok mellett ugyanis a kamatadóval akár nullázhatják a hozamunkat. Arról nem is beszélve, hogy jellemzően a pénz felvételének (átutalásának) is díja van, ezzel sem árt előre kalkulálni, amikor elhelyezzük a pénzünket.

Egyszeri díjas életbiztosítás

Az egyszeri díjas életbiztosítások aránylag nagyobb összeg felett elérhetők, mint a másik két fent részletezett termék. Ennek ellenére megérheti ezt választani, az eszközalapokkal ugyanis hasonlóan jól járhatunk, mint azt a TBSZ-nél ismertettük, ugyanis ezeknél a termékeknél is a pénz felvételekor kell megfizetni a kamatadót és az EHO-t. Emellett ezek az életbiztosítások is adnak kamatadó kedvezményt:

  • 3 év után feleződik a kamatadó és az EHO,
  • 5 év után pedig egyiket sem kell megfizetni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem