13 °C Budapest

Óvatosan, milyen pénzt veszel ki az ATM-ből: börtön lehet a vége!

2018. augusztus 20. 13:00

Egy férfi még márciusban pénzt vett fel Debrecenben, az Ötvenhatosok terén egy ATM.ből, csakhogy a pénzt ott hagyta. Két férfi viszont ezt észrevette, és elvette az ottfelejtett bankjegyeket. Azonban ezzel a törvény szerint lopást követtek el, és akár börtönbe is kerülhetnek.

A Hajdú Online és az RTL Klub is beszámolt róla, hogy még márciusban, Debrecenben egy férfi pénzt szeretett volna kivenni az egyik automatából. Csakhogy miután eltette a kártyáját, el is ment a helyszínről, ott hagyva a felvett pénzt. Két férfi viszont ezt észrevette, és elvette az ott felejtett bankjegyeket.

Csakhogy az ATM kamerája rögzítette a történteket, és a rendőrség közzé is tette a két férfiről készült képeket, a lakosság segítségét kérve azonosításukban. Erre azonban nem volt szükség, a két férfi a fotók nyilvánosságra kerülése után önként feladta magát.

Szólj a rendőrségnek!

Az ATM-ben talált pénzt a törvény szerint nem lehet csak úgy eltenni, mert az lopásnak minősül. Az esetet a Büntető Törvénykönyv (Btk.) 370. §-a szabályozza. Eszerint

"aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el".

Az ATM által kiadott pénz a kártyabirtokos tulajdona, a megtaláló köteles az esetet a bankban jelezni és a pénzt leadni. Mindenképp értesíteni kell tehát a rendőrséget, ha ATM vagy egyéb automata (pl. a Budapesti Közlekedési Központ által üzemeltetett jegykiadó automata) bankjegykiadó nyílásába beszorulva találunk pénzt. Ez bűncselekmény gyanújára is utalhat. Az elkövetők ugyanis rendszeresen alkalmazzák azt a módszert, hogy a bankjegykiadó nyílást eltömítik, vagy olyan eszközt helyeznek arra, amely a pénz kiadását megakadályozza, majd a sértett távozását követően az így megakasztott bankjegyeket az automatából kiveszik - írta az ORFK.

Mit tegyek, ha pénztárcát vagy pénzt találok az utcán?

Magyarországon a törvény szerint bármit is találunk, - annak értékétől függetlenül - kötelesek vagyunk elvesztőjének, tulajdonosának, esetleg a dolog átvételére jogosult személynek visszaadni. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor a talált pénzt a találás helye szerint illetékes jegyzőnél adhatjuk le.

Azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő, ha például pénzt, mobilt, táskát, tulajdonképpen bármit találunk az utcán, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) Ötödik Könyv XVIII. fejezete határoz meg szabályokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Ptk. 5:55. §-a alapján a találó köteles a talált dolgot a találástól számított nyolc napon belül a dolog elvesztőjének, tulajdonosának, a dolog átvételre jogosult más személynek vagy a találás helye szerint illetékes jegyzőnek átadni

-írta tavaly megkeresésünkre az ORFK. Ekkor nyilatkozatot kell tennünk arról, hogy a megtalált pénzre vagy tárgyra később igényt tartunk-e, erről pedig igazolást is kell kapnunk. Ez azért fontos, mert a talált pénzt három hónapig kell megőrizni, és ha nem derül ki, hogy kié volt a pénz, akkor a három hónap múlva az összeg a megtalálót illeti.

Börtön lehet a vége

Aki nem tesz eleget kötelességének és megtartja a talált holmit / pénzt, és lebukik, akár börtönbe is kerülhet.

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (Btk.) 378. § (1) bekezdése alapján, aki a talált dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, illetve a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül nem adja vissza, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő

 - tudtuk meg az ORFK-tól.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem