5 °C Budapest

Mindenki egyetlen hírre vár a tőzsdéken: csak ez hozhatná meg a biztonságot

2020. március 14. 16:00

A koronavírussal fertőzöttek számának visszaeséséről szóló európai, azon belül is elsősorban olasz adatra lenne szükség ahhoz, hogy véget érjen a trend nélküli csapkodás a piacokon, amelyek a járvány és a most kirobbant olajháború miatt súlyos veszteségeket könyvelhettek el hétfőn - derül ki egy friss, elemzői összefoglalóból. Az egyik legnagyobb kérdés most az, hogy a járvány milyen pénzpiaci "fertőzést" eredményez. Az pedig biztosra vehető, hogy komoly gazdasági megtorpanást hoz, emiatt pedig az alacsony kamatkörnyezetet, laza feltételeket továbbra is biztosra lehet venni. Sőt, a különböző országok adócsökkentésekkel, támogatásokkal oldhatják a feszültséget. Egyelőre türelemre van szükség, leghamarabb 2-3 hét múlva térhetnek magukhoz az árfolyamok, de lehet, hogy később. Mindenesetre akkor érdemes lehet a részvényalapok felé fordulni.

Továbbra is nagyon változékony a hangulat a világgazdaságban és a különböző piacokon. A koronavírus-járványtól, illetve annak - egyelőre pontosan nem mérhető - gazdasági hatásaitól való félelem miatt a piaci szereplők hirtelen reagálnak. Ez pedig olyan rég nem látott zuhanáshoz vezet, mint amilyenre március 9-én hétfőn volt példa, amikor az amerikai tőzsdén szüneteltetni kellett a kereskedést az esés miatt, a legfontosabb indexek pedig 7-8 százalékos veszteséget könyvelhettek el. Ahhoz a zuhanáshoz hozzájárult a most kirobbant olajháború is, amelyet Oroszország, Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok vív egymással. Az esés után jött egy korrekció, de bőven nem akkora, amely kijavította volna a csorbát. Összességében látható, hogy trend nélküli csapkodás folyik a piacokon. A járványtól és annak hatásairól szóló hírek pedig simán tudnak 3-5 százalékos süllyedést vagy hasonló mértékű pluszt is okozni.

koronavírus: kulcsfontosságú adatra vár szinte mindenki

Kiszámíthatatlan a piac, szinte mindenki egy megnyugtató adatra vár. Mégpedig arra, hogy az Egyesült Államokban, amely még szinte csak most ismerkedik a járvánnyal, valamint Európában, főként Olaszországban is eljöjjön fordulat. Vagyis csökkenésnek induljon az új fertőzöttek száma

- emelte ki Hajósi Péter, a K&H alapkezelő befektetési igazgatója. Kínában már ez a fordulat megtörtént, a másik korábbi veszélyzónának számító Dél-Koreában is javulni látszik a helyzet.  "Kulcsfontosságú, hogy mikor születik meg a fertőzöttek számának csökkenését mutató adat. Utána gazdasági és befektetői oldalról arra kell választ találni, hogy a járvány mennyire "fertőzte" meg a piacokat. Ennek fényében kell majd dönteni arról, hogy milyen lépések szükségesek a világgazdaság talpra állításához, felpörgetéséhez" - mondta a szakember.

Hogyan lehet belökni a motort?

Az első negyedévről rossz vállalati eredmények jönnek majd a járvány hatásai miatt, a második negyedéves kilátások is kedvezőtlenek. Éppen ezért biztosra vehető, hogy alacsonyan maradnak a kamatok, folytatódik a laza monetáris politika mind Amerikában, mind Európában. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed újabb kamatvágást hajthat végre, az Európai Központi Bank pedig beindíthatja a pénzpumpát. Ha ez sem lenne elég, akkor a kormányokon lesz a sor, hogy különböző költségvetést érintő - vagyis fiskális - intézkedésekkel lökjék be a motort. Ilyen lépés lehet az adócsökkentés, különböző állami támogatási programok. Elsősorban Németországban lenne szükség ilyen lépésekre, ez nagyon jó üzenet lenne a világgazdaság, valamint a részvénypiacok számára. Szintén jó hír lehet, hogy az amerikai elnökválasztásra készülő demokrata jelöltek közül a legpiacbarátabb Joe Bidennek javultak az esélyei a többiekkel szemben.

Új időszámítás

Hajósi Péter szerint ameddig nem mérséklődik a járvány miatti félelem és nem érkezik meg a már említett, fertőzöttek európai - elsősorban olaszországi - számának csökkenését ismertető adat, addig folytatódhat a csapongó kereskedés. "Amikor elérjük ezt a pontot, amire a mostani kilátások szerint leghamarabb 2-3 hét múlva, de lehet, hogy később kerül sor, akkor új időszámítás kezdődhet majd. Az említett monetáris és fiskális intézkedésekkel támogatást kaphat a globális gazdaság, akkor pedig érdemes lesz szétnézni a részvényalapok között és azok felé fordulni" - tette hozzá a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem