21 °C Budapest

Nem is idén, hanem jövőre mélyül el igazán a válság: jöhet a 400 forintos euró?

2020. április 16. 16:02

A magyar GDP ugyan visszapattanhat jövőre az idei zuhanás után, viszont a költségvetés hiánya alig csökken majd, a forinton pedig még csak ezután lesz igazán nyomás - vélik a JP Morgan elemzői. Az amerikai bank szerint 2021 elejére 400 forint közelében lehet az euró jegyzése az MNB utóbbi hetekben végrehajtott kamatemelései ellenére is.

A gazdaság visszapattan, de nem mindenhol egyformán

A koronavírus hatásainak köszönhetően az idén 6,3%-kal eshet vissza a magyar gazdaság - olvasható a JP Morgan szerdán megjelent elemzésében. Ezzel az amerikai bank elemzői rontották becslésüket a korábbihoz képest, bár már eddig is 6%-os magyar recesszióval számoltak. Ezzel egyébként nem lógnánk ki a régióból, a legtöbb kelet-közép-európai országban már korábban is 5-6%-os gazdasági visszaeséssel számoltak az elemzők.

A  bank szakemberei a régióban Magyarországon várják a legnagyobb gazdasági visszaesést. Ez szembe megy például a Nemzetközi Valutaalap (IMF) napokban közölt előrejelzésével, a szervezet 3,1%-os zsugorodásra számít idén, ami Szerbia után a legkisebb lenne. Vagyis az egyértelműen látszik, hogy folyamatosan változnak az előrejelzések, senkinél nincs ott a "bölcsek köve", legfeljebb találgatnak a járvány várható hatásaival kapcsolatban. Az ugyanakkor meglepő, hogy miközben a régió legtöbb országa esetében a piac és az IMF véleménye nagyjából egybeesik, a magyar növekedést viszont meglepően felülértékelik a piachoz képest.

Abban a többség egyetért, hogy ha belátható időn belül, az év második felére a világ úrrá tud lenni a járványon, akkor az idei zuhanás után 2021-ben komoly visszapattanás jöhet, jelenleg a legtöbb elemzőnek ez az alapforgatókönyve. A JP Morgan például Magyarországon 5,3%-os gazdasági növekedést vár jövőre. Ami meglepő, hogy a szakemberek szerint nálunk lesz a legnagyobb a visszaesés 2020-ban, viszont a felpattanás nem a magyar gazdaságban lesz a legerősebb.

Például a lengyelek kifejezetten jó helyzetben vannak hozzánk képest, hiszen az idei 5,2 százalékos visszaesés után jövőre 5,6 százalékos növekedés jöhet. De a relatív helyzetet tekintve szinte az összes vizsgált országban pozitívabb a kép a következő két év növekedését illetően.

A költségvetési hiány tartósan magasan ragadhat

A JP Morgan szerint 2020-ban a GDP 5,7%-a lehet a magyar költségvetés hiánya, ami jelentősen meghaladja a kormány 2,7%-os célját. Viszont ebben sem vagyunk egyedülállók, a régió legtöbb országában jelentősen megugrik majd a deficit, ami két okra vezethető vissza: egyrészt a vártnál sokkal rosszabb növekedés (illetve zsugorodás) önmagában rontja az egyenleget az alacsonyabb adóbevételek és a fogyasztás elmaradása miatt, másrészt pedig a legtöbb fejlett országhoz képest Kelet-Közép-Európában is korábban nem látott élénkítő csomagokat jelentettek be a kormányok, hogy ellensúlyozzák a járvány negatív következményeit.

A magyar deficit még nem is lenne kiemelkedő a régióban a román vagy a szerb 8% feletti hiányhoz képest. A JP Morgan friss anyagának legnagyobb újdonsága, hogy az elemzők szerint a hiány nem fog automatikusan visszacsökkenni 2021-ben a korábbi szintre. A magyar büdzsé esetében még jövőre is 5,2%-os deficittel számolnak az elemzők, de ez sem lenne kiemelkedő a régióban, csak a horvát és a szerb hiány csökkenhet vissza a 3%-os uniós küszöb alá. Ez azt jelenti, hogy a szakemberek szerint a gazdaság erőteljes visszapattanásához a költségvetés még nem korrigálhat, fenn kell tartania a lazaságát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nagyrészt a globális környezetnek köszönhetően az inflációtól nem kell tartanunk a következő években, a JP Morgan szerint az átlagos áremelkedési ütem a tavalyi 3,3 százalékról 2020-ban 2,6%-ra, majd jövőre 2,5%-ra csökkenhet. Jó hír, hogy közben a fizetési mérlegünk egyenlege is javul majd, ha igazuk lesz az elemzőknek, a tavalyi 1%-os GDP-arányos hiány 2021-re szinte teljesen eltűnik majd.

A forintnak csak most jön a feketeleves

A JP Morgan friss elemzésében a magyar kamatszint egészen a múlt hétig mélyen a román és a lengyel alatt volt, részben ez okozta a forint gyengülését, amit orvosolni kellett a jegybanknak. Az amerikai bank elemzői már a múlt héten leírták, hogy szerintük az MNB szigorítása sem lesz hatásos, legfeljebb a magyar deviza hirtelen gyengülését és alulteljesítését tudja megfékezni, de a hosszabb távú gyengülő trend nem törik majd meg. Most azonban emellé az előrejelzés mellé számszerű becsléseket is tettek az árfolyamra, ami nem hangzik jól a forint szempontjából:

A JP Morgan szerint már a második negyedévben meg kell barátkoznunk újra a 370-es szinttel, de ott sem áll meg a forintgyengülés, 2021 első negyedévére 392-es árfolyamot jósolnak, vagyis kézzelfogható közelségbe kerülhet a 400 forintos euró.

Az elemzők korábban arra figyelmeztettek, hogy a magyar monetáris politika túlságosan összetett és ellentmondásos lett, ami később még okozhat gondot az MNB-nek. Szerintük a rövid hozamok emelése ellensúlyozhatja a lazítás pozitív következményeit a hitelkamatok emelkedésén keresztül. Az év végéig a törlesztési moratórium ezt a terhet enyhíti, de aztán a rövid kamatok emelkedése szép lassan megjelenik majd a hiteleknél. A másik ellentmondásos tényező szerintük az, hogy a rövid kamatok emelésével a bankoknak kevésbé lesz vonzó állampapírt venni, így gyengülhet a repotenderek ereje a hosszú hozamok leszorításában.

A JP Morgan szakemberei szerint az MNB politikájának ellentmondásai, a jegybank mérlegének bővülése és a gyenge gazdasági növekedési kilátások miatt maradhat továbbra is gyengülő trendben a forint. Ráadásul a forint reálkamata továbbra is a legalacsonyabbak között van a világon. A fentiekkel összhangban modellportfóliójában az amerikai bank továbbra is alulsúlyozza a forintot, bár a pozíció méretét csökkentette.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem