Rubik Ernő nem kockáztat: nem költ feleslegesen, szerencsejátékra

hvg.hu2019. augusztus 2. 10:28

Rubik Ernő 29 éves volt, amikor ötletes kockajátéka elkezdte meghódítani a világot, és rövidesen milliók kedvencévé vált. A hirtelen jött siker miatt azonban később sem változtatott életén.  A feltaláló nemrég ünnepelte 75. születésnapját, ennek apropóján interjút adott a The Telegraph-nak. 

Az egyik leghíresebb magyar az interjúban beszélt arról is, hogy csupán 29 esztendős volt, amikor a játék nemzetközi forgalmazása megkezdődött - írja a hvg.hu. Rubik egy csapásra ismert lett, de itteni életét azután sem adta fel, hogy a nevét már egy világ ismerte: jelenleg is Budapesten él feleségével. Négy felnőtt gyermek édesapja, akik az évek során hat unokával ajándékozták meg.

A feltaláló számtalan munkakörben dolgozott élete során, ezek közt ráadásul sok olyan is volt, melyekért nem kapott fizetést. Saját bevallása szerint nem tartja magát sem spórolosnak, sem költekezőnek, ugyanakkor nem titkolta: hozott pénzügyileg rossz döntéseket. Felesleges dolgokat azonban nem vásárol, a beszerzős szerepet ugyanis felesége öltötte magára, aki Rubik szerint sosem követ el hibákat. Rubik a kocka megszületése és elterjedése után sem szórta a pénzt, nem olyan természet: mindig ügyel rá, hogy a kiadásai ne haladják meg a bevételét. 

Szerencsejátékra például nem is költ, mégpedig azért, mert tudja: kicsi a valószínűsége, hogy nyer.

Az 1944-ben született játéktervező jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára, igazgatja a Rubik Stúdiót, de játékszoftverek fejlesztésével és az építészeti témákkal is szívesen foglalkozik. A feltaláló azt is elmondta, hogy a kocka megszületésekor hetekig ő sem értette, hogyan tudná kirakni, valahányszor belekezdett, rá kellett jönnie, hogy bonyolult dolgot alkotott. Rubik Ernőnek először egy hónapba telt, míg megoldotta saját találmánya rejtélyét.

Címkék:
lottó, szerencsejáték, megtakarítás,