2 °C Budapest

Neked is lehet luxusnyugdíjad: 5 ezer forint kell az induláshoz

2016. december 1. 05:30

Friss felmérések szerint a magyarok közel háromnegyede pénzügyileg kiszámíthatatlannak tartja a jövőjét. Bár a legtöbben már sejtik, hogy nem lesz elég az állami nyugdíj, mégis sokan ebből szeretnének majd megélni. Mutatjuk a riasztó számokat, és azt is, hogyan készülhetünk fel a nyugdíjas évekre.


Szépen lassan talán kezd beleivódni a mindennapjainkba az öngondoskodás fontossága, ami az emberek körülbelül negyedének rendszeres beszédtémája - világít rá az OTP Öngondoskodási Indexe, amely 2012 óta folyamatosan nő. Bár már sokan tudják, mennyire fontos lenne gondoskodni a jövőről, más kutatások azt mutatják, hogy

a magyarok 36 százalékának még mindig nincsen semmilyen nyugdíjcélú megtakarítása.

Az emberek egyszerűen arra számítanak, majd az állam megoldja helyettük. A folyamatosan öregedő társadalmunkban pedig szinte törvényszerű az állami nyugdíjak csökkenése, hiszen a magyar nyugdíjrendszerben a gazdaságilag aktívak tartják el az idősebbeket. Az Eurostat számításai szerint pedig 2060-ban hazánkban a 65 éves kor feletti népesség aránya eléri a 29 százalékot, vagyis egyre kevesebb fitalanak kell majd eltartania a folyamatosan gyarapodó idősebb korosztályt. Arról nem is beszélve, hogy a fiatalok tömegesen vándorolnak külföldre, akik így nem fizetnek itthon nyugdíjjárulékot.

Hogyan készülhetünk fel?

Hazánkban három különböző nyugdíjcélú megtakarítást is támogat az állam (NYESZ, ÖNYP, Nyugdíjbiztosítás). Természetesen mind a három konstrukciónak vannak előnyei és hátrányai, és az is eltérő, kinek melyik lehet a legjobb megoldás, ebben a cikkünkben azonban a nyugdíj-előtakarékossági számlát, vagyis a NYESZT-t vesszük górcső alá.

A nyugdíj-előtakarékossági számlának egyik nagy előnye, hogy - az adó- és EHO-mentességen felül -20 százalékos személyi jövedelemadó jóváírásban részesülhetünk befizetéseink után.

A NYESZ nyitása jó megoldás lehet, ha a saját kezünkben szeretnénk tartani a pénzügyeinket, hiszen a befektetés kezelése teljes mértékben a mi dolgunk. A számlára szinte bármilyen forint alapú, Európában kibocsátott értékpapír közül vásárolhatunk. Kockázatvállalási hajlandóságunktól függően például az alábbiak közül választhatunk:

  • befektetési alapok,
  • állampapírok és
  • részvények.

Alapvető szabályként elmondható, hogy magasabb hozamot, csak magasabb kockázat vállalása mellett tudunk elérni, ezért a bátrabbak nyugodtan kipróbálhatnak akár részvénybefektetéseket is. Ha valaki azonban nem biztos magában, akkor nyugodtan kérheti a bankfiókokban a szakértők segítségét, és összeállíthat egy portfóliót különböző befektetési alapokból vagy vásárolhat akár állampapírokat is.

A NYESZ esetében az évente igénybe vehető adókedvezmény mértéke 100 ezer forintig terjedhet (a 2020-ig nyugdíjkorhatárt elérők esetében 130 ezerig). Az adójóváírás teljes összegét úgy kaphatjuk meg, ha minden évben 500 ezer forintot helyezünk el a számlánkon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hogyan vágjunk bele?

Jelenleg több banknál és brókercégnél is lehetőségünk van NYESZ-t nyitni. A számlanyitás szempontjából egy egyszerű termékkel van dolgunk, ez ugyanis körülbelül annyi időnket emészti fel, mintha nyitnánk egy bankszámlát. A számlát személyesen nyithatjuk meg és 5000 ezer forintos kezdőbefizetéstől már él a szerződésünk.

Miért éppen a NYESZ?

A NYESZ számlának az egyik nagy előnye, hogy az adójóváírás akkor is jár, ha a NYESZ számlánkon található pénzt átvezetjük Tartós Befektetési Számlára (TBSZ), azonban, ha ezzel a lehetőséggel élünk, akkor az utolsó két év adójóváírását vissza kell fizetnünk, ráadásul 20 százalékkal növelten kell visszafizetnünk.

Mi az a TBSZ?

A TBSZ egy szabadon felhasználható középtávú megtakarítási forma. Célja, hogy a tartós megtakarításért cserébe kamatadó és egészségügyi hozzájárulási kedvezményt, illetve mentességet biztosítson.

Akkor is érdemes a NYESZ-t választatnunk, ha egy nagyobb összeghez jutottunk, amit kifejezetten a nyugdíjas éveinkre szeretnék félretenni. A NYESZ számlán (szemben a TBSZ-szel) rugalmasan bármikor növelhetjük a megtakarításainkat, akkor fizethetünk be pénzt, amikor épp alkalmunk van rá és a kezdeti 5000 forinton kívül mennyiségi megkötés sincsen.

Nem szabad elfejtenünk, hogy ha ezt a nyugdíj megtakarítási formát választjuk, akkor hosszú távra kötelezzük el magunkat. A pénzhez jutás legkézenfekvőbb módja a nyugdíjba vonulás időpontja, hiszen ilyenkor a számlán lévő megtakarítást kamatadó és egészségügyi hozzájárulás (EHO) mentesen kaphatjuk meg, ha letelt legalább tíz év a számla nyitása óta (2013 előtt nyitott számlák esetén 3 év).

Azt azonban mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk, hogy ha korábban vennénk fel a pénzünket (vagy ha letelt a 10 év, de még nem vagyunk nyugdíjasok), akkor rosszul járunk, mert az adójóváírás (előtakarékossági támogatás) 20 százalékosan megemelt visszafizetésén és az SZJA-n (egyéb jövedelemként adózik 15%-kal) felül még az EHO-t (27%!) is meg kell fizetnünk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm