2020. augusztus 5. szerda Krisztina

Nagyot néz majd Németh Szilárd: újabb rezsicsökkentés jöhet


Az okosmérés lassan meghódítja Nyugat-Európát, hiszen új energiafelhasználási szemléletre tanítja a felhasználókat. Ezek segítségével pedig drasztikusan csökkenthetők a rezsiköltségek. Ezzel szemben Magyarországon még mindig nem látszik a lakossági okosmérés áttörés. 

A brit kormány nemrég komoly lépéseket tett annak érdekében, hogy Nagy Britanniában minél több háztartásban elérhetővé váljanak a legújabb generációs okosmérők. Ezek segítni fognak a rezsi költségek csökkentésében - mondják ők. A koncepció vezérfonala, hogy ezek az úgynevezett okosmérők idővel a fogyasztó összes gáz, hő és villanyfogyasztásáról azonnali információval tudnak majd szolgálni a háztartást illetően. Ez pedig a gyakorlatban azt jelentené, hogy

a központi fogyasztásmérő rendszerről bármikor leolvashatnánk, hogy mennyit fogyasztottunk az elmúlt hónapban, akár percre pontosan lebontva. Így, a szerkezet állandó visszajelzése segítene tudatosabbá tenni háztartásaink energiafelhasználását, csökkentve azok rezsiköltségeit.

További előnye lenne a rendszernek, hogy a szolgáltatók valós fogyasztás alapú ajánlatokkal kereshetnék meg ügyfeleiket, beállítva azok optimális energiaellátását mindenféle becslések nélkül. Így az energiatakarékosság jegyében az Egyesült Királyság mellett Svédország, Olaszország és Spanyolország is rengeteg okosmérőt helyezett üzembe az elmúlt évek során, megvalósítva ezzel a nyugat-európai rezsicsökkentést.

Magyarországon azonban különösen kritikus a fogyasztók energiatudatos hozzáállása, akkor ha rezsikérdésről van szó. Néhány évvel ezelőtti cikkünkben beszámoltunk arról, hogy mekkora kurdarcba fulladt az a 2014-ben zárult próba, melyben okosmérőket teszteltek lakossági felhasználókon. Hiába monitorozhatták saját fogyasztási adataikat honfitársaink, fogyasztásuk egyáltalán nem csökkent, holott Nyugat-Európa egyes országaiban a lakosok 3,5-11 százalékos energiamegtakarítást értek el az okosmérési tesztidőszakokban.

A helyzet kettőségét jól mutatja az is, hogy az ipari felhasználók már hazánkban is okosmérős rendszeren működnek. Joggal merül fel tehát a kérdés, hogy mi a helyzet a lakossági átállással. A Központi Okos Mérés Zrt. (KOM) jelenleg 60 ezer kihelyezett okosmérővel folytat tesztüzemet hazánkban, melyben főleg kis- és középvállalkozások vesznek részt. Megkeresésünkre Dr. Molnár Gábor, a KOM vezérigazgatója elmondta, hogy a jelenlegi Mintaprojekt 2018-as kiértékelését követően vizsgálják meg, hogy lehetőség nyílik-e az alkalmazott technológiák lakossági kiterjesztésére.

A 2014-es kudarchoz nagymértékben hozzájárult, hogy a mérési időszak pontosan egybeesett a rezsicsökkentéssel, így a fogyasztók nem voltak érdekeltek energiafelhasználásuk optimalizálásában. Egy másik sarkalatos pont a biztonság kérdése volt a magyaroknál, éppen ezért az új projekt kiemelten foglalkozik ezzel a kérdéssel, ugyanis

a KOM által létrehozott komplex mérésvezérlési központ kiemelt védettséggel ellátott. A fogyasztásmérők kizárólag előre meghatározott, biztonságos csatornákon képesek kommunikálni, magas biztonságú eszközök.

- mondta el Dr. Molnár Gábor.

Mindent egybevetve a nagy okosmérős áttörés még várat magára Magyarországon, és csak bizakodni lehet abban, hogy mindenekelőtt maguk a fogyasztók ismerik majd fel mennyi előnyük származna abból, ha pontos adatok felhasználásával saját maguk alakíthatnák energiafelhasználási szokásaikat. 


JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Interspar

08.06-08.12
Országos

Spar

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos