2020. szeptember 22. kedd Móric

Mikor, hogyan és mennyi pénzt kapok vissza a bankomtól?

  • Pénzcentrum.hu
  • 2014. március 14. péntek 11:43

Rendkívüli döntést hozott tegnap a pénzügyi felügyelet, miszerint a bankoknak vissza kell téríteniük ügyfeleik részére azokat a költségeket, amiket jogosulatlanul vontak le. A döntésekkel kapcsolatban számos olvasói kérdés érkezett, utánajártunk a részleteknek.


Tegnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábban nem látott mértékű, 1,2 milliárd forintos büntetést rótt ki a magyar pénzintézetekre a jogosulatlanul megemelkedett bankszámla költségek miatt. Kötelezte továbbá a pénzintézeteket, hogy a jogosulatlanul elvont díjakat térítsék vissza az ügyfeleiknek. A kötelező pénzvisszatérítés kapcsán számos olvasói kérdés érkezett szerkesztőségünkbe, melyeket feltettünk  a felügyeletnek, hogy megkönnyítsük a tájékozódást.

Melyik banki termékekre vonatkozik a visszatérítés? A hitelem is olcsóbb lesz?

A döntés a bankszámlacsomagokra vonatkozik, az azokról jogosulatlanul levont díjakat és költségeket térítik majd vissza a pénzintézetek. Ezért a felvett hitel nem lesz olcsóbb.

KATTINTS! Melyik bank ad vissza pénzt az ügyfeleinek? Itt a lista

Mely időszak alapján jár a visszatérítés? Mikor vizsgálták a bankokat?


A vizsgálat 2012. január 1-től 2013. december 31-ig terjedő időszakra vonatkozik. Ez alatt a vizsgált 35 esetből 35 esetben állapítottak meg bírságot, és ebből 33 szolgáltatót köteleztek visszatérítésre.

Tudok olyan bankról, ahol minden egyes intézkedés után díjnövekedést jelentettek be, még sincs rajta a listán. Hogy lehet ez?

A csütörtöki bejelentés során a jegybanki vezetők kihangsúlyozták, hogy a további vizsgálatok már folyamatban vannak, és mintegy 120 további szervezet esetében valószínűsíthetően még 2014-ben megszületik a döntés. Ezen felül vizsgálják még a 2014 elejére vonatkozó banki díjmódosítási hirdetményeket is.

Ez a bírság az ingyenes készpénzfelvétel áthárítása miatt volt ilyen magas?

Nem, ezek a bírságok a jogsértő egyoldalú díjmódosulásokra vonatkoznak, a készpénzfizetés áthárítása esetén a törvény szerint minimum 500 millió forintra kell megbírságolni a jogsértően eljáró pénzintézetet. Ezek a vizsgálatok külön folynak a jelenlegiektől.

Jogosult vagyok a visszatérítésre akkor is, ha közben bankot váltottam?

A visszatérítés minden jelenlegi és volt ügyfélnek kötelező. A volt ügyfelektől elvont díjat a bankok egyedi úton kifizetik, amit az MNB utólag ellenőriz.


Mekkora visszatérítésre számíthatok?

A jegybanki információkból nem derül ki, hogy átlagosan mekkora visszatérítést kapnak az ügyfelek. A jegybank információi szerint azonban több százezer ügyfél lehet érintett, és a becsült visszatérítés mértéke 10 milliárd forint körül alakulhat. A Pénzcentrum.hu számításai szerint ez nagyjából ezer forintot jelenthet ügyfelenként.

Mikor derül ki, hogy én mennyit kapok?

A bankok 30 napon belül érvényesíthetik jogorvoslatukat. Ha ezzel nem élnek, akkor április 30-ig meg kell érkeznie a visszatérítésnek és május 15-ig erről az MNB-t is informálniuk kell.

Hogyan tájékozódhatok a visszatérítésemről?

Erre a felügyelet határozatban nincs speciális előírás, az általános tájékoztatási kötelezettség elvét kell követnie a pénzintézeteknek.

Tetszett a cikkünk? Lájkold a Pénzcentrum.hu Facebook oldalát, így nem maradsz le a legfontosabb lakossági pénzügyi hírekről.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó