6 °C Budapest

Sok családot érint: nagyot esett a kamat egy év alatt

Pénzcentrum
2014. február 24. 12:15

Néhány hete publikálta az inflációs adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ez a szám fontos gazdasági mutató, több, a mindennapi életben is lényeges dolgot befolyásol. Ilyen például a Babakötvény kamata is, amely sok családnak jelent fontos megtakarítási, öngondoskodási formát, ugyanis segítségével előre takarékoskodhatunk gyermekeink jövőjére, és ehhez nem is kell olyan hatalmas összeget félretenni havonta. Ebben segít a szülőknek a Start-számla, amit minden magyar újszülöttnek nyit a Magyar Államkincstár és a Babakötvény, ami igen kedvező kamatozást kínál.

Néhány hete közölte az elmúlt évre vonatkozó inflációs adatokat a KSH: 2013-ra 1,7 százalékos inflációval számoltak - ez az adat pedig a hétköznapi életben is sok helyen fontos (például egyes állampapírok kamatát is befolyásolja). Az inflációnak a Babakötvény esetében is fontos szerepe van: az 1,7 százalékhoz képest 3 százalékkal magasabb ugyanis az idei kamat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új befizetésre - és azoknak, kik most nyitnak - 4,7 százalékos kamattal lehet kalkulálni. Érdekes, hogy ez a kamat 4 százalékkal alacsonyabb, mint 2013-ben (az elmúlt évben ugyanis 8,7 százalékról beszélhettünk), de még mindig az átlagos banki betéti kamatok felett található.

Miért jó ez az egész?

A Start-számlát azért hívta életre az állam, hogy a szülők gyermekük számára célzottan tudjanak előtakarékoskodni, megkönnyítve ezzel a felnőtt korba lépést. Nagy előnye a számlának, hogy a befizetett összeghez tíz százalékos támogatást ad az állam, de évente maximum hatezer forintot. Ez azt jelenti, hogy úgy használhatjuk ki maximálisan az állami támogatást, ha havi ötezer forintot fizetünk be a számlára.

Még ennél is nagyobb támogatást kaphatnak a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők. Ők évente 20 százalék (12 ezer forint) jóváírásra jogosultak. Ráadásul az állami nevelt, és a nevelésbe vett gyermekek befizetés nélkül megkapják a 12 ezer forintot minden évben a számlára.

Hogy fest mindez a gyakorlatban?

Minden magyar gyermek születésekor az állam új Start-számlát nyit a Magyar Államkincstárnál (MÁK), amire 42.500 forintot ír jóvá, amit további befizetésekkel lehet növelni. 2011 előtt még kereskedelmi bankoknál is lehetett nyitni Start-számlát, viszont jelenleg már csak az Államkincstárnál érhető el a termék. A számlavezetési költség a bankoknál nem lehet nagyobb egy százaléknál, míg a MÁK-nál vezetett számlának nincs költsége.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A bankoknál indított Start-számlákra lakossági állampapírokat lehet vásárolni, azonban a MÁK-nál nyitott számlára tavaly óta úgynevezett "babakötvényt" vesz az Államkincstár, ami 19 éves lejáratú állampapír. A kamatozása változó, az viszont biztos, hogy az inflációnál három százalékkal magasabb kamatot fizet (jelenleg 4,7 százalékot).

Lényeges, hogy a szülők nem tudnak hozzáférni a számlához, csak a gyerek vehet fel pénzt róla, és kizárólag 18 éves kora után. A felvett összeget csak a törvényben meghatározott célra használhatja fel, mint például lakhatás, tandíjfizetés, pályakezdés, gyermekvállalás megalapozása.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm