14 °C Budapest

Olcsó versenytársat kapnak a bankok: mutatjuk, mivel tudsz tízezreket spórolni

2016. szeptember 12. 05:45

Azon, ha te külföldre utalsz vagy onnan fogadsz pénzt, a bankok rommá keresik magukat. Egészen eddig nem tudtad megkerülni őket, de ennek most vége. Mutatjuk, hogyan szabadulj meg ettől a költségtől egy életre.

Magyarországon még nincs euró, az Európai Unióban meg nem számít általánosan elfogadott fizetőeszköznek a forint. Ennek megfelelően, egy Magyarországról induló vagy oda érkező nemzetközi utalás esetén, a bankok potenciálisan kétszer is lehúzzák ügyfeleiket:

Óriási adminisztrációs díjat fizettetnek velük az utalásért, ráadásul, ha forint számláról utalunk vagy oda fogadunk eurót, akkor az átváltás sincs ingyen, a bankok az árfolyamon is nagyot szakítanak, amit szintén a fogyasztók fizetnek meg.

Az elmúlt években igencsak felpörgött a 955-ös augsuburgi csatával félbeszakadt magyar térhódítás Európában:

  • a különböző források négy és hatszázezer közé teszik az Európai Unió más tagállamaiban élő magyar állampolgárok számát, valamint a jövője is úgy néz ki, hogy biztosított a mozgalomnak, hisz
  • a magyar főiskolások és egyetemisták harmada tervezi a külföldre költözést.

Ennek egyik hatása, hogy egyre több jövedelmet utalnak haza a magyar munkavállalók külföldről, és valószínűleg egyre gyakrabban kényszerülünk arra is, hogy (akár csak kis összegeket), külföldre utaljunk az ott élőknek.

Pontos statisztikával a hazautalt pénzekről rendelkezünk, ez 2014-ben már kitett úgy 920 milliárd forintot, és ez az összeg azóta szinte biztos, hogy csak emelkedett.

A fenti trendek miatt egyre fontosabb kérdés a magyaroknak is, hogy mennyiért utalhatnak az Európai Unión belül pénzt a tagállamok között.

A klasszikus készpénzküldő szolgáltatások horrortarifákkal működnek, így eddig maradt a banki utalás, mint drága, de az elérhető legolcsóbb pénzküldési módszer. Ennek szerencsére vége. Léteznek már ugyanis olyan megbízható cégek, melyek megoldják helyettünk a nemzetközi átutalást a banki költségek töredékéért. Ilyen a Currencyfair és a Transferwise is. Mivel a Transferwise nemrég vált elérhetővé magyar nyelven is, ezért az ő példájukon keresztül mutatjuk be a szolgáltatás működését és költségét.

Mi a Transferwise?

A Transferwise a bankok egyik Übere. Segítségével úgy végezhetjük el nemzetközi utalásainkat, hogy a pénz soha nem hagyja el az országot. Ez annak köszönhető, hogy a mi forint átutalásunkat a szolgáltató belföldön tartja, majd kifizeti egy olyan embernek, aki Magyarországon kapna pénzt külföldről, szintén rajtuk keresztül.

A mi utalásunk úgy ér célba, mondjuk Spanyolországba, hogy egy onnan külföldre utaló ügyfél pénzét fizetik ki a mi címzettünknek, így ott sem hagyja el a pénz az országot.

A módszer elsőre egy picit bonyolultnak hangzik, de nem kell a pénzünket féltenünk, mivel a brit pénzügyi felügyelet engedélyezte a cég működését a teljes Európai Unióban, és a működését is ez a hatóság ellenőrzi.

A szolgáltatásra elég a neten regisztrálni és már kezdhetjük is az utalást. Először be kell állítanunk, hogy hova szeretnénk pénzt utalni, majd e jövőbeni utalás fedezetét kártyával, vagy a szolgáltató magyarországi számlájára történő utalással teremthetjük elő.

Összehasonlítottuk a Transferwise-on keresztüli utalás költségét a hagyományos banki költségekkel. Két esetet teszteltünk:

  • Mennyibe kerül az Egyesült Királyságból 200 fontot fogadni a három legnagyobb magyar banknál, valamint, hogy
  • mennyibe kerül a három legnagyobb magyar banknál 200 eurót Spanyolországba utalni.

A 200 font hazaküldésével kapcsolatban elsőre találunk kedvezőbb ajánlatot az új piaci szereplőnél. Két költséget vizsgáltunk:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • a bankok pénzváltási hasznát, mely a tesztünk időpontjában alkalmazott árfolyamuk és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalos középárfolyamának különbségéből számoltunk ki, valamint
  • a kezelési költséget, amit a bank hirdetményekből szedtünk ki.

Ezen összegek levonása után azt látjuk, hogy a K&H-nál marad a legtöbb pénzünk. Ez a bank ugyanis az Unión belülről, EU-s pénznemben érkező utalás esetén, nem számol fel tranzakciós díjat, és az átváltási árfolyamból keletkező veszteség kisebb, mint a Transferwise kezelési költsége, ami 2 angol font.

Egy dolog viszont nem életszerű a fenti ábrán. Ha Angliából utalunk pénzt, akkor számolnunk kell a küldő bank költségével is, amit a fenti ábra nem tesz meg. Leellenőriztük az utalási költséget az Egyesült Királyság három nagy lakossági bankjánál.

Ha még ezt a költséget is levonjuk az eredeti 200 fontból (ahogy az életben is megfizetné ezt az a személy, aki utal),

akkor teljesen mindegy, hogy itthon melyik banknál vagyunk a három topbank közül, és az sem számít, hogy Nagy-Britanniában élő feladónak melyik vizsgált banknál van számlája, a Transferwise használatával járunk a legjobban.

A másik esetben, tehát amikor mi utalunk külföldre eurót, teljesen egyértelmű a legjobb megoldás.

A fenti ábrán azt látjuk, hogy a vizsgált bankokon keresztül elutalni 200 eurót Spanyolországba jóval drágább, mint az újonnan a magyar piacra lépő Transferwise használatával.

Ahhoz, hogy Spanyolországban felvehessen 200 eurót a címzettünk (a helyi bank kezelési költségét figyelembe sem véve), az nekünk az MNB árfolyama alapján számított 200 euró értékéhez képest 2 500 - 5 300 forinttal kerül többe, míg a piac legújabb szereplőjénél ez a többlet csupán 664 forint.

A Transferwise modellje azért műkdödhet jól, mert az Európai Unión belül bizonyos szegmensekben csak nehezen alakul a teljesen egységes piac. A hétköznapi ember hiába elégedetlen az összes hazai pénzintézettel, a külföldi számlanyitás nem reális alternatíva. Ha meg is tudná valaki győzni a munkáltatóját, hogy a fizetését egy dán takarékszövetkezethez utalja mostantól, a gázszolgáltató már biztos nem lenne annyira rugalmas, hogy csoportos beszedéssel onnan próbálja meg havonta kiegyenlíteni a rezsiszámlát.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm