2 °C Budapest

Pálferi 4 nyugdíjparancsolata: misén ilyet sosem fogsz hallani

Pénzcentrum
2016. október 27. 10:48

A gyerekkorunkban tanult öngondoskodási formák alapvetően határozzák meg azt, hogy milyen módon takarítunk meg felnőtt korban és mennyire leszünk rászorulva másokra. Ha azonban ezeket a viselkedési mintákat nem sajátítottuk el gyerekkorunkban, akkor sincs veszve minden, Pál Ferenc atya ugyanis elárulta, mi az a négy pont, ami mentén elkezdhetünk gondoskodni magunkról rövid és hosszú távon is.

Egy gyereknek két alapvető szükséglete van, az egyik a törődés, gondoskodás, a másik pedig a szabadság, önállóság

 - mondta Pál Ferenc, katolikus pap és mentálhigiénés szakember a Portfolio Öngondoskodás 2016 konferenciáján. A két gyerekkorban megkapott folyamatnak köszönhetően lehetünk képesek arra, hogy felnőttként is tudjunk gondoskodni magunkról.

Pénzügyi nyelvre ezt úgy lehetne lefordítani, hogy a gyerekkorban tapasztalt gondoskodási és önállósági normák alapján alakul ki felnőttkorra az öngondoskodás.

Ha ezeket nem sajátítjuk el, akkor az az érzés hatalmasodhat el az emberben, hogy tehetetlenek vagyunk és a világ folyásának rendjébe nincs beleszólásunk.

Ez az utóbbi viselkedési norma viszont ahhoz vezethet, hogy az életünk megvalósítását másoktól várjuk el,

ezt nevezik szaknyelven tanult tehetetlenségnek.

Ez egyébként nem is kicsit jellemző a magyar társadalomra, a magyarok többsége ugyanis az államtól várja a nyugdíjat annak ellenére, hogy tudják, erre nem számíthatnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan lehet változtatni a tanult tehetetlenségen?

Felnőttként nem könnyű leküzdeni a tanult tehetetlenséget, azonban nem lehetetlen. Ehhez egy négy lépésből álló folyamatra van szükség, amely lépéseket követve elérhetjük, hogy jól bánjunk magunkkal (is) és képesek legyünk az öngondoskodásra.

  • A folyamat egy élménnyel szokott kezdődni, mint például egy olyan esemény, amikor rászorulunk arra, hogy magunkat lássuk el. Azonban ez önmagában nem elég, ehhez kapcsolódóan szükség van a megvilágosodásra, a felismerésre is, vagyis, hogy rájöjjünk arra, hogy most nekünk kell lépnünk.
  • A második lépés az, hogy hogyan kell ezt megtenni. Mivel erről jellemzően nincs korábbi tapasztalatuk, ezért segítségre, útmutatásra van szükségünk.
  • A harmadik lépés szerint bátorításra van szükségünk, enélkül ugyanis nehéz egyedül belevágni az öngondoskodásba.
  • A negyedik és egyben utolsó lépés pedig az, hogy ünnepeljük meg azt, hogy sikeresen tudunk gondoskodni önmagunkról. Ha ezt elmulasztjuk, akkor elmarad annak az élménye, hogy jól döntöttünk, ennek köszönhetően pedig a következő öngondoskodással kapcsolatos kérdésben könnyen előfordulhat, hogy nem a takarékosság mellett döntünk.

A folyamat nem egyszerű, különösen, ha egyedül kell végigmenni rajta. Ha azonban ez sikerül, akkor kialakulhat a hosszú távú gondolkodás, ami az öngondoskodásra sarkal rövid és hosszú távon egyaránt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem