2020. június 5. péntek Fatime

Óriásit buktak a magyar befektetők: brutálisan beütött a pánik


Hatalmasat zuhantak a tőzsdék és az olajpiac péntektől hétfőig, az esésben pedig több magyar befektetési alap árfolyama is leolvadt. Az egyik közülük az egyik legnagyobb magyar befektetési alap, az OTP Supra volt, amely -13,87 százalékos mínuszt szenvedett el a pánik miatt, de akadt olyan alap is, amely 20 százalékot bukott e pár nap leforgása alatt.

A koronavírussal kombinált olajpiaci pánik elérte a magyar befektetési alapokat is, a pénteki zárástól a hétfői piaczárásig olyan alap is akadt, amely több mint 20 százalékot veszített az árfolyamából. Bár a hír kellemetlen lehet a szárnyait bontogató Axiom alapkezelőnek, amely kizárólag devizaopciókkal kereskedik, a magyar befektetőknek sokkal nagyobb probléma lehet, hogy a 10 legrosszabbul teljesítő alap között ott van az OTP Supra is, Magyarország legnagyobb abszolút hozamú alapja.

Péntektől hétfőig 13,87 százalékotveszített a Supra az árfolyamából, ezzel 27 milliárd forintot vesztett a legnagyobb magyar abszolút hozamú alap a nettó eszközértékéből. A tavaly kifejezetten attraktív, 23,6 százalékos hozamot teljesítő alap idei éve nagyon csehül indul: 28,7 százalékos mínuszban van eddig a Supra idén, az árfolyamuk 2015-ös szintekre esett vissza.

A Suprát elsősorban vélhetően az olaj közel 30 százalékos leértékelődése viselte meg, az alap legfrissebb, februári befektetési tájékoztatójában leírja az alapkezelő, hogy a hónapban keletkező vesztesség mintegy felét az olaj leértékelődése, 40 százalékát pedig a részvénypiacok visszaesése okozta - ezek a tényezők most együtt, nagyobb intenzitással jelentkeztek.

Legutoljára hasonló, jelentős esést 2015-ben szenvedett el a Supra a svájci árfolyamgát fölengedésekor, akkor egy nap alatt 18,8%-ot értékelődtek le az alap befektetési jegyei. Az elszenvedetett veszteséget durván két év alatt dolgozta le a befektetési alap.


A Suprán kívül a legnagyobb magyar alapok komolyabb árfolyamváltozás nélkül átvészelték a tőzsdei összeomlást, de fontos megjegyezni, hogy ezek mind sokkal alacsonyabb kockázatú, rövid lejáratú pénzpiaci eszközökbe vagy piacsemleges ingatlanokba fektetnek. A Supra ezzel szemben egy minimum ötéves időtávra javasolt, kifejezetten kockázatos alap, nem érdemes a teljesítményét összehasonlítani egy rövid kötvény vagy ingatlanalappal.


Bár az értelmezhető árfolyamadatokkal rendelkező alapok 76 százaléka bukott péntektől hétfőig (34% esetén igencsak komoly, 3% fölötti a mínusz), volt olyan alap, amivel nyerni is lehetett a turbulenciában. Péntektől hétfő zárásig a HOLD HTM alap 3,84 százalékos teljesítményt tett le az asztalra, de jól ment az OTP Sigma 2,45%-os alapja is, illetve az Equilor Optimus a maga 2,09 százalékos eljesítményével.

Végül fontos megjegyezni, hogy a befektetési alapok hosszú távú befektetési stratégiát követnek, nem érdemes 1-2 nap árfolyammozgása miatt pánikolni, kapkodni vagy egyéb befektetési döntéseket hozni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

06.04-06.10
Országos

Auchan

06.04-06.10
Országos

Spar, Interspar

06.04-06.10
Országos

Tesco

06.04-06.10
Országos

Aldi

06.04-06.10
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos

  Ajánlatunk