2017. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella

Mindennapi lehúzás: na ezért ér 100 ezer forint csak 92 ezret a postán

Érmék milliárdjai hevernek otthanainkban elkötetlenül, ezért mindenkinek érdemes felkutatnia fémpénzeit és kezdenie velük valamit. Erre mutatunk most néhány lehetséges megoldást.

A magyar háztartások pénzügyi megtakarításainak összetétele kifejezetten kiegyensúlyozottnak mondható, azonban egyedülálló az Európai Unióban a készpénztartás magas aránya, az összes pénzeszközön belül - írja az MNB egy 2017-ben megjelent kiadványában.

Ez számosítva óriási összeg, 2016 végén 452 millió darab bankjegy és 1625 millió darab érme volt forgalomban, melyek együttes értéke 4572 milliárd forintot tett ki és ez a szám egyre csak növekszik. Sőt a legfrisebb adatok szerint az augusztus végi készpénz állomány soha nem látott magasságokban, 4815 milliárd forintnál jár. 

Ugyanakkor a több, mint másfél milliárd érme nagy része úgynevezett alvópénzként kókadozik odahaza, valamilyen perselyben vagy a kanapé rései közé szorulva. Adódik tehát a kérdés, hogy mihez kezdjünk azzal a több kilónyi fémmel, amit évek hosszú során keresztül halmoztunk fel.

Vannak, akik fix borravalós alapként kezelik efféle megtakarításaikat, esetleg ételrendelésre, vagy csekkbefizetésre használják az így felgyülemlett pénzt. Azonban mi történik azokkal, akik az óriási kupac láttán inkább sokkot kapnak, semmint kínálkozó lehetőségek egész tárházát látják maguk előtt? Megnéztük, mit tehet az, aki aprójának beváltása mellett dönt. Felhasználatlan érméinket beválthatjuk a postán vagy bankfiókokban, azonban a költségeket tekintve egyáltalán nem mindegy, hogy melyik irányba indulunk el.

A Magyar Postánál érméink beváltása díjköteles, a beváltani kívánt összeg 7,63 százalékát kell befizetnünk ilyenkor.

Ennél azonban juthatunk kedvezőbb szolgáltatási díjhoz akkor, ha a gyakori váltások miatt az ügyfél címletváltási szerződést köt a postával. Amennyiben valaki 100 darabnál több érmével szeretne fizetni vagy címletváltásként beváltani azt, akkor a postai kezelő kérheti, hogy mindez előre egyeztetett időpontban történjen, az ügyfélkiszolgálás zökkenőmentessége érdekében.

Érméinket ugyanakkor nem kötelező az előírásoknak megfelelően becsomagolnunk, de ha így teszünk és kitöltve mellékeljük a "kötelező nyilatkozatot", akkor azt megszámlálás nélkül elfogadják a postafiókban. 

Az OTP-nél bárki ingyen válthatja be apróját, ha címletenként nem haladja meg a 20 darabot. Ha azonban meghaladja ezt a darabszámot, akkor a teljes mennyiség értéke után számolva bankszámlával rendelkező ügyfélként 5 százalék, bankszámlával nem rendelkező ügyfélként 10 százalék váltási díjat kell fizetnie.

A K&H kizárólag fizetési számlával vagy egyéb banki termékkel, szolgáltatással rendelkező ügyfelei részére biztosítja címlet és átváltás szolgáltatását. A forint érme címletváltási díja a forint érme névérték 10 százaléka. Az FHB-nál lakossági számlával rendelkezőknek címletenként 100 darab érméig ingyenes a beváltás, de e fölött már költséggel kell számolni, ami 1 százalék, ám minimum 116 forint.

A válaszadó bankok mindegyikére igaz, hogy megjelenhetünk pénzünkkel ömlesztve, de például az FHB az 50 darabot meghaladó vegyes címletű érme esetén kérheti az ügyféltől azok címletenkénti szétválasztását és "Címletjegyzékkel" való ellátását.

A Magyar Posta kivételével mindenhol lehetőségünk van saját számlánkra betenni a váltott összeget, feltéve persze ha rendelkezünk az adott banknál számlával. Az FHB-nál például ez befizetésnek minősül és díjköteles, míg a K&H 150 darab érmehatárig nem számol fel betételi díjat, azonban e fölött már érménként 1 forintot igen.

Érdemes azt is szem előtt tartanunk, hogy ha temérdek mennyiségű érmével rendelkezünk, akkor a legnagyobb bank és postafiókokat célozzuk meg, ugyanis jellemzően csak ezek rendelkeznek érmeszámoló géppel, ami jócskán megkönnyíti a beváltási procedúrát.

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ennyivel keresnek többet a szakik külföldön, mint itthon

Valószínű, hogy senkinek sem kell magyarázni, mekkora hiány van ma itthon a jó szakemberekből. Sőt, nem csak a jókból, hanem egyáltalán a szakikból. Nagyon sokan külföldön próbálnak szerencsét...
 

Filléres mosogatószer, ami jobb, mint a bolti

Az olcsó mosogatószerek többsége nem jó minőségű, de már fillérekből, otthon is lehet szuper mosogatószert készíteni. Csak négy összetevő kell hozzá, néhány perc, és egy flakon, amibe aztán...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.21-09.27
Országos

Spar

09.21-09.27
Országos

Lidl

09.21-09.27
Országos

Auchan

09.21-09.27
Országos

Aldi

09.21-09.27
Országos

Tesco

09.21-09.27
Országos

Spar, Interspar

Borkatalógus
09.06-09.27
Országos

Diego

09.01-09.30
Országos