Nemcsak zöldebb, hanem gazdagabb lehet a magyar vidék: dupla haszonra számítanak

HelloVidék2020. július 28. 08:14

Az energiarendszer az Európai Unió üvegházhatásúgáz-kibocsátásának nem kevesebb, mint a 75 százalékáért felelős. Az Európai Bizottság elfogadta az energiarendszer integrációjára vonatkozó- és az uniós hidrogénstratégiát, amivel megnyitják az utat egy hatékonyabb és fokozottan összekapcsolt energiaágazat felé. Ez viszont nem csak globálisan, hanem lokálisan, a magyar vidék számára is fontos döntés. Mutatjuk, miért.

Az Európai Zöld Megállapodás az Európai Unió (EU) új növekedési stratégiája, vagyis az az ütemterv, amely mentén az Unió gazdasága fenntarthatóvá tehető. A zöld beruházásokkal nem csupán az ország energetikai kiszolgáltatottsága csökken, de olyan új vidéki jövedelemszerzési és foglalkoztatási lehetőség is létrejön, amely éppen a kedvezőtlen adottságú területeken vagy épp a szegényebb településeken és hátrányosabb helyzetű kistérségekben teheti lehetővé a felemelkedést, mégpedig hosszú távon és fenntartható módon.

Az EU-stratégia három fő eleme: a fokozottabban körforgásos energiarendszer, a végfelhasználói ágazatok nagyobb mértékű, közvetlen villamosítása (pl. hőszivattyúk, elektromos járművek, stb.), és a tiszta üzemanyagok (megújuló hidrogén, fenntartható bioüzemanyagok, biogáz).

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
energia, fejlesztés, vidék, stratégia, erőmű, tiszta energia, körforgásos gazdaság, bioüzemanyagok,