2020. szeptember 23. szerda Tekla

Nyakunkon a karácsony: így spórold össze addig a fa alá valót!


Habár az időjárás mást mond, higgyünk a naptárnak: már két egész hónap sincs a karácsonyig. És ugyan a legtöbben várjuk az ünnepeket, sokan mégis már előre szorongunk az ajándékozás miatt: vajon honnan teremtjük elő a pénz, amiből megvásároljuk az ilyenkor kötelező parfümöket, fényképes bögréket és ajándékcsomagokat? Összegyűjtöttünk pár tippet, hogy még az év vége előtt sikerüljön összerakni egy kisebb összeget.


Karácsonyig már csak kétszer érkezik fizetés, és akinek nincsenek rejtett tartalékai, az vagy megoldja valahogy a rendelkezésér álló pénzből, vagy kitalál valami okos megoldást. Ne essünk kétségbe, nem vagyunk egyedül ezzel a problémával - a Huffington Post pénzügyi szakértői éppen ezért összeszedtek pár remek lehetőséget, amivel pénzt tudunk keresni és főleg spórolni az előttünk álló szűk két hónapban.

1. Másodállás

Persze senkinek nincs kedve a ledolgozott órái után még egy extra műszakot bevállalni, ám ideje lassan másképp gondolni a másodállásra. Ma már nem kell zongorát cipelni esténként, az interneten keresztül otthonról vagy akár telefonról is dolgozhatsz. Lehetsz ügyfélszolgálatos, social média vagy virtuális asszisztens is. De ha csak hébe-hóba vállalsz gyermekfelügyeletet, vagy korrepetálást, már azzal jól járhatsz anyagilag. Ha beszélsz egy nyelvet, mondjuk az angolt, akkor azt is taníthatod az interneten keresztül.

2. Add el!

Mindannyiunknak tele van a lakása felesleges cuccokkal, melyek másnak azonban még hasznosak és értékesek lehetnek. Szedd össze a már kiolvasott könyveket, régi DVD-ket, elektronikai eszközöket, árazd és fotózd be őket és töltsd fel egy online aukciós oldalra. El sem hiszed, mennyit kereshetsz ezzel a módszerrel, ha kitartó vagy és a kapott összegeket félreteszed.

3. Add ki a szobát!

Ha van egy felesleges szobád, amit eddig csak teregetésre használtál, add ki! Ma már rengeteg lehetőség van erre, akár rövid távra, egy két napra is fogadhatsz vendéget, jó pénzért természetesen.

4. Vezess kiadási naplót

Nem igényel túl sok idő- és energiabefektetést, hogy pontosan vezesd a pénzügyeidet. Viszont ez elengedhetetlen ahhoz, hogy átlásd, mire megy el a pénz, hogy tudd, mennyi a rezsi, mennyi a törlesztő, pontosan mennyi pénzt, mire költesz. Így ugyanis könnyen rájöhetsz, min tudnál minden hónapban spórolni. Ha magasnak ítéled a telefonszámládat, érdemes szolgáltatót vagy legalábbis csomagot váltanod. Ugyanez igaz lehet a bankszámládra is. Ráadásul egy számlacsere olyan járulékos haszonnal is járhat, mint például egy utasbiztosítás. Ugyanis sok bank akciókkal, kedvező lehetőségekkel próbálja magához átcsábítani az ügyfeleket. A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével, könnyedén megtalálhatod a számodra legkedvezőbb ajánlatot.  Ha nettó 200 ezer forint érkezik havonta a számlára, érdemes megnézni a Gránit Bank ajánlatát, de nagyon kedvező első éves költséggel vállalja a számlavezetést az UniCredit Bank és a Sberbank, sőt, az MKB Bank is.

5. Készpénz mindenek felett

A legegyszerűbb és egyben leghatékonyabb spórolási mód, ha kártyahasználat helyett kézpénzt tartasz magadnál és azzal fizetsz - kísérletek bizonyítják, hogy ha kézbe vesszük a pénzt, sokkal kevesebbet költünk. Még ha hosszú távon nem túl kényelmes is, egy két-hónapig, amíg meg kell húzni a nadrágszíjat, jó megoldás lehet.

5+1. Ha minden kötél szakad

Ha mégsem sikerül összeszedni a kívánt összeget karácsonyig, esetleg közbejön egy váratlan esemény, akkor egy gyors személyi kölcsön kihúzhat a bajból. Ahhoz, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb ajánlatot, használt a Pénzcentrum kalkulátorát, mely segít eligazodni a bankok ajánlatai között. Példaként 300 ezer forintos kölcsönösszeget írtunk be a kalkulátorba 24 hónapos futamidőre. Az UniCredit Bank ajánlata kifejezetten kedvező, nekik havonta 13 563 forintot kell törleszteni, a kölcsön THM-je 8,97 százalék. Ha a CIB Bank ajánlatát választjuk, akkor havonta pontosan 14 002 forintot törlesztünk 11,73 százalékos THM mellett. Jónak tűnik még a K&H személyi kölcsöne, melynek havonta 14 121 forint a törlesztője, a THM pedig 16,43 százalék.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó