2019. augusztus 18. vasárnap Ilona

Rubik Ernő nem kockáztat: nem költ feleslegesen, szerencsejátékra

  • hvg.hu
  • 2019. augusztus 2. péntek 10:28

Rubik Ernő 29 éves volt, amikor ötletes kockajátéka elkezdte meghódítani a világot, és rövidesen milliók kedvencévé vált. A hirtelen jött siker miatt azonban később sem változtatott életén.  A feltaláló nemrég ünnepelte 75. születésnapját, ennek apropóján interjút adott a The Telegraph-nak. 

Az egyik leghíresebb magyar az interjúban beszélt arról is, hogy csupán 29 esztendős volt, amikor a játék nemzetközi forgalmazása megkezdődött - írja a hvg.hu. Rubik egy csapásra ismert lett, de itteni életét azután sem adta fel, hogy a nevét már egy világ ismerte: jelenleg is Budapesten él feleségével. Négy felnőtt gyermek édesapja, akik az évek során hat unokával ajándékozták meg.

A feltaláló számtalan munkakörben dolgozott élete során, ezek közt ráadásul sok olyan is volt, melyekért nem kapott fizetést. Saját bevallása szerint nem tartja magát sem spórolosnak, sem költekezőnek, ugyanakkor nem titkolta: hozott pénzügyileg rossz döntéseket. Felesleges dolgokat azonban nem vásárol, a beszerzős szerepet ugyanis felesége öltötte magára, aki Rubik szerint sosem követ el hibákat. Rubik a kocka megszületése és elterjedése után sem szórta a pénzt, nem olyan természet: mindig ügyel rá, hogy a kiadásai ne haladják meg a bevételét. 

Szerencsejátékra például nem is költ, mégpedig azért, mert tudja: kicsi a valószínűsége, hogy nyer.

Az 1944-ben született játéktervező jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára, igazgatja a Rubik Stúdiót, de játékszoftverek fejlesztésével és az építészeti témákkal is szívesen foglalkozik. A feltaláló azt is elmondta, hogy a kocka megszületésekor hetekig ő sem értette, hogyan tudná kirakni, valahányszor belekezdett, rá kellett jönnie, hogy bonyolult dolgot alkotott. Rubik Ernőnek először egy hónapba telt, míg megoldotta saját találmánya rejtélyét.

Jól jönne 3 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 52 421 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (54 071 Ft/hó; THM 10,03%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az OTP (63 419 Ft/hó; THM 16,06 %) ajánlata, de érdemes megnézni az K&H és az Erste ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Kiderült a sörtitok: ezzel itatják a magyarokat a gyárak
Rákaptak a drágább, minőségi sörökre a magyarok.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

08.15-08.21
Országos

Lidl

08.15-08.21
Országos

Auchan

08.15-08.28
Országos

Tesco

08.15-08.18
Országos

Spar

08.15-08.21
Országos

Interspar

08.15-08.21
Országos

Kika

08.14-08.18
Országos

Lidl

Iskolakezdés
08.01-09.14
Országos