Nem álom a giganyugdíj: így is össze lehet hozni

2019. szeptember 22. 11:00

Az év végéhez közeledve gyakran számot vetünk pénzügyi helyzetünkről, átgondoljuk, hogy tisztában vagyunk-e azokkal a lehetőségekkel, amelyek komoly segítséget nyújthatnak a különböző élethelyzetekben. A segítség ezekben az esetekben kézzel fogható és forintban is mérhető.

Az elmúlt időszak a rendkívüli anyagi támogatásoktól volt hangos, amelyek középpontjában a magyar családvédelem áll. Európa-szerte mindennapos téma a demográfiai helyzet jövőbeni változása, ami hazánkat is komoly kihívások elé állítja. A babaváró kölcsön, a családi otthonteremtési kedvezmény, a falusi CSOK, a kamattámogatott hitelek mind olyan támogatások, amelyek a gyerekvállalásról, a jövő építéséről szólnak.

Fentieken kívül azonban léteznek olyan konstrukciók is, amelyek segítségével a már korábban befizetett személyi-jövedelemadónkból (SZJA) kaphatunk, igényelhetünk vissza bizonyos összegeket. Az OVB Vermögensberatung Kft. véleménye szerint a lakosság sokszor nem él ezzel a támogatási formával, mert elsőre talán bonyolultnak tűnhet.

Mire figyeljünk év végén?

Ne hagyjuk figyelmen kívül a pénztári lehetőségeket, ugyanis egy egyszerű egészség- és önsegélyező pénztári tagsággal olcsóbban juthatunk bizonyos termékekhez, szolgáltatásokhoz. Maximum 150 ezer forintot kaphatunk vissza a befizetett adónkból, ha van tagságunk és egyéni befizetésünk a pénztárba (mivel a támogatás mértéke 20 százalék, ezért a maximális visszatérítést 750 ezer forintnyi éves befizetéssel lehet elérni, de természetesen bármennyit fizetünk az adott évben, annak a 20 százalékát fogják a következő évben jóváírni a számlánkon). Egy pénztári tag az oda befizetett megtakarításait az élet számtalan területén elköltheti, például az egészséggel kapcsolatos dolgokra (gyógyszerek, magánorvosi ellátás, gyógyászati segédeszközök stb.), gyermek születésével és nevelésével kapcsolatban (egyösszegű szülési segély, babaápolás, iskolakezdés, főiskolai, egyetemi tandíj stb.), de akár a lakhatás terén is komoly támogatásra tehetünk szert (például jelzáloghitel törlesztése pénztáron keresztül).

"A demográfiai kihívások kapcsán érdemes elgondolkodni a várható nyugdíjunk mértékén is, azon, hogy tudjuk-e a magunk és családunk számára a megfelelő életszínvonalat biztosítani inaktív éveinkben. Az aktív, munkával töltött időszakban spórolhatunk a jövőre, ilyenkor célszerű tartalékokat képezni" - mondta el Póth Viktor, az OVB Magyarország üzletfejlesztési igazgatója. "Megtakarítani persze lehet a párnacihában is, de ma már több olyan pénzügyi megoldás létezik, amihez állami támogatás társul, ilyen például a nyugdíjbiztosítás is. Érdemes tudni, hogy amennyiben valaki kifejezetten a nyugdíjas éveiről szeretne előre gondoskodni, úgy ezzel 20 százalékos adó-visszatérítést érhet el. Vagyis, ha az idei évben valaki például havonta félretett 30 ezer forintot (ez év végéig összesen 360 ezer forint) a későbbi nyugdíjas korra egy nyugdíjbiztosításon keresztül, az jövőre az adóbevallást követően 72 ezer forintot kap majd még az államtól is a korábban befizetett adójából. A támogatás maximuma évi 130 ezer forint lehet, ehhez évi 650 ezer forintnyi megtakarítás szükséges" - tette hozzá a szakember.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Léteznek még egyéb pénztári megoldások, és előtakarékossági formák is, amelyekkel szintén kedvezményekhez juthatunk. Érdemes ilyenkor alaposabban átgondolni, hogy milyen pénzügyi termékekkel rendelkezünk, szükséges-e változtatni valamelyiken, de erre mindenképpen időt kell szánni, év végén különösen figyeljünk erre.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm