12 °C Budapest

Mindig a pénzen balhéztok a pároddal? Ez lehet a megoldás

2015. november 12. 06:00

Közös kassza vagy külön kassza? Közös bankszámla vagy külön bankszámla? Ki mennyit adjon a konyhapénzbe? Vajon melyik a célravezetőbb? Sok pár balhézik a pénz miatt, ezért érdemes tisztázni egy párkapcsolatban az anyagi kérdéseket is. Cikksorozatunk első részében a közös bankszámlákat néztük meg, mutatjuk, mi lehet a jó megoldás.

A bizalom általában a párunk irányába a legerősebb, ezt követi a szűk család és a barátok, majd pedig a kollégák és a szomszédok - derül ki a Groupama Biztosító által készített friss felmérésből. Ennek ellenére a legtöbb párnál újra meg újra fellépő problémát okoznak az anyagiak.

A pénzügyekkel kapcsolatban legtöbb esetben az vezet vitákhoz, ha nem közös érdekek mentén kezeljük a pénzügyeket. Vagyis az egyik fél túlköltekezik, pazarol, vagy éppen a végletekig fukar. Szintén problémás lehet, ha a férj jelentősen több pénzt keres, mint a nő, vagy fordítva.

Sok kapcsolatban jelent problémát, hogy a párok nem beszélik meg egymás között a pénzügyeket, és nem tisztázzák, hogy kinek milyen felelőssége van ebben. A legjobb megoldás ilyen esetekben, ha leülnek egymással, és részletesen átbeszélik, hogy ki, mire, mennyit költ, mennyi a közös számla, és mennyi az, ami felett külön rendelkezhetnek. Fontos, hogy mindkét fél érdeke érvényesülni tudjon, és közös megegyezés alapján kezeljék a pénzügyeket

 - mondta a Pénzcentrumnak Orbán Nóra párkapcsolati szakértő, coach, mediátor, tréner.

Így kezeljük a pénzügyeket

  • Tervezzük meg közösen a havi kiadásokat, részletesen kitérve arra, ki mire, és mennyit költ;

  • Még ha közös is a kassza, érdemes egy részét úgy elosztani, hogy azt mindkét fél az igényeinek megfelelően, szabadon elkölthesse;

  • Tartsuk magunkat a megbeszéltekhez, ne játsszuk el a másik fél bizalmát;

  • El kell kerülni a rivalizálást abban az esetben is, ha az egyik fél többet keres, mint a másik;

  • Érdemes részletesen utánajárni, hogy az adott banknál van-e lehetőség közös számlavezetésre, és ez esetlegesen milyen kedvezményekkel jár.

Mit ajánlanak a bankok?

Megkérdeztünk néhány magyar bankot, milyen ajánlataik vannak házaspárok, vagy élettársi kapcsolatban élők számára, valamint hogy van-e lehetőség közös számlavezetésre (társszámla) párok esetében, és ha igen, milyen feltételekkel.

Az FHB Bank a Pénzcentrumot arról tájékoztatta, hogy bármely lakossági folyószámlája nyitható két névre, így akár párok is nyithatnak, és használhatnak közösen bármilyen lakossági számlát. Ebben az esetben a bankszámlát mindketten használhatják, külön-külön adhatnak átutalási, betétlekötési megbízásokat, de szerződésmódosításra csak közösen van lehetőségük, illetve automatikusan egymás haláleseti kedvezményezettjei. Társkártya igénylésre akkor kerülhet sor, ha a bankszámlához már kapcsolódik főkártya.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Lehetőség van az FHB bankszámlákra családi kedvezményt is érvényesíteni, amihez mindössze nyilatkoznia kell a kedvezményt igénylő ügyfeleknek. A családi körbe bevont számlák 50 százalékos számlavezetési díj kedvezményben részesülnek, valamint a családi körön belül kedvezményesen utalhatunk online. Tehát, ha egy pár mindkét tagja nyit egyedül egy-egy számlát és bevonják azokat a körbe, mindketten megspórolják a számlavezetési díjuk felét, azaz egy számlavezetési díj összegérért két számlát kapnak.

Az OTP Bank kínálatában sok számlacsomag esetében lehetőség van arra, hogy a számlának több tulajdonosa legyen. A tulajdonosokat a bankszámlával kapcsolatban azonos jogok illetik meg, illetve azonos kötelezettségek terhelik. Valamennyi tulajdonos önállóan és teljes mértékben rendelkezhet a számla felett, tehát például önállóan utalhat pénzt a számláról, vagy megváltoztathatja azt a címet, amire a számlakivonat érkezik. Utóbbi szabály alól vannak lényeges kivételek, például az egyik tulajdonos nem igényelhet a másik tulajdonos írásbeli jóváhagyása nélkül folyószámlahitel keretet a számlához.

Közös számlavezetés esetén könnyebben elérhetőek a bank által biztosított időszakos, vagy folyamatos kedvezmények, hiszen két tulajdonos együttvéve könnyebben teljesítheti az elvárt feltételeket. A kedvezmények időszakonként és számlánként, számlacsomagokként eltérőek lehetnek. Ha egy számlatípushoz kapcsolható társtulajdonos, akkor a társtulajdonos megjelölésének általában egyszeri 1 783 forintos díja van.

A CIB Bank arról tájékoztatott, hogy párok esetében úgynevezett társtulajdonosi számla vezetésére van lehetőség. Ez azt jelenti, hogy egy számlának több tulajdonosa van, de ugyanazok a feltételek és díjak érvényesek, mintha egy tulajdonosa lenne, így például számlavezetési díjat is csak egyszer fizet az ügyfél. A folyószámlához bármely betéti bankkártya igényelhető és kérhető hozzá az ügyfelek igényeinek megfelelő társkártya is, melyek használatukat tekintve teljesen megegyeznek a főkártyával.

Az MKB Banknál elvileg nem lehetne közösentulajdonolt bakszámlát vezetni, de a gyakorlatban meghatalmazotti kapcsolaton keresztül mégis van erre lehetőség. A bankszámla tulajdonosa az általa meghatalmazottal vezetheti közösen a bankszámlát, amivel akár csökkenteni is lehet az esetleges kiadásokat. Ez legkönnyebben a szolgáltatáscsomagon belüli - jellemzően egy darab - bankszámlához történő társkártya igényléssel valósulhat meg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm