15 °C Budapest

Most nagyon nem mindegy, kire és hogyan bízod a pénzedet

2020. május 5. 10:15

A legtöbb embernek nagy felelősséget és sokszor nagy nehézséget is jelent megtakarításainak megfelelő kezelése. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy Magyarországon milyen sokan tartják otthon, készpénzben a vagyonukat (sokszor több millió forintot is), sokaknak van félretett pénzük, vagy akár örökségből, ingatlaneladásból származó bevételük a bankszámlájukon, minimális hozammal.


Ez gyakran abból fakad, hogy szeretjük halogatni a pénzügyi döntéseket, és persze kevesen vannak olyanok, akik éjjel-nappal megszállottan figyelnék a pénzügyi piacokat. A legtöbbeknek erre nincs idejük, vagy nem igazán értenek hozzá.

Sokan vannak olyanok is, akik pénzügyi tanácsadók, pénzügyi szolgáltatók segítségét veszik igénybe. Ennek az egyik kevésbé ismert formája a prémium vagyonkezelés: ez a gyakorlatban azt jelenti, az ügyfelek a megtakarításaikat olyan szakemberekre bízzák, akik alaposan ismerik a gazdasági, pénzügyi folyamatokat, figyelik a piacokat, és ezek alapján hoznak pénzügyi döntéseket portfóliókezelés keretében.

Úgy hiszem, mindenkinek azzal kell foglalkoznia, amihez a legjobban ért. Egy portfólió menedzser sem áll neki autót javítani, mert nem ez a szakmája. A legjobb döntés, amit ilyenkor tehetnek, ha megfelelő szakemberekre bízzák a megtakarításaikat

 - magyarázta a helyzetet a Pénzcentrum megkeresésére Dékány András, a Diófa Alapkezelő Zrt. Prémium Vagyonkezelésének vezetője.

"Nálunk például épp ezért fontos, hogy sokszor egyeztessünk az ügyfelekkel mielőtt szerződést kötnénk velük. Annak érdekében, hogy a legnagyobb szakértelemmel kezeljük a megtakarításaikat, elengedhetetlen, hogy jól megismerjük őket. Fontos tudnunk, hogy pontosan mi is a megtakarításuk valódi célja, az ezzel összefüggésben lévő befektetési időtávjuk, hozamelvárásuk és a kockázatvállalási hajlandóságuk. A felsoroltak ismeretében alakítjuk ki és foglaljuk szerződéses keretbe az ügyfelek portfólióit, így valóban azt a befektetést nyújtjuk, ami a céljaikat és érdekeiket szolgálja" - tette hozzá a szakember.

A prémium vagyonkezelés alapvetően

  • egyéni befektetési célok meghatározását;
  • személyre szabott portfólió kialakítását, annak aktív menedzselését;
  • és folyamatos szakértői tájékoztatást és támogatást jelenti.

Az ügyfeleket havi rendszereséggel tájékoztatják írásban és szóban is, így adnak információt arról, hogy miként áll a befektetése, milyen az aktuális portfólió összetétele, illetve összegzik az elmúlt időszak tőkepiaci alakulásait is. Fontos kiemelni, hogy a prémium vagyonkezelési szolgáltatásokat lakossági és vállalati ügyfelek egyaránt igénybe vehetik.

Ez a szolgáltatás egyébként párhuzamba állítható a privátbankok tanácsadóinak működésével: a kiszolgálás nagyon hasonló, ugyanakkor mások a belépési összeghatárok, a prémium vagyonkezelésnél pedig mentesülnek az ügyfelek rendszeres befektetési eszköz kiválasztása alól. Tehát nem konkrét terméket vagy befektetést ajánlanak, hanem itt a szolgáltatás maga a portfóliókezelés. A cél az ügyfél által elvárt eredmények "szállítása", az általuk megfogalmazott kockázatvállaláshoz igazodva.

Dékány szerint azok, akik komolyabb megtakarítással rendelkeznek, tudatosan építették fel a vagyonukat, így határozottabb elképzeléseik vannak a pénzügyekről. A tudatosságnak különböző szintjeit jelenti, ha számlán tartják a pénzüket, maguk fektetik be, vagy szakemberekre bízzák a vagyonuk kezelését.

Az utóbbival kapcsolatban kiemeli, nem szabad egy ügyfélnek sem olyan befektetést adni, ami nincs összhangban az ő kockázattűrésével, Kiemelt példa erre a kockázatkerülő ügyfél, aki nem tudja elviselni azt (sem pszichésen sem anyagilag), hogy a befektetésének hozama egy adott időszakban akár mínuszba is mehet. Jogszabályok csak olyan személyek részére engedik meg a portfóliókezelés igénybevételét, akik alkalmasak ezen kockázatok megértésére és felvállalására.

Másképp kezelik a befektetéseket, mint egy bank

Ugyanis a portfóliókezelés és a legtöbb befektetés nem az ügyfél napi likviditását szolgálja. Tehát a jó befektetés nem azt az összeget jelenti, amit a mindennapokban gyakran előforduló anyagi nehézségek megoldására teszünk félre, hanem azt, amit hosszú távra, sokszor valamilyen konkrét célra takarítunk meg.

Egyrészről ezeknek az eszközöknek hozamárfolyamgörbéje nem lineáris, hanem folyamatosan változik. Minél rövidebb ideig dolgozik az ember pénze egy ilyen eszközben, annál nagyobb valószínűséggel nem fogja tudni teljesíteni az ügyfél hozamelvárásait.

Másrészről, a pénzügyi tervezés során sok szempontot figyelembe kell venni és annak megfelelően kell kialakítani a megtakarításokat.

Ilyen szempont lehet például az, hogy

  • mi a megtakarítás célja;
  • mennyi időre szeretnék félretenni a pénzünket;
  • vagy hogy mennyire vállalunk kockázatot (a piaci mozgások szempontjából).

Természetesen egy váratlan helyzet mindent képes felülírni, ahogy a most kialakult vírushelyzet is, de a pénzügyi tervezés egyik alappillére, hogy ütemezetten használjuk a forrásainkat - tette hozzá a prémium vagyonkezelési vezető.

*Jelen tájékoztató jellegű, marketing közleménynek minősülő dokumentumot a Diófa Alapkezelő Zrt. készítette.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 13:24
A következő szezontól az RTL+ lesz az UEFA Bajnokok Ligájának otthona, a műsorvezetők Matthesz Flóra...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem