16 °C Budapest

Nagy változás: már minden második magyar ilyen kártyával fizet a boltokban

2017. június 8. 15:53

Egyre többször vesszük elő a boltokban a bankkártyáinkat, a plasztikokkal tavaly átlagosan 54 alkalommal vásároltunk. 2016 főszereplői azonban az érintőkártyák voltak, hiszen a kártyás vásárlásoknak már több mint fele ilyen módon történt. Persze a kártyás tranzakciók növekedésével a visszaélések száma is megemelkedett, ennek aránya azonban a forgalomhoz viszonyítva még mindig alacsonynak mondható.

Enyhe növekedést követően jelenleg hazánkban 10,4 millió bankszámla és 9,1 millió fizetési, vagyis hitel- és bankkártya van forgalomban.

Az elektronikus fizetési módok forgalmában a legszámottevőbb növekedést tavaly a fizetési kártyás vásárlások jelentették, de az átutalások és beszedések forgalma is közel 3 százalékkal bővült.

Az elmúlt évek egyik nagy teljesítménye, hogy a fizetési kártyás tranzakciók száma már meghaladta a fél milliárdot

- mondta el Bartha Lajos, az MNB pénzügyi infrastruktúrák igazgatója, a 2017-es Fizetési rendszer jelentést bemutató sajtótájékoztatón.

A kártyáinkkal tavaly átlagosan 54 alkalommal vásároltunk, ami havonta körülbelül 5 tranzakciót jelent. Ugyanakkor a fizetési kártyás készpénzfelvételek száma kismértékben csökkent, összértéke pedig enyhén növekedett 2016 folyamán.

Tarolnak az érintőkártyák

2016-ban az egyik legdinamikusabban bővülő területet az érintőkártyás vásárlások jelentették. A pénzforgalmi infrastruktúra terén az érintéses fizetést lehetővé tevő terminálok és az érintőkártyák száma is jelentősen növekedett.

2016 fordulópontot jelentett az érintéses technológia használatában, hiszen a kártyás vásárlásoknak már több mint fele ilyen módon történt. Magyarországon tavaly az összes bankkártyának már a 63 százaléka volt alkalmas érintéses fizetésre, míg 2015-ben ez a szám csak 54 százalékra volt tehető.

Forrás: MNB Fizetési rendszer jelentés 2017

Biztonságos használat

Természetesen a kártyás vásárlások növekedésével együtt a visszaélések, a különböző bankkártyás csalások száma is megemelkedett. Ennek ellenére arányaiban, a forgalomhoz képest a kártyás visszaélések száma azonban alacsonynak mondható.

A fizetési kártya rendszer nemzetközi összehasonlításban is rendkívül biztonságos Magyarországon

- tette hozzá Bartha Lajos.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Érdemes azt is tudunk, hogy bár sokan tartanak az érintőkártyás fizetésektől, de a vizsgálatok azt mutatták meg, hogy a visszaélések aránya az ilyen típusú kártyáknál nem számít kiemelkedőnek.

De fontos változásnak számít az is, hogy új pénzforgalmi szabályozás nagy valószínűséggel 45 ezerről 15 ezerre csökkenti azt a kártyás kártérítési összeget, amelyet az ügyfélnek kell állnia, ha elvesztette vagy ellopták a kártyáját. A kivizsgálás ideje is megváltozik, legkésőbb másnap vissza kell adni az ügyfélnek az ellopott összeget. Ezután a bank "futhat a pénze után", vagyis neki van 3 hónapja arra, hogy bizonyítsa, az ügyfél részt vett a visszaélésben. Csak abban az esetben van ennek a szabálynak felfüggesztési lehetősége, ha feljelentést tesz az MNB-nél a bank.

Hamarosan startol az azonnali utalás

A tervek szerint 2019. július 1-én indulhat el az azonnali utalási rendszer Magyarországon. Vagyis az utalások pár másodperc alatt is megtörténhetnek. Természetesen ennek a rendszernek a kialakítása jelentős erőforrásokat fog felemészteni, ellenben az MNB elvárása az, hogy az azonnali fizetési szolgáltatás használata a szolgáltatási színvonal bővülésével egyidejűleg ne jelentsen érzékelhető mértékű díjemelkedést a szolgáltatást igénybe vevő ügyfeleknél.

De fontos az is, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók ne emeljék az ügyfelek tranzakciós díjait se érzékelhető mértékben.

Korábban a Pénzcentrum már részletesen beszámoltunk arról, hogy kinek és miért lesz jó az azonnali átutalási rendszer. Ha kiváncsi vagy a részletekre, akkor KATTINTS IDE.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm