Nagyot ment a szuperállampapír: rengeteg pénzt tettek bele a magyarok

Pénzcentrum2020. január 24. 21:30

Egy év alatt 1558 milliárd forinttal emelkedett a lakossági állampapírok állománya tavaly, év végén már több mint 9200 milliárd forintnyi megtakarítás volt bennük. Ennek harmadát a szuperállampapír adja - derül ki az ÁKK friss közleményéből.

Tavaly indult útjára a Magyar Állampapír Plusz dematerializált és nyomdai változata, amelyeknek együttes értékesítési volumene megközelítette a 3 239 milliárd forintot, ami az év során a minimális visszaváltásokat is figyelembe véve 3 196 milliárd forintos nettó értékesítést jelentett. Az utolsó negyedév állománynövekedése 1072 milliárd forintot tett ki - derül ki a közleményből.

A Babakötvény állománya az utolsó negyedévben 9 milliárd forinttal emelkedett, melyből a decemberi 5,7 milliárd forintos növekedés példa nélküli a 2013-ban megkezdett értékesítés óta - írják. A Prémium Magyar Állampapír nagymértékű állománycsökkenése mögött - a lakossági visszaváltáson és lejáratokon túl - a bankok számláiról megvalósult 194 milliárd forint értékű visszavásárlás és mintegy 40 milliárd forint mennyiségben egyéb, nem lakossági befektető birtokából lejáró összeg áll.

Az állampapír-paletta egyszerűsítése miatt a forgalmazásból kivont négy állampapír állománycsökkenésének eredményeként a negyedik negyedéves növekedés 334,5 milliárd forintot tett ki.

A legnagyobb negyedéves bővülést tehát a szuperállampapír mutatta fel 1072 milliárd forintos nettó értékesítési adattal, ezen és a Babakötvényen kívül érdemi nettó állománybővülést egyik papír sem mutatott, az inflációkövető prémium állampapír egy negyedév alatt 215 milliárddal, az Egyéves Magyar Állampapír közel 400 milliárddal kisebb vagyonnal bírt december végén.

Címkék:
befektetés, megtakarítás, állampapír, ákk, inflációkövető állampapír, prémium állampapír,