2020. július 13. hétfő Jenő

Sok magyar család van bajban: erre eddig senki sem gondolt


Nincs olyan megtakarítási termék Magyarországon, ami kifejezetten azokat célozza meg, akik két éves időtávon szeretnének megtakarítani. Emiatt nekik trükközniük kell, ha a legjobb megoldást szeretnék megtalálni maguknak. Ezen az időtávon ugyanis érdemes lehet többfelé osztani a pénzünket ahhoz, hogy az ideális megoldást megtaláljuk.


Sokan vannak úgy, hogy egy korábban összespórolt nagyobb összeget (pl. néhány millió forint) szeretnének elhelyezni, azonban a Tartós Befektetési (vagy Betéti) Számlák (TBSZ) 3 éves kedvezményes időszakát nem tudják kihasználni, mert ennél hamarabb van szükségük a pénzre. Emellett persze a bankbetétek viszonylag alacsony kamatánál többet szeretnének látni és persze lehetséges, hogy több mint egy évig tartják a pénzüket egy helyen.

Mégiscsak inkább TBSZ

Ahogy azt írtuk a TBSZ először három naptári év után ad adókedvezményt, ilyenkor a kamatadó 10 százalékra mérséklődik és az egészségügyi hozzájárulást (EHO) sem kell megfizetnünk. Ezt két éves megtakarítási időszak alatt nem tudjuk kihasználni, azonban ennek ellenére megérheti ilyen számlára tenni a pénzünket, de hogy lehet ez?

Hiába más számláról beszélünk, a számlavezetés jellemzően ugyan annyiba kerül, mintha sima értékpapírszámlát vennénk fel, ráadásul a feltöréskor sem kell magasabb költségekkel számolni. Hatalmas előny lehet viszont, ha több befektetési formát választunk, ilyenkor ugyanis nem a befektetési termék eladásakor kell megfizetni a kamatadót és az EHO-t, hanem amikor a számláról felvesszük a pénzt.

Ha az összes termékünknek pozitív hozama volt, akkor mindegy, hogy melyik számlát választjuk. Ha viszont a befektetések között volt veszteséges, akkor a veszteség mértékével csökken a kamatadó adóalapja.


Két év aránylag hosszabb időtáv az ember életében, így előfordulhat, hogy korábban vagy később van szükségünk a pénzre. Előbbi esetben érdemes fix hozamú befektetést választani. Utóbbinál viszont kiemelkedően előnyös lehet a TBSZ, hiszen 3 év után a fent felsorolt kedvezményeket kaphatjuk, míg ha 5 évig a számlán tartjuk a pénzünket, akkor nemcsak az EHO mentességet kapunk, hanem a kamatadót sem kell megfizetnünk.

Mit vegyünk TBSZ-re?

A TBSZ értékpapírszámlájára számos befektetési termék közül válogathatunk, ezeket persze megvehetjük sima értékpapírszámlára is, azonban ebben az esetben elveszítjük a felsorolt előnyöket.

Állampapírok

Az állampapírok után eleve nem kell EHO-t fizetni, ez már a két éves megtakarítási időszaknál is mellettük szól. Persze nem mindegy, melyik papaírt vesszük meg. Vehetünk például évente Kamatozó Kincstárjegyet egy éves futamidővel, de a magasabb hozam reményében vehetünk hosszabb futamidejű Magyar Államkötvényt. Ezeknél érdemes változó kamatozású terméket választani, így bármikor veszteség nélkül eladhatjuk őket. Vásárolhatunk a lakossági államkötvényekből (PMÁK és BMÁK) is, ezek is jellemzően veszteség realizálása nélkül válthatók vissza.

Befektetési alapok


A befektetési alapok nyilvános tájékoztatójában megtaláljuk, hogy az adott alapnak mekkora a kockázata és az alapkezelő milyen futamidőre ajánlja a megvásárlását. Két éves időtávon egyébként elsősorban a pénzpiaci és a rövid kötvény alapok jöhetnek szóba. Ha a magasabb hozam reményében kockáztatjuk a pénzünket például egy részvényalapban, akkor érdemes a pénzünk egy részét biztos befektetésben tartani (pl: állampapír vagy pénzpiaci alap).

Bankbetét

Természetesen nem érdemes elfeledkezni a bankbetétekről sem, hiszen új pénz elhelyezésekor a jegybanki alapkamat többszörösét is megkaphatjuk, igaz, ezek általában rövid lejáratú termékek. Ha viszont egy éves lekötést nézünk, akkor két százalék körüli ajánlatot is találhatunk, ha körülnézünk a bankok ajánlatai között.

A betéteknél azt is meg kell nézni, hogy mekkora kamatot kapunk majd akkor, amikor már nem friss pénzt kötünk le és persze a számlavezetési díjak sem lényegtelenek, alacsonyabb kamatok mellett ugyanis a kamatadóval akár nullázhatják a hozamunkat. Arról nem is beszélve, hogy jellemzően a pénz felvételének (átutalásának) is díja van, ezzel sem árt előre kalkulálni, amikor elhelyezzük a pénzünket.

Egyszeri díjas életbiztosítás

Az egyszeri díjas életbiztosítások aránylag nagyobb összeg felett elérhetők, mint a másik két fent részletezett termék. Ennek ellenére megérheti ezt választani, az eszközalapokkal ugyanis hasonlóan jól járhatunk, mint azt a TBSZ-nél ismertettük, ugyanis ezeknél a termékeknél is a pénz felvételekor kell megfizetni a kamatadót és az EHO-t. Emellett ezek az életbiztosítások is adnak kamatadó kedvezményt:

  • 3 év után feleződik a kamatadó és az EHO,
  • 5 év után pedig egyiket sem kell megfizetni.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS