13 °C Budapest

Minden negyedik európai család megtakarítás nélkül élte túl a válságot

2020. július 1. 21:31

A koronavírus-válság alatt némileg módosultak az európaiak megtakarítási szokásai. Az Ipsos közvéleménykutató intézet által az ING bank megbízásából készült tanulmány szerint 30 százalékuk növelte megtakarításait, 44 százalékuk pedig kevesebbet költ mint korábban. A kiadásaikat egyesek szükségből, mások viszont megváltozott napi rutinjuk következtében csökkentették.

Az európaiak pénzköltési szokásai igazodtak a járványvédelmi korlátozások feltételeihez, 52 százalékuk gyakrabban fizet kártyával a krízis óta, és 44 százalékuk "ad ki többet internetes vásárlásokkal". Megtakarítását biztonságérzete növelése érdekében jellemzően az állásban lévő 45-54 éves korosztály növelte: közöttük az arány 73 százalékra emelkedett az előző felmérés 68 százalékáról.

Azok aránya, akik egyáltalán nem rendelkeznek megtakarítással csak kismértékben változott az előző, decemberi felmérés óta. A májusban végzett felmérés 26 százalékot, a decemberi 28 százalékot mutatott ki. Az arány mindvégig kevéssé változott csak a felmérés nyolcéves történetében, 25 és 35 százalék között alakult. Annak ellenére is, hogy a lakossági megtakarítások nagyságrendjében a németek dobogósak a világranglistán, a felmérés szerint

a német családok közül majdnem minden harmadiknak nincsen félretett pénze.

A több mint ezer németországi résztvevővel készített reprezentatív felmérés eredménye szerint a német családok 29 százaléka nem rendelkezik megtakarítással. A felmérésbe bevont többi 13 ország többségénél ennél kisebb volt a tartalékkal nem rendelkező családok aránya.

A tartalékok nélkül élő németországi családok aránya csökkent az előző, decemberben készült felmérésben kimutatott 31 százalékhoz képest. A felmérést készítő közgazdászok szerint "a krízis gazdasági következményeitől való aggodalom a jelek szerint takarékosságra készteti az embereket. Már amennyire lehetőségeik azt megengedik."

A németek mintegy fele rendelkezik legalább háromhavi jövedelemnek megfelelő megtakarítással. Azokat leszámítva, akik erre a kérdésre nem tudtak vagy nem akartak válaszolni, arányuk 59 százalékos. Ennél nagyobb arányban csak Nagy-Britanniában és Luxembourgban rendelkeznek a családok legalább háromhavi jövedelemmel felérő megtakarítással.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Összességében az európai családok egynegyede (26 százaléka) van kitéve sokknak egy gazdasági válságban, akik egyáltalán nem rendelkeznek megtakarítással, illetve a megtakarítással rendelkező családoknak az a harmada (36 százaléka), akik a biztonságosnak tekintett háromhavi jövedelemnél kevesebb megtakarítással rendelkeznek.

Az Ipsos évente több alkalommal végzi el reprezentatív online felmérését országonként mintegy ezer résztvevő bevonásával. A vírusjárvány hatásainak felmérését célzó mostani tanulmány belga, német, francia, brit, olasz, holland, osztrák, lengyel, román, spanyol, cseh, török és amerikai résztvevőkkel, összesen 26 ezer megkérdezett bevonásával készült.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm