2021. március 2. kedd Lujza

Nincs itt semmiféle válság: így növekedett a magyarok vagyona 2020-ban

  • Portfolio
  • 2021. február 18. csütörtök 14:32

A koronavírus-válság ellenére olyan ütemben növekedtek a magyar háztartások megtakarításai 2020-ban, mintha normális évünk lett volna, és ez csak kisebb részben köszönhető a törlesztési moratóriumnak. A befektetési alapok első negyedéves és a tőzsdei részvények utolsó negyedéves forráskivonását leszámítva egyöntetű növekedést hozott a tavalyi év összes negyedéve, ami a fogyasztás csökkenése mellett a háztartások nagyon erős tartalékolására utal. Fejenként több mint félmillió forinttal bővültek a megtakarítások, 100 új megtakarított forintból pedig 37 forint a folyószámlákon, 26 állampapírban, 16 pedig készpénzben kötött ki.

Átlépte a 66 000 milliárd forintot a magyar háztartások pénzügyi vagyona 2020 végére - írja az MNB előzetes pénzügyi számlák statisztikáira hivatkozva a Portfolio. Ez nominálisan 9,0%-os növekedést jelent egy év alatt, miközben (az adósságokkal csökkentett) nettó pénzügyi vagyon 8,4%-kal emelkedett. A fogyasztás helyett úgy tűnik, a tartalékolást választottuk: a tényleges háztartási fogyasztásban a KSH 2020 első három negyedévében 2,4%-os visszaesést regisztrált, a teljes éves adatokat még nem ismerjük.

A hitelfelvételek és -törlesztések mellett a törlesztési moratórium is befolyásolta ezeket a számokat, ez becsléseink szerint tavaly 1000-1200 milliárd forinttal növelte a háztartási megtakarításokat és a (halasztott kamatfizetéssel együtt) az adósságokat is. A bruttó pénzügyi vagyon növekedéséhez így (feltéve, de meg nem engedve, hogy a teljes összeget megtakarították) maximum 2 százalékponttal járulhatott hozzá.

A bruttó pénzügyi vagyon inflációval korrigált, vagyis reálértéken mért növekedése számításunk szerint 6,1% volt, ami elmarad az előző három év növekedéséntől, de szintén jónak számít azt is figyelembe véve, hogy időközben a magyar gazdaság teljesítménye reálértéken több mint 5%-kal csökkent tavaly.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fontos átalakulás jön az eMAG-nál: a kiszállítást és a csomagpontokat is érinti
Papp Máté, a Marketplace vezetője beszélt a részletekről.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked