21 °C Budapest

Rekordtámogatást kapnak a magyarok, mégsem érdekli őket

2018. február 20. 15:30

A környező országokat összehasonlítva Magyarországon a legmagasabb a lakás-takarékpénztárak után járó állami támogatás mértéke (30 százalék), ennek ellenére a térségben nálunk választják a legkevesebben ezt a megtakarítási formát. A tagok számát tekintve jól látszik, hogy egyelőre a hazai lakosság mindössze 13 százaléka él ezzel a lehetőséggel, ha építkezik, felújít vagy vásárol.

A környező országokat összehasonlítva Magyarországon a legmagasabb a lakás-takarékpénztárak után járó állami támogatás mértéke (30 százalék), ennek ellenére a térségben nálunk választják a legkevesebben ezt a megtakarítási formát - adta hírül az OVB Magyarország pénzügyi tanácsadó cég. A tagok számát tekintve jól látszik, hogy egyelőre a hazai lakosság mindössze 13 százaléka él ezzel a lehetőséggel, ha építkezik, felújít vagy vásárol.

Néhány szomszédos országban és Csehországban népszerűbb megtakarításnak tűnik a lakás-takarékpénztár, mint hazánkban, pedig például Ausztriában csak 1,5 százalék az állami támogatás mértéke, ennek ellenére az elterjedtség 57 százalékon áll. Még Szlovákiában is másfélszer annyi embernek van ilyen jellegű befizetése a lakosság arányaihoz viszonyítva, pedig ott csupán 5 százalékkal (nagyjából 20 ezer forinttal) támogatja az állam a betéteket. Csehországban ez a szám szintén jócskán elmarad az itthonitól: a támogatás 10 százalék, a penetráció viszont 31 százalékos.

Az OVB Magyarország véleménye szerint a hazai lemaradás egyik oka, hogy kevésbé vagyunk tisztában a pénzügyi termékek előnyeivel, az ismeretlenségtől való félelem miatt pedig alig merünk valamibe belevágni. Habár a nevében is szerepel, a lakás-takarékpénztárak nem a klasszikus értelemben vett pénztárszolgáltatóként (nyugdíjpénztár, egészségpénztár), hanem egyfajta (szakosított) hitelintézetként működnek.

Betéteket gyűjtenek, és hiteleket helyeznek ki, azonban fontos tudni, hogy ezek csak lakáscélra vonatkozhatnak. A lakás-takarékpénztár szerződéses összege az ügyfél megtakarításából (betét) áll, erre jön az állami támogatás, a kamat, valamint az esetlegesen felvenni kívánt kölcsön összege. A megtakarításokra vonatkozik az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) garancia is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Póth Viktor, az OVB Vermögensberatung Kft. üzletfejlesztési igazgatója elmondta: "A lakás-takarékpénztári befizetések felhasználási módja igencsak sokrétű, a futamidő végén rendelkezésre álló összeget akár hitelkiegészítéssel, akár anélkül elkölthetjük lakásvásárlásra, felújításra, lakáscélú hitel elő- és végtörlesztésére, de megvehetjük belőle a gardróbot, a légkondicionálót vagy akár a konyhabútort is. Fordíthatjuk olyan rezsicsökkentő beruházásokra, mint a napkollektor kiépítése, radiátorok, nyílászárók cseréje, illetve parkosíthatunk, felújíthatjuk a kertünket is."

Magyarországon a lakás-takarékpénztári befizetések után 30 százalék állami támogatás jár, aminek felső határa évi 72 ezer forintban maximalizálható. Ausztriában ez utóbbi összeg csak alig több mint 5 ezer forint, Szlovákiában 20 ezer forint körüli, de Csehországban sem kúszik fel 25 ezer forintnak megfelelő korona fölé. Egy adóazonosítóhoz egy lakás-takarékpénztári szerződés tartozhat, de kedvezményezettként a közeli hozzátartozó, unoka, örökbefogadott gyermek is megkaphatja a szerződés lejártakor esedékes összeget.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem