2017. szeptember 26. kedd Jusztina

Nullás számlák tömegét kínálják itthon a bankok, csak épp nem neked

Az iskolakezdés miatt nemcsak az ingatlanpiacon nagy a mozgolódás, a bankok is szívesen lecsapnának a frissen felvett felsőoktatási hallgatókra. A Pénzcentrum annak járt utána, hogy a legnagyobb magyar bankok, milyen ajánlatokkal célozzák meg az főiskolásokat és egyetemistákat.

Napokon belül kezdődik az iskola, az egyetemek, főiskolák első óráira még jellemzően várni kell egy kicsit, de kíváncsiak voltunk, hogy a legnagyobb bankok milyen kedvezményekkel, akciókkal próbálják magukhoz csábítani a felsőoktatási hallgatókat. A bankoknak több szempontból is megérheti kedvező ajánlatokat kínálni egyetemisták és főiskolások számára. 

  • Egyfelől, sokan vannak közülük, akik most nyitnak először számlát, így érdekükben áll, hogy növeljék ügyfeleik számát. 
  • További motiváló tényező lehet, hogy egy megfelelő ajánlattal a jövőben jól kereső ügyfelekhez juthatnak, hisz hazánkban jelentős különbség van legmagasabb iskolai végzettség szerint az átlagjövedelmekben.
  • Harmadszor pedig, az egész Európai Unióban jellemző, hogy az ügyfelek nem nagyon váltanak pénzügyi szolgáltatókat, így egy most megszerzett ügyfél még nagyon sokáig a banknál maradhat.

Az öt legnagyobb hazai bank felsőoktatási hallgatóknak szóló számlavezetési ajánlatait jártuk körbe. Azt el lehet rögtön mondani, hogy mindegyik pénzintézet más-más stratégiával próbál sikeres lenni az egyetemista korosztálynál. 

Az OTP Bank a már jól ismert OTP Junior márkanévvel kínál kedvező feltételeket fiataloknak. 14 és 24 év között ingyenes a számlavezetés, és nem kell fizetni a Mastercard bankkártyáért sem, mely Paypass funkcióval is el van látva, tehát képes érintés nélküli fizetésre. A vizsgált bankok közül pénzt utalni viszont náluk az egyik legdrágább, ráadásul havi 150 forintot kell fizetni a teljes OTP Direkt hozzáférésért, mely biztosítja, hogy online is tudjuk kezelni pénzügyeinket. Számlanyitási kedvezményként egyébként egyszeri kedvezményt kaphatunk egy bizonyos ruhamárka termékeiből.

A K&H Banknak épp óriási reklámkampánya fut ifjúsági számlacsomagjával, ám ajánlatuk nem számít kiemelkedőnek a piacon. A számlavezetési díj itt is ingyen van, ugyanakkor legolcsóbb kártyaajánlatuk 1 799 forint évente (első évben díjmentes), viszont, amennyiben dombornyomott Mastercard kártyát szeretnénk a számlánk mellé, annak már 5 429 forint az éves díja. A csoportos beszedés díja 98 forint megbízásonként, ha pedig szeretnénk értesülni fizetéseinkről SMS-ben, annak 18 forint a díja üzenetenként. A bank egyébként egy online tippelési játékon három okostelefont ad promóciós jelleggel a legjobban tippelőknek, valamint, még néhány napig piros pöttyös mintával lehet Maestro érintés nélküli fizetésre képes kártyát igényelni a számlacsomag mellé.

Az Unicreditnél 26 éves korig lehet diákszámlát igényelni. Az olasz banknál 199 forint a havi számlavezetési díj, Mastercard típusú bankkártyát lehet igényelni a számlacsomag mellé, melynek első éves díja 1 250 forint, a második évtől pedig évente 1 650 forintot kell érte fizetni. A tranzakcióinkról beszámoló SMS értesítés ingyen van a banknál, az ATM-es pénzfelvételekért pedig 0,65 százalékot kell fizetni.

A Raiffeisen Banknál nincs kifejezetten diákszámla, telefonos ügyfélszolgálatukon az Aktivitás 2.0 csomagjukat javasolták, miután azt közöltük, hogy 140 ezer forint havi bevételünk lenne. Ebben a csomagban ingyen van a számlavezetés, ha havi négy tranzakciói végrehajtunk a számlánkon, melybe a kártyás vásárlás is beleszámít. Amennyiben ezt nem sikerül teljesíteni, akkor viszont 1 291 forintot kell fizetnünk az adott hónapra. A Raiffeisennél is Mastercard típusú kártyát kapunk, amivel szintén tudunk érintés nélkül fizetni, ugyanakkor ennek elkérik az árát. Az éves díj 3 994 forint, ráadásul a kibocsátásnak is van egy 2 503 forintos díja, melyet három évente meg kell fizetnünk, mert a bank minden harmadik évben cseréli le a kártyánkat.

Az MKB Banknál 24 év alatt jár a Praktika Fix csomag, melynek havi költsége havonta 435 forint. Mi dönthetjük el, hogy érintés nélküli fizetésre alkalmas kártyát kérünk vagy sem, viszont egyik típusért sem kell külön fizetni. Amennyiben minden vásárlásról szeretnénk azonnal mobilunkon értesülni, annak 23 forintos költsége van SMS-enként, a belföldi utalás díja 0,3 százalék, plusz 60 forint, ha bankon belül, és 96 forint, ha bankon kívülre utalunk.

Ahhoz, hogy hol nyissunk számlát, érdemes egyébként figyelembe venni, hogy a fenti djíaknak sokszor van minimum és maximum összege is, melyeket az átláthatóság kedvéért most nem tüntettünk fel. Továbbá érdemes utánanézni, hogy lakóhelyünkhöz közel, valamint az egyetem, főiskola környékén milyen ATM-eket találunk, hisz idegen banki ATM-ből jellemzően többe kerül pénzt felvenni, mint a saját bankunkéból.

Ami pedig szinte kötelező, hogy állíttassuk be bankunkkal a havi két, ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét, hisz ezzel 150 ezer forintig, de legfeljebb havonta kétszer, ingyenesen vehetünk fel pénzt, az ország összes ATM-éből.

Ha bankválasztáson vagy bankváltáson gondolkodsz, akkor a Pénzcentrum kalkulátorával is választhatsz magadnak számlacsomagot. Amennyiben 30 éves vagy és vállalod, hogy 200 ezer forint érkezik a számládra havonta, jó döntés lehet a Helló Gránit csomag, melynek éves összköltsége 0 forint. A MagNet Bank Diamond számlacsomagja sem kifejezetten drága (évi 2 280 forint), ráadásul becsületkasszás a számlavezetési díj, ennek megfelelően ez a költség csökkenthető. 

Az OTP Smart számlacsomag első éves költsége 1 188 forint, minden további évben pedig 3 389 forintba kerül. A K&H Bank bővített plusz számlacsomagja első évben 1 440 forintba kerül (második évtől 3 837 forint), a CIB ECO bankszámla pedig első évben díjmentes, második évtől pedig éves szinten 3 900 forintba kerül.

A cikk eredeti verziójában hibásan szerepelt, hogy az MKB Bank Praktika Fix csomagjának nincs havi díja. Bár számlavezetési költséget és a bankkártya után éves díjat nem számít fel a bank, a csomag igénybevételének havi költsége 435 forint (évente 5 220 forint). A hibáért elnézést kérünk.
Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Kőgazdaggá válhatsz te is, ha pontosan követed ezt a 6 lépéses tervet
Nem a lottóról van szó, ez tényleg megvalósítható.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Itt a nagy népvándorlási körkép: közel 30 év tragédiái számokban

1990 óta sok olyan esemény történt, ami megrengette a világot. Ezek között pedig jócskán voltak olyanok, melyek hatására emberek tömegeinek kellett elhagyniuk otthonaikat. A lenti infografika az elmúlt...
 

Filléres csodaszer, amitől többet nem lesz herpeszed

Sok bölcsességet lehet tanulni a nagyszülőktől, tőlük lehet megszerezni a legfinomabb sütirecepteket is, és olyan házi praktikákat is el lehet tőlük lesni, ami nagyban megkönnyítheti a hétköznapjainkat....
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.21-09.27
Országos

Spar

09.21-09.27
Országos

Lidl

09.21-09.27
Országos

Auchan

09.21-09.27
Országos

Aldi

09.21-09.27
Országos

Tesco

09.21-09.27
Országos

Spar, Interspar

Borkatalógus
09.06-09.27
Országos

Diego

09.01-09.30
Országos