2020. szeptember 22. kedd Móric

Őszintén vallott az X-Faktor sztárja: mi lett a sokmilliós nyereménnyel?


Egyik napról a másikra lett felnőtt a tavalyi X-Faktor-nyertes Tóth Andi, aki bár még csak kiskorú, mégis maga kezeli millióit. Habár az érett gondolkodású énekesnő jelenleg havonta egymilliót keres, a legtöbb fiatal tévesen gondolja, hogy 400 ezres nettó fizetéssel kezdhet a munkaerőpiacon.


Egyik napról a másikra lett felnőtt a még nem is nagykorú Tóth Andi, a tavalyi X-Faktor győztese. A nagyváradi fiatal önállóan fizeti budapesti albérletét, és kezeli a vagyonát, ráadásul már dolgozik is - számos koncertje van, és a Válótársakban is játszik.

Az X-Faktor után nyitottam életem első bankszámláját, ott gyűlik a pénz, így a havi egymillió forintos nyeremény is, amit egy évig kaptam. A 12 millióból alig költöttem, csak azt vettem meg magamnak, ami szükséges: egy telefont és egy laptopot, valamint ebből fizetem az albérletemet. Sokan azt hiszik, hogy ha valakinek ennyi pénze van, az naponta vesz új ruhákat, de rám ez sem jellemző

- mondta a Borsnak Tóth Andi.

A legtöbb magyar fiatal nincs tisztában a pénzügyekkel

Nem minden magyar fiatal ennyire tudatos a pénzügyek tekintetében, egy több mint 1000 középiskolás diák megkérdezésével végzett reprezentatív kutatásból kiderül, hogy a tanulók elméleti pénzügyi ismereti szintje továbbra is meglehetősen alacsonynak mondható. A megkérdezettek közel egyharmada nincsen tisztában olyan pénzügyi alapfogalmak jelentésével, mint a

  • törlesztőrészlet,
  • futamidő,
  • vagy a THM.

Összességében a megkérdezettek csupán harmada adott jó választ a pénzügyi kompetenciát mérő kérdések legalább felére. Az átlagnál nagyobb arányban teljesítettek jól a pénzügyi képzésben résztvevő tanulók (51 százalék), illetve a szellemi munkát végző alkalmazottak gyermekei (43 százalék) - derült ki a GfK reprezentatív kutatásából.

235 ezer nettó már "elfogadható"

A hazai átlagfizetésekkel sincsenek tisztában a fiatalok, átlagosan körülbelül 235 ezer forintos nettó fizetést tartanak elfogadhatónak pályájuk kezdetén, 375 ezer forintos nettó fizetés lenne az, aminek már kifejezetten örülnének az első munkahelyen, míg a minimum igényük nettó 158 ezer forint lenne. A gimnáziumban tanuló diákok elvárásai még magasabbak a szakközépiskolában tanuló társaiknál: ők nettó 400 ezer forint feletti fizetéssel lennének igazán megelégedve.

Ehhez képest a bruttó átlagfizetés Magyarországon a KSH adatai szerint jelenleg átlagosan havi 243 600 forint. A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban a legmagasabbak (490 000 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig a legalacsonyabbak (145 900 forint).

Ezeket az állásokat kell megcsípni az álomfizetéshez

A Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal (NSZFH) statisztikái alapján Magyarországon a legjobban keresők között a légiforgalmi irányítók, a vezető beosztásban lévők, a bírók, adótanácsadók, ügyészek, és brókerek vannak, akiknek a havi fizetésük minimum 500 ezer forint, de akár az 1 milliót is meghaladhatja.

Nem kell feltétlenül diplomásnak lenni ahhoz, hogy jól fizető állást kapjunk, ugyanis számos szakértő szerint a munkaerőhiány miatt a jövőben bizonyosan nőni fog a kereslet a jól képzett szakmunkások iránt. Ugyanakkor az NFSZH statisztikái alapján a legjobban fizető toplistás állások betöltéséhez szükséges a diploma.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó