2020. április 3. péntek Buda, Richárd

Rengeteg magyar teszi ide a pénzét: tudnak valamit?


Januárban 1%-kal, azaz 65 milliárd forinttal növekedett a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti, a fejlett piacokon kisebb korrekciót figyelhettünk meg, míg a fejlődő piacokon jelentősebb visszarendeződés volt. A magyar börze az átlagosnál nagyobbat esett a hónap során. A devizapiacon mind a dollárral, mind az euróval szemben gyengült a forint.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 64 milliárd forintot mutat. A kötvény. a vegyes és az abszolút hozamú alapok esetében láthatunk jelentős tőkebeáramlást. A tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 1%-kal növekedett januárban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 6529 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapok esetében ezúttal minimális tőkekiáramlást tapasztalhattunk, aminek összege 0,15 milliárd forint. A vagyon ennek megfelelően 0,2%-kal csökkent.

A kötvényalapoknál a tőkebeáramlások eredője megközelítette a 33 milliárd forintot. A rövid futamidejű kötvényalapoknál tőkebeáramlás volt, csakúgy, mint az elmúlt hónapban (26,9 Mrd). A hosszú futamidejű kötvényalapoknál is tőkebeáramlást láthattunk, ami megközelítette a 6 milliárd forintot. A szabad futamidejű kötvényalapok esetében 0,25 milliárd forint áramlott ki. A hozamok és a tőkeáramlások eredőjeként a kötvényalapok vagyona 2,7 százalékkal tudott emelkedni.
 
A vegyes alapoknál is tőkebeáramlás volt, amelynek nagysága 20,7 milliárd forint lett. Az óvatos vegyes alapok esetében a tőkebeáramlás 13,2 milliárd, míg a dinamikus vegyes alapok esetében 2,6 milliárd forint. Ezúttal a kiegyensúlyozott vegyes alapok esetében is pozitív az irány, hiszen a friss tőke összege közel 5 milliárd forint lett. A vegyes alapok vagyona 2,1százalékkal növekedett a hónap során.

 • A részvényalapoknál is tőkebeáramlást figyelhettünk meg (0,7Mrd), de az árfolyamok csökkenése miatt a hozamok kedvezőtlenül alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona 0,1%-kal csökkent.
 • A tőkevédett alapok esetében 6,6 milliárd forint volt a tőkekivonás, ami két lejárt alap számlájára írható. A hozamok nem tudták mérsékelni a tőkekivonás mértékét, így a vagyon nagysága 6% -kal lett kevesebb.
 • Az abszolút hozamú alapok esetében a hónap során 12,9 milliárdnyi friss tőke érkezett. A hozamok azonban ezúttal nem alakultak kedvezően, mindennek eredőjeként a vagyon nagysága 0,7%-kal lett kevesebb.
 • A származtatott alapok esetében ebben a hónapban 2,5 milliárdnyi tőkebeáramlás volt tapasztalható. A hozamok sem maradtak el, így a vagyonváltozás összeségében mínusz 3,2% lett. 
 • Az ingatlanalapok esetében a hónapban gyakorlatilag nem volt tőkemozgás. Ennek megfelelően a 0,8%-os havi vagyongyarapodás a hozamoknak köszönhető.
 • Az árupiaci alapoknál mintegy 1,7 milliárdos tőkebeáramlást láthattunk a hónapban. A hozamok  sem maradtak el, így 1,6%-os vagyonnövekedést láthattunk a hónap folyamán.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban kisebb tőkekiáramlás volt tapasztalható. A hozamok nem sem segítették a növekedést, így a vagyon nagysága 0,3%-kal lett kevesebb.

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

 • száraz köhögés
 • láz
 • gyengeség, fáradékonyság
 • légzési nehézségek
 • légszomj
 • hasmenés
 • torokfájás (ritkábban)
 • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Megszólalt a pesti elitgimnázium igazgatója: így megy náluk a digitális oktatás
Gadóné Kézdy Edit, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium igazgatónője adott interjút a Pénzcentrumnak.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk