2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Nem árt felkészülni: milliók hiányoznak a biztonságos öregkorhoz


A 18-29 év közötti korosztály úgy vélekedik, hogy előre láthatóan 66 éves korában vonulhat nyugdíjba, és átlagosan 18 évet fog nyugdíjasként tölteni. A megkérdezett fiatalok szerint 22 millió forintot kellene félretenniük a pénzügyileg stabil öregkorhoz - derül ki egy friss kutatásból.

A megkérdezettek közül a legfiatalabbak, a 18-29 év közötti lakosság a várható élettartamot a nők esetében 86, míg a férfiak esetében 82 éves korra teszik. A nyugdíjba vonulás várható idejét mindkét nem 66 éves korra teszi. A válaszok alapján így az is kirajzolódik, hogy a hölgyek 20, a férfiak 16 nyugdíjban eltöltött évre készülnek - közli a Groupama Biztosító idei, reprezentatív kutatásaira hivatkozva.

A kutatásban megkérdezték az embereket arról is, hogy milyen mértékű kezdőnyugdíjjal lennének elégedettek, és reálisan mekkora nyugdíjra számítanak az államtól. A kutatásban megkérdezett 18-59 éves korosztály egészét nézve a magyar lakosság arra számít, hogy átlagosan közel 17 évet fognak nyugdíjban tölteni, s ezekben az években 98 100 forint fog hiányozni havonta, azaz a 17 év alatt összesen 20 millió forint mínuszra számítanak.

A 30 év alattiak havonta 102 900 forintot hiányolnak majd idős korukban az általuk vágyott életszínvonal fenntartásához. Ők átlagosan 18 nyugdíjasként eltöltött évre számítanak, így esetükben megdöbbentőbb adatot kapunk: a fiatalok 22 millió forint hiánnyal kalkulálják a nyugdíjas éveiket. Ezt az összeget saját megtakarítás formájában kellene maguknak előteremteniük.

Bíztató adato azonban, hogy a nyugdíjcéllal megtakarítók 39 százaléka már 30 éves kora előtt elkezd takarékoskodni, és a fiatalok átlagosan havi 11 000 forintot takarítanak meg. Az aki ilyen fiatalon elkezd félretenni a nyugdíjas éveire legalább 10 ezer forintot, elérheti, hogy a vágyott 100 ezer forinttal majd kiegészítse állami nyugdíját és úgy élhessen idős korában, ahogyan tervezi.

Példa számítás
A számítás évi 5,5 százalékos feltételezett hozammal és 5 százalék értékkövetéssel (index) számított. Továbbá a jelenleg hatályos adó jogszabályok változatlanságát feltételezve a teljes tartam alatt figyelembe vette az igénybe vehető 20 százalékos hozammal növelt adójóváírást.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk