8 °C Budapest

Nőttek a megtakarítások, mégis sok készpénzt tartunk otthon

2015. október 30. 13:30

Sokat javult a háztartások pénzügyi helyzete az elmúlt egy évben, így javultak a megtakarítási lehetőségek is. A legkeresettebb termékek az állampapírok és a befeketetési jegyek voltak, de a lakosság körében a készpénz aránya nőtt a legnagyobb mértékben - írja közleményében a Takarékbank.

A lakosság megtakarítási képességének javulásához erőteljesen hozzájárult az alacsony infláció és a magasabb foglalkoztatás által támogatott reálbér-növekedés, illetve a lakosság pénzügyi kötelezettségeinek csökkenése. A banki elszámoltatás egyszeri hatásként jelentősen, csaknem 600 milliárd forinttal mérsékelte a lakossági hitelek állományát, a már korábban (vég)törlesztett ügyfelek esetében pedig extra jövedelmet is eredményezett. Ezen kívül a csökkenő törlesztőrészletek is javítják a háztartások megtakarítási képességét.

A kamatok süllyedése miatt a lakossági pénzek a lekötött betétekből a magasabb hozamú pénzügyi eszközökbe áramlottak, például állampapírokba, befektetési jegyekbe. Ezt a trendet támogatta a magas hozamprémiumot kínáló lakossági állampapírok (Kamatozó Kincstárjegy, Bónusz magyar Államkötvény, Prémium Magyar Államkötvény) kibocsátása is.

Megtakarítási döntéseiben a lakosság kockázatvállalási hajlandósága továbbra is mérsékelt. Erre utal, hogy a hozamot alig biztosító lekötött betétek állománya ugyan jelentősen csökkent, ám legnagyobb mértékben a készpénztartás, illetve a lekötetlen betétek állománya gyarapodott.

A korábbiaknál nagyobb szerepet játszott a döntéshozatalban a likviditás szempontja, azaz, hogy az egyes eszközökben elhelyezett pénz minél könnyebben hozzáférhető legyen.

Ami az egyes megtakarítási formák alakulását illeti, a legdinamikusabban a készpénz és a nem lekötött betétek aránya emelkedett. Részesedésük az összes pénzügyi eszközön belül 2013 végén még csak 14,5 százalékos volt, ami 2015 első félévére 17 százalékra nőtt. A készpénzállomány erőteljesen, 2650 milliárd forintról majdnem 3500 milliárd forintra bővült, így már 9 százalék a részesedése az összes pénzügyi eszköz arányában, ami nemzetközi összevetésben is magasnak számít. A megtakarítások készpénzben tartása hosszabb távon jelentős mínuszt eredményezhet a háztartások költségvetésében, elsősorban az elmaradt kamat- és hozambevételeken keresztül. Ezért és egyéb, például a készpénz kezeléséhez kapcsolódó költségek miatt a társadalomnak évente több száz milliárd forintos többletkiadása keletkezik, illetve hozamjövedelme marad el.

Az állampapírok részesedése a lakosság által tartott összes pénzügyi eszközön belül 5,8 százalékról 6,9 százalékra, míg a befektetési jegyeké 9,8 százalékról 10,6 százalékra bővült a vizsgált időszakban. A lekötött betétek viszont jelentősen veszítettek részesedésükből, ami így 15,3 százalékról 11,2 százalékra esett, emellett csökkent a nem állammal szembeni követelést megtestesítő értékpapírok (főként vállalati kötvények) aránya is. A lakosság pénzügyi eszközeinek lényegében a korábbiakkal megegyező részét teszik ki a részvények (4,9-5 százalék) valamint a biztosítások (9,2-9,3 százalék).

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 12:20
Az 1% Club című nemzetközi formátum egy estés logikai vetélkedő lesz, amelyben a stúdióban és a képe...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem