13 °C Budapest

Régi banki tévhit szedi áldozatait: ezen bukik súlyos pénzeket rengeteg magyar

2021. január 23. 13:03

Hamarosan mindenki kézhez fogja kapni azt a banki levelet, amelyben összegzik, hogy az utóbbi egy évben milyen költségekkel járt a számlavezetésünk. Mivel nincs kimutatás arról, hogy hány ügyfelet sarkallt váltásra a tavalyi összesítők megismerése, a Pénzcentrum megkérdezte olvasóit, ők mit tesznek majd. Kiderült, hogy a legtöbben megnézik, akad-e olcsóbb ajánlat a mostani csomagjuknál, de jelentős mennyiségben vannak azok is, akik azért nem váltanának bankot, mert nem akarnak bajlódni az adminisztrációval. Sokan nem tudják ezek szerint, hogy a folyamat manapság már nagyon egyszerű, mindössze egyszer kell miatta bemenni a bankba - ellenben sok pénzt spórolhatunk, ha találunk kedvezőbb csomagot.

Legkésőbb a jövő héten minden magyarországi banki ügyfél meg fogja kapni a bankjától azt az összegzést, amibel közlik, hogy az elmúlt évben tételesen mennyit kellett fizetni a számlavezetés kapcsán. A díjkimutatás segítségével megismerhetik az ügyfelek, hogy pontosan mennyibe kerül évente a bankszámlájuk. Ezt ismerve a Pénzcentrum lakossági bankszámlakalkulátorával megnézhetjük, hogy ugyanolyan számlahasználati szokások mellett van-e olyan bank, amelyik olcsóbb számlát kínál nekünk.

Korábban ennek kapcsán kíváncsiak voltunk arra, hogy tavaly a banki tájékoztatók megérkezésével többen döntöttek-e a bankváltás mellett, mint az "átlagos" hónapokban. Ám a Magyar Nemzeti Bank megkeresésünkre közlte, hogy ilyen összegzés nem készült. Hogy képet kapjunk, nagyjából hány ügyfelet sarkallhat bankváltásra a tavalyi költségek megismerése, egy szavazáson kérdeztük meg olvasóinkat, hogy ők mit tesznek majd - közel ezer szavazat érkezett, köszönjük mindenkinek, aki megosztotta álláspontját.

Az eredmények összegzése után kiderült, hogy a válaszadók 52 százaléka tervez bankot váltani, ha esetleg talál olcsóbbat a mostani számlacsomagjánál. Mellettük 11,7 százalék is tervez más banknál számlát nyitni, ám ők mostanában amúgy is váltottak volna, függetlenül a költségösszesítőktől.

Megkaptad már az összesítést? Vesd össze a számlacsomagokat a Pénzcentrum kalkulátorában!

Megoszlik azok tábora, akik maradnak a mostani bankjuknál: 18,9 százalék mondta azt, hogy őket bizony nem befolyásolja a banki levél, mert elégedettek a mostani számlájukkal, mindegy, mibe kerül a szolgáltatás. 17,4 százalék pedig azt mondta, azért nem tervez máshol számlát nyitni, mert nem akar bajlódni a bürokráciával, bankváltással.

Egyszerűbb, mint hinnéd!

Pedig a bankváltás manapság már egyáltalán nem nagy dolog: ha csak ez tart vissza attól, hogy olcsóbb számlacsomagra válts, akkor alaptalan a félelem - adott esetben súlyos pénzeket spórolhatunk egy másik pénzintézetnél. Az egyszerűsített, vagy más néven “egyablakos" bankváltás azt a célt szolgálja, hogy az ügyfelek számára gördülékenyebbé tegye a váltást. A legfontosabb előnye, hogy ideális esetben nem kell mindkét bankba bemenni ügyet intézni, elég azt a pénzintézetet felkeresni, ahol új számlát akarunk nyitni. A további adminisztrációt pedig a két bank rendezi egymás között.

Bankolj olcsóbban! Vesd össze a számlacsomagokat a Pénzcentrum kalkulátorában!

Maga a bankváltási folyamat így zajlik:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Megnyitjuk a választott bankban az új számlát - ha időpontot foglalunk, ez maximum egy órát vesz igénybe.
  • Ezzel egyidőben beadjuk a számlaváltási meghatalmazást az új szolgáltatónak - ez alapján fogják a bankok átvezetni a csoportos beszedésekre és a rendszeres átutalásokra vonatkozó adatokat.
  • A választott bank jelzi az igényt a régi bank felé - ez legfeljebb 2 munkanapot vesz igénybe.
  • A régi szolgáltató átadja a szükséges adatokat a választott pénzintézetnek - ez maximum 5 munkanapot vesz igénybe.
  • Ha ez megtörtént, akkor az új szolgáltatónál megnyílik a számla.
  • Az új bank rögzít minden adatot, és egyeztet, ha erre van szükség - ez további 5 munkanapot vesz igénybe.
  • A régi számla lezárása - 1 munkanap.

Tehát mindennel együtt maximum 13 munkanapot vesz igénybe az egyszerűsített bankváltás, és ideális esetben csak egyszer kell elmenni a bankba, a folyamat legelején.

Az MNB szerint is drága

Korábban a téma kapcsán a Magyar Nemzeti Bank közölte a Pénzcentrummal, hogy az elmúlt években számos alkalommal kommunikálták, hogy

a hazai pénzforgalmi szolgáltatások árazása nemzetközi összehasonlításban is magas.

Most azt is hozzátették: a pénzforgalmi szolgáltatások árazásában egyelőre nem történtek az ügyfelek széles körét érintő kedvező változások, azonban az elmúlt évben több banknál is megjelentek az MNB elvárásainak figyelembe vételével kialakított számlacsomagok.

Ezen a téren a díjkimutatásoknak kedvező hatása lehet az ügyfelek pénzügyi tudatosságának növelésében, ami ösztönözheti a versenyt a pénzforgalmi szolgáltatásoknál, illetve elősegítheti a bankszámlaváltást. Az MNB elvárásainak megfelelő számlacsomagok megjelenésével az ügyfelek egyre nagyobb része találhat a fizetési szokásainak megfelelő, kedvező árú számlát

- írták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm