20 °C Budapest

Plusz juttatás szülinapi vagy karácsonyi ajándékra? Lehetséges!

2019. március 7. 17:30

A béren kívüli juttatások többségének adókedvezménye jelentősen csökkent év elején, ennek ellenére a hazai vállalkozások kétharmada megtartotta a cafetéria rendszert. A vállalatok harmada kedvező adózású elemek javára módosította a választható juttatásokat. Pedig vannak olyan lehetőségek, amelyek 2019-ben is megtartották adóelőnyüket - csak kevesen ismerik őket.

Az Edenred Magyarország több mint kétszáz, jellemzően 100 főnél kevesebb embert foglalkoztató cégre kiterjedő kutatást végzett, amelyből az derült ki, hogy a társaságok 56,4százaléka adott 2018-ban béren kívüli juttatást a dolgozóinak, és ezeket kevesebb mint 20 százalékuk szüntette meg. 

Azok a cégek, amelyek tavaly nem adtak külön juttatást, jellemzően idén sem fogják bevezetni ezt a gyakorlatot.

Azok a vállalkozások, ahol változtattak a meglévő juttatási rendszeren leginkább a SZÉP-kártyát részesítették előnyben. mivel ez az elem megőrizte korábbi adóelőnyét. Költségszempontból kedvező megoldás, azonban sok esetben, amikor a megélhetés része a cafetéria, ez nem megoldás. Sok helyen ugyanis nem a jóléti juttatásra van elsősorban dolgozói igény.

A SZÉP-kártya mellett azonban léteznek további kedvezményes adózású lehetőségek is, amelyek 2019-ben is megőrizték korábbi vonzerejejüket, igaz, minimális az ismertségük

 - mondta Balázs Krisztián, az Edenred Magyarország ügyvezetője. 

Ezen lehetőségek évente nyújtható összege egy háromfős család esetében meghaladhatja a 80 ezer forintot, miközben a munkáltató cég körülbelül 30 ezer forintot takaríthat meg az az adókedvezmény révén. 

Az egyik ilyen ismeretlen megoldás a csekély értékű ajándék. Az Edenred kutatásábólkitűnik, milyen kevés cég van tisztában ennek a létezésével. Pedig remek motivációs eszköz lehet, és a munkaadó maga döntheti el, mikor adja át: lehet az apropó nőnap, évforduló, születésnap, vagy akár kiegészítés a húsvéti vásárlásokhoz.

A minimálbér 10 százalékát, azaz 2019-ben a 14 900 forintot meg nem haladó, csekély értékű ajándék "egyes meghatározott juttatásnak" minősül, így a juttatónak csak 40,71százalék közterhet kell befizetnie utána. A magánszemélynekek adókötelezettségük sem keletkezik. Eddig évente háromszor lehetett élni ezzel a lehetőséggel, ez januártól évi egyre csökkent, közben viszont kibővült a juttatási viszonyok köre

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Korábban csak meghatározott felállásban (munkáltató-munkavállaló vagy ex-munkavállaló, szakszervezet-tag stb.) működött, 2019-től azonban ezek a megkötések megszűntek: az év elejétől bármely kifizető-magánszemély viszonylatban adható. További előnye, hogy a munkavállaló és családtagjai egyaránt kaphatnak ilyen kedvezményes adózású juttatást, így például egy háromfős család esetében évi 44 700 forint a plafon. 

Az új jogszabályi környezet is tartalmaz bizonyos megkötéseket: csekély értékű ajándék kizárólag készpénzre nem váltható eszközökön adható, és további feltétel, hogy legyen meghatározható az a termék- és/vagy szolgáltatáskör, amelyben az utalvány felhasználható. 

A juttatás adókedvezményének érvényesítéséhez kötelező nyilvántartást vezetni.

Ezen kívül létezik egy még kevésbé ismert lehetőség is: a rendezvény keretében adott ajándék. Ez a minimálbér 25 százalékáig szintén 40,71százalékos járulékteherrel adózik. Ezzel a lehetőséggel egy céges karácsonyi vacsorán vagy csapatépítésen további 37 250 forint adható.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem