2017. augusztus 22. kedd Menyhért, Mirjam

Nagy változás: már minden második magyar ilyen kártyával fizet a boltokban

Egyre többször vesszük elő a boltokban a bankkártyáinkat, a plasztikokkal tavaly átlagosan 54 alkalommal vásároltunk. 2016 főszereplői azonban az érintőkártyák voltak, hiszen a kártyás vásárlásoknak már több mint fele ilyen módon történt. Persze a kártyás tranzakciók növekedésével a visszaélések száma is megemelkedett, ennek aránya azonban a forgalomhoz viszonyítva még mindig alacsonynak mondható.

Enyhe növekedést követően jelenleg hazánkban 10,4 millió bankszámla és 9,1 millió fizetési, vagyis hitel- és bankkártya van forgalomban.

Az elektronikus fizetési módok forgalmában a legszámottevőbb növekedést tavaly a fizetési kártyás vásárlások jelentették, de az átutalások és beszedések forgalma is közel 3 százalékkal bővült.

Az elmúlt évek egyik nagy teljesítménye, hogy a fizetési kártyás tranzakciók száma már meghaladta a fél milliárdot

- mondta el Bartha Lajos, az MNB pénzügyi infrastruktúrák igazgatója, a 2017-es Fizetési rendszer jelentést bemutató sajtótájékoztatón.

A kártyáinkkal tavaly átlagosan 54 alkalommal vásároltunk, ami havonta körülbelül 5 tranzakciót jelent. Ugyanakkor a fizetési kártyás készpénzfelvételek száma kismértékben csökkent, összértéke pedig enyhén növekedett 2016 folyamán.

Tarolnak az érintőkártyák

2016-ban az egyik legdinamikusabban bővülő területet az érintőkártyás vásárlások jelentették. A pénzforgalmi infrastruktúra terén az érintéses fizetést lehetővé tevő terminálok és az érintőkártyák száma is jelentősen növekedett.

2016 fordulópontot jelentett az érintéses technológia használatában, hiszen a kártyás vásárlásoknak már több mint fele ilyen módon történt. Magyarországon tavaly az összes bankkártyának már a 63 százaléka volt alkalmas érintéses fizetésre, míg 2015-ben ez a szám csak 54 százalékra volt tehető.


Forrás: MNB Fizetési rendszer jelentés 2017

Biztonságos használat

Természetesen a kártyás vásárlások növekedésével együtt a visszaélések, a különböző bankkártyás csalások száma is megemelkedett. Ennek ellenére arányaiban, a forgalomhoz képest a kártyás visszaélések száma azonban alacsonynak mondható.

A fizetési kártya rendszer nemzetközi összehasonlításban is rendkívül biztonságos Magyarországon

- tette hozzá Bartha Lajos.

Érdemes azt is tudunk, hogy bár sokan tartanak az érintőkártyás fizetésektől, de a vizsgálatok azt mutatták meg, hogy a visszaélések aránya az ilyen típusú kártyáknál nem számít kiemelkedőnek.

De fontos változásnak számít az is, hogy új pénzforgalmi szabályozás nagy valószínűséggel 45 ezerről 15 ezerre csökkenti azt a kártyás kártérítési összeget, amelyet az ügyfélnek kell állnia, ha elvesztette vagy ellopták a kártyáját. A kivizsgálás ideje is megváltozik, legkésőbb másnap vissza kell adni az ügyfélnek az ellopott összeget. Ezután a bank "futhat a pénze után", vagyis neki van 3 hónapja arra, hogy bizonyítsa, az ügyfél részt vett a visszaélésben. Csak abban az esetben van ennek a szabálynak felfüggesztési lehetősége, ha feljelentést tesz az MNB-nél a bank.

Hamarosan startol az azonnali utalás

A tervek szerint 2019. július 1-én indulhat el az azonnali utalási rendszer Magyarországon. Vagyis az utalások pár másodperc alatt is megtörténhetnek. Természetesen ennek a rendszernek a kialakítása jelentős erőforrásokat fog felemészteni, ellenben az MNB elvárása az, hogy az azonnali fizetési szolgáltatás használata a szolgáltatási színvonal bővülésével egyidejűleg ne jelentsen érzékelhető mértékű díjemelkedést a szolgáltatást igénybe vevő ügyfeleknél.

De fontos az is, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók ne emeljék az ügyfelek tranzakciós díjait se érzékelhető mértékben.

Korábban a Pénzcentrum már részletesen beszámoltunk arról, hogy kinek és miért lesz jó az azonnali átutalási rendszer. Ha kiváncsi vagy a részletekre, akkor KATTINTS IDE.

 

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ez fájni fog a magyar családoknak: megroggyan a családi kassza
Ezt így vagy úgy, de szeptemberben ki kell fizetni.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ezeknek a hiteleknek is búcsút inthetnek a britek a Brexit miatt

A lenti csárt azt mutatja meg, hogy 2016-ban az Európai Befektetési Bank (EIB) mekkora összegű hiteleket nyújtott az egyes tagországoknak, az adott ország lakosságának arányában. Ebben bizony Nagy-Britannia...
 

Ágyneműhuzatot ennél jobb dolgokra nem használhatsz

Természetesen, ha nem számítjuk bele az ágyneműhuzat rendeltetésszerű használatát. Előfordul, hogy az ember ajándékba kap ágyneműhuzatot, vagy átfestette a hálószobát, és már nem passzol hozzá...
NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

08.17-08.23
Országos

Interspar

08.17-08.23
Országos

Spar, Interspar

Iskolakezdés
08.17-09.07
Országos

Aldi

08.17-08.23
Országos

Lidl

08.17-08.23
Budapest

Auchan

08.17-08.23
Országos

Tesco

08.17-08.23
Országos

Auchan

Iskolakezdés
08.10-09.06
Országos