14 °C Budapest

Panelből is lehet luxuslakás: erre spórolnak a magyarok

2017. október 31. 18:03

Idősek a hazai ingatlanok, több mint felük ugyanis 31 évnél régebben épült, így nem meglepő, hogy közel háromnegyedüket már felújították korábban, minden második ingatlantulajdonos pedig tervez hasonló munkálatokat a következő 1-2 évben. Az emberek többsége a megtakarított pénzből fedezi a kiadásokat, de sokan vannak, akik inkább hitelt vesznek fel.

Kevesen élnek újépítésű lakásban, a magyarok többsége idősebb ingatlanban él, nem csoda, hogy sokan szeretnék felújítani otthonukat. Legtöbbször a festésre, mázolásra van szükség, a felújítást azonban csak az emberek fele bízza szakemberre - ez derül ki a Budapest Bank felmérésből.

A válaszadók több mint fele (56%) családi házban él, 21 százalékuk panellakásban, 17 százalékuk pedig téglaépítésű társasházban. Elmondható, hogy idősek a hazai ingatlanok: a megkérdezettek 55 százaléka ugyanis 30 évnél idősebb épületben lakik, ezen belül ötödük (19%) pedig 50 évnél is régebbiben, így sokuk esetében lehet esedékes a felújítás. A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók mintegy háromnegyedénél (72%) már voltak korábban ilyen munkálatok, amelyek a családi házak esetében nagyobb arányban és többször fordultak elő, míg a nem panel társasházak esetében kiemelkedően sok (közel 40%) még soha nem esett át felújításon, holott ezeknek az ingatlanoknak a 26 százaléka fél évszázadnál is régebben épült.


Finanszírozást keresel? APénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Mindezek nyomán nem meglepő, hogy a felmérésben résztvevő lakástulajdonosok közel fele (45%) már a következő 1-2 év során tervez valamilyen felújítást az ingatlanában, harmaduk (29%) pedig arra számít, hogy egy éven túl fog hozzá a munkálatokhoz. Érdekes, hogy akik korábban nem újították fel a lakásukat, nem is nagyon tervezik azt, ami vélhetően annak tudható be, hogy a korábbi eltántorító okok (pl. forrás, erőforrás vagy igény hiánya) még mindig fennállnak.

A 2 éven belül felújítást tervezők többsége 3 hónapnál rövidebb időtartamú felújításra számít: 54 százalék maximum 4 hétig tartó munkálatokkal tervez, míg 22 százalék inkább 1-3 hónappal számol.

A válaszadók háromnegyede (73%) festést, mázolást is tervez, ami azért áll ilyen magas arányban az első helyen, mert önállóan is és számos felújítási munka vonzataként egyaránt elkerülhetetlenné válik. A második helyen 36 százalékkal a vizesblokkok és konyha felújítása szerepel, míg alig lemaradva, 35 százalékkal a nyílászárók cseréje áll a képzeletbeli dobogó legalsó fokán.

Felújítanál, korszerűsítenél, esetleg előtörlesztenél de nincs elég megtakarításod? A Pénzcentrum LTP kalkulátorával a legjobb lakás-takarékpénztári ajánlatokat hasonlítsd össze. Hívd le a busás állami támogatást, és kerülj egy lépéssel közelebb álmaid otthonához!

A megkérdezett felújítók közel fele (46%) várhatóan szakembert bíz majd meg a munka elvégzésével, majdnem ugyanennyien (45%) azonban a "csináld magad" módszert választják - arányuk elsősorban a 18-29 éves korosztály esetében kiemelkedő, talán a Do It Yourself, vagyis "csináld magad" mozgalom népszerűségének is köszönhetően. Mindeközben megfigyelhető, hogy az 50 év feletti korosztály sokkal jobban megbízik a szakemberek munkájában: 62 százalékuk elsősorban rájuk bízná a feladatot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sokan túl vannak már a munkálatokon

A válaszadók harmada nem tervez a közeljövőben felújítást, amit indokolhat, hogy az elmúlt öt évben több mint felük (54%) már végzett hasonló munkálatokat otthonában. Ennek időtartama változó volt, jellemzően 1-2 hét (37%), a leggyakoribb feladat pedig ekkor is a festés, mázolás volt (74%). Változás a tervezőkhöz képest, hogy a második helyen, a megkérdezettek több mint harmadánál (37%) a padlócsere, padlófelújítás és burkolás állt a második helyen, míg a nyílászárók cseréje ezúttal is a harmadik helyen szerepel a maga 35 százalékával.

Miből telik erre?

A munkálatokat tervezők 45 százaléka mondta, hogy elsősorban a kifejezetten erre a célra megtakarított pénzéből finanszírozza a munkálatokat, míg 30 százalék várhatóan az aktuális havi jövedelmét is felhasználja. A magyar ingatlantulajdonosok közel ötöde hitelt is igénybe venne: azok közül, akik még csak tervezik a felújítást, 17 százalék említette, hogy felvesz majd valamilyen kölcsönt.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm