7 °C Budapest

Nincs értelme az ingyenes készpénzfelvételnek: kevesen használják

Pénzcentrum
2014. március 28. 15:05

A lakosság mintegy egyharmada eddig még nem élt a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, de várhatóan még sokan lépnek a következő három hónapban - tudtuk meg a Deloitte tanácsadó cég sajtótájékoztatóján. Sokan viszont nem jelentik be az igényüket, mivel a bankszámlacsomaguk már így is legalább kettő ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget biztosít. A számok azt mutatják, hogy egyelőre nem indul be a lakáscélú hitelezés, de a várakozások szerint a lakásárak növekedésével együtt ez a banki termék is újra sikeres lesz. A fizetési módok közül még mindig kiugró a ságacsekk-használat aránya.

A korábban tapasztalt nagy érdeklődéshez képest kissé meglepő, hogy az ingyenes készpénzfelvételt csak a lakosság kétharmada igényelte eddig bankjánál. Az eddigi igénylők között elsősorban a kevésbé tudatos bankolási szokásokkal rendelkezők vannak derül ki a Deloitte tanácsadó cég által végzett átfogó körképéből, a Deloitte BankIndexből. A tudatos bankolók várhatóan a következő időszakban lépnek a lehetőség irányába.

Pénzcentrum vélemény
Tegyük hozzá, hogy a bankszámlacsomagok alapján a banki termékeket tudatosan választók (így a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételt nem igénylők) között a legtöbbeknek olyan számlacsomagjuk van, ami eleve biztosítja a legalább kétszeri ingyenes készpénzfelvételt.

A felmérésből kiderült, hogy a lakosság készpénzfelvételi szokásai az állam által biztosított kedvezménynek köszönhetően megváltoztak. Február óta a készpénzfelvételek száma csökkent, a felvett készpénzmennyiség viszont nőtt. Ezzel párhuzamosan egyre többen választják a bankkártyás fizetést a készpénz helyett.

Kiderült az is, hogy öt magyarból négy él rendszeresen a sárgacsekkes befizetéssel, annak ellenére, hogy a csoportos beszedési megbízás kényelmét a lakosság egyharmada ismeri, igaz, csak tíz százalék használja ki.

Mi a helyzet a hitelekkel?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szép Péter, a tanácsadó cég partnere úgy látja, hogy a lakáshitelek esetében még várat magára az áttörés, várhatóan a lakásárak növekedése segíthet abban, hogy a lakosság újra a jelzáloghitelek felé forduljon. Annak ellenére kicsi az érdeklődés a jelzáloghitelek iránt, hogy a kamatok történelmi mélyponton vannak, és a lakásárak is a tíz évvel ezelőtti szinteknek felelnek meg.
 
Az szakértő kitért arra is, hogy a hitel és bankszámlatermékek esetében jóval kevésbé figyelünk a részletekre, ezért könnyebben előfordulhat, hogy nem a nekünk megfelelő terméket választjuk ki. Ezzel szemben a megtakarításaink esetében több információt gyűjtünk, így a választott konstrukció jobban igazodik az elképzeléseinkhez.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem