S&P: komoly recesszió jön, ebbe beleremeg a legtöbb nagy gazdaság is

2020. április 4. 10:30

Megerősítette az amerikai, a francia és a német államadós-besorolásokat a Standard & Poor's. A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy az idén mindhárom gazdaságban recessziót vár az új koronavírus okozta járvány átszűrődő hatásai miatt, jövőre ugyanakkor fellendülésre számít.

A S&P péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy megerősítette az Egyesült Államok "AA plusz/A-1 plusz", Franciaország "AA/A-1 plusz", valamint Németország "AAA/A-1 plusz" szuverén besorolását, mindhárom esetben változatlan stabil kilátással.

A cég az amerikai gazdaságban 1,3 százalékos visszaeséssel számol 2020-ban, 2021-ben viszont 3,2 százalékos, 2022-ben 2,5 százalékos növekedést valószínűsít.

A hitelminősítő várakozása szerint az amerikai gazdaságban a recesszió a második és a harmadik negyedévben koncentrálódik, és a munkanélküliségi ráta a második negyedéven meghaladhatja a 10 százalékot - ez 1948 óta a legmagasabb szint lenne -, de az idei év végéig 7 százalékra süllyedhet.

Az S&P előrejelzése szerint a kétezer milliárd dollárosra tehető - a világ egyetemes gazdaságtörténetében példátlan méretű - költségvetési ösztönző csomag enyhíti a koronavírus okozta járvány társadalmi, gazdasági és pénzügyi kárait.

A hitelminősítő szerint a járványt az Egyesült Államokban az év közepére sikerül ellenőrzés alá vonni.

Németországban a Standard & Poor's 1,9 százalékos gazdasági visszaesést vár 2020 egészére, jövőre ugyanakkor a német hazai össztermék (GDP) 2,6 százalékos növekedésére számít.

A cég hangsúlyozza, hogy az előrejelzést jelentős lefelé ható kockázat terheli, tekintettel arra, hogy a korlátozó intézkedések hossza határozza majd meg a visszaesés mértékét.

A német gazdaság ugyanakkor különösen érzékeny az ilyen jellegű sokkra a kínálati és a keresleti oldalon egyaránt - áll a Standard & Poor's elemzésében.

A hitelminősítő szerint a kínálati oldalon a német vállalatok termelése függ mások mellett a kínai és az olasz beszállítóktól, valamint az áruszállítás logisztikai rendszereinek fennakadásoktól mentes működésétől.

A keresleti oldal meghatározó tényezője, hogy az export értéke megközelíti a német GDP-érték 50 százalékát, így Németország erősebben megérzi majd a járvány hatásait, mint más olyan társállamok, amelyeknek nemzetközi kereskedelmi integrációja korlátozottabb - hangsúlyozza a Standard & Poor's.

A cég várakozása szerint a hazai össztermékhez mért német államháztartási hiány az idén 5,9 százalék lesz a német kormány által korábban előirányzott egyensúlyi költségvetés helyett, a Covid-19 járvány gazdasági kárait enyhítő központi intézkedések miatt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Franciaországban az S&P 1,7 százalék körüli visszaesést vár 2020-ra, hangsúlyozva, hogy ezt a prognózist is egyértelműen lefelé mutató kockázatok terhelik, elsősorban a karanténintézkedések esetleges meghosszabbításának lehetősége miatt.

A francia államadós-osztályzat megerősítéséhez fűzött elemzésében a hitelminősítő közölte: várakozása az, hogy az euróövezetben hat hétig lesznek érvényben a karanténintézkedések, és ebben az esetben a valutauniós GDP-érték az idén 2 százalékkal csökken.

A Standard & Poor's számításai szerint azonban ha a korlátozó intézkedéseket négy hónapig érvényben hagyják, az euróövezet hazai összterméke 2020-ban 10 százalék körüli mértékben zuhanna. A londoni elemzői közösségben vannak ennél sokkal borúlátóbb előrejelzések is.

A Bank of America pénzügyi szolgáltató csoport kutatási részlege (BofA Global Research) e héten Londonban bemutatott új, régiókra lebontott előrejelzési csokrában közölte: alapesetben vár 7,6 százalékos idei GDP-zuhanást az euróövezetben.

A ház jövőre 8,3 százalékos növekedéssel számol a valutaunióban, de a cég londoni elemzői felhívták a figyelmet arra, hogy az általuk 2021-re valószínűsített jelentős növekedés megtévesztő lehet, hiszen ez a prognózis nagyon alacsony bázisra alapul.

A BofA Global Research valójában 2021 negyedik negyedévére is még 2 százalékkal alacsonyabb euróövezeti GDP-értéket vár a Covid-19 okozta sokk előtti előrejelzésénél, és hangsúlyozza, hogy az addig eltelő időszak halmozott GDP-vesztesége megközelítheti a 6 százalékot a korábbi prognózishoz mérve.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb gazdaságelemző műhelye Olaszországban 7, Németországban 6,8, Franciaországban 5 százalékos gazdasági visszaesést valószínűsít az idén.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm