7 °C Budapest

Nagy lehetőség előtt a bankok: egyelőre nem merik meglépni

Pénzcentrum
2020. január 27. 18:57

Az európai pénzintézetek túlnyomó többsége (81 százaléka) lehetőségként tekint az Európai Unióban szeptember 14-én érvénybe lépett második pénzforgalmi irányelvre (PSD2). A bankok többsége azonban még továbbra is vonakodik aktívan kihasználni az új lehetőségeket: eddig mindössze kb. egyharmaduk (35 százalék) döntött úgy, hogy külső (harmadik fél) szolgáltatói szerepkört vesz fel.

Az erősebb fogyasztóvédelem és a biztonságosabb fizetés mellett a PSD2 a bankok számára is élénkebb versenyt teremt, hiszen mostantól kötelesek harmadik félnek hozzáférést biztosítani a saját ügyféladataikhoz. Másrészt a PSD2 új stratégiai lehetőségeket kínál az EU egészére kiterjedő nyílt bankolás megvalósítása felé vezető úton. Lehetővé teszi a bankok számára, hogy még több külső adattal egészítsék ki már eddig is rendkívül gazdag ügyfélinformációs adatbázisukat. Ebből eredően a bankok közel háromnegyede (72 százalék) szolgáltatásportfóliója fejlesztésére és ügyfélköre bővítésére készül a PSD2-vel - derül ki a Roland Berger kutatásából. Többségük azonban még nem érte el ezt a fázist, és egyelőre a hatósági minimumkövetelmények teljesítésére összpontosít.

Új versenytársak erős pénzügyi háttérrel

Nyilvánvaló, hogy a bankok a rendkívül bonyolult piaci környezet miatt vonakodnak kiaknázni a PSD2 lehetőségeit. Kihívást jelent az alacsony kamatszint, a szigorodó előírások és az elavult IT-infrastruktúra, hogy csak néhányat említsünk. A pénzintézetek azonban nem engedhetik meg maguknak, hogy figyelmen kívül hagyják az irányelv kínálta lehetőségeket, mivel az így keletkező űrt nagy valószínűséggel új, erős pénzügyi vagy technológiai hátterű versenytársak töltenék be. A megkérdezettek 54 százaléka gondolja, hogy ügyfeleik bizalma hatásosan védi őket más piaci szereplők ellen, ami egyben versenyelőnyt biztosít számukra. Annak is tudatában vannak, hogy új, az üzleti modelljeiket fenyegető szereplők lépnek piacra: mindenekelőtt a nagy technológiai csoportok (71 százalék), köztük a Google, az Amazon, a Facebook és az Apple. A pénzügytechnológiai (fintech) vállalatokra velük szemben inkább partnerként, mintsem versenytársként tekintenek a hagyományos pénzügyi szolgáltatók.

"A PSD2 új lehetőségeket teremt a bankok számára. Ám még mindig széles a szakadék az ambíció és a realitás között" - fogalmazott Schannen Frigyes, a Roland Berger partnere.

A PSD2 nagy lépés a nyílt bankolás megvalósítása felé

A PSD2 belépést jelent a nyílt bankolás világába, ahol a hagyományos pénzügyi szolgáltatók hozzáférést nyújtanak más vállalatoknak az adatokhoz, és együttműködnek velük - minden esetben azzal a céllal, hogy jobb termékekkel és szolgáltatásokkal lássák el az ügyfeleket. A vizsgálat résztvevőinek 80 százaléka kiemelt felsővezetői prioritásnak tartja a nyílt bankolást vállalatánál. E forgatókönyv megvalósulásának a hatása a bank üzleti modelljétől függően más és más lehet. A speciális területekre szakosodott, kisebb pénzintézetek számára például új lehetőségeket nyit meg. Ezek a szereplők sokkal szélesebb körnek tudják kínálni a termékeiket, és ezáltal nagyobb bevételt érhetnek el.
A nyílt bankolás gyökeresen átalakítja a pénzügyi szektor értékláncát, és ehhez minden szereplőnek alkalmazkodnia kell, először is világosan meg kell határoznia saját stratégiai pozícióját. A jövőben egyetlen pénzintézet sem fogja tudni egyedül biztosítani az összes nagy mértékben szélesedő szolgáltatást. Az európai bankoknak még mindig van esélyük megragadni ezeket a lehetőségeket. A PSD2 megszabta a kereteket, most a bankokon a sor, hogy tartalommal töltsék meg őket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A PSD2-ről

A második pénzforgalmi irányelv (PSD2) az Európai Unió egészében érvényes, a fizetési szolgálatásokat és a fizetési szolgáltatókat szabályozó irányelv. A PSD2 három alapkomponense: a 2018 januárja óta érvényben lévő szigorúbb fogyasztóvédelem; az ún. "erős ügyfélazonosítással" megvalósított biztonságosabb fizetés; valamint a piaci verseny és innováció. A PSD2 fontos eleme, hogy a bankszektoron belüli verseny és innováció ösztönzése érdekében a bankoknak meg kell nyitniuk az interfészeket a külső szolgáltatók előtt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem