Mibe fektesd a pénzed 2021-ben: van, ami megvéd az őrült inflációtól?

Pénzcentrum2021. február 19. 11:01

Az előttünk álló évtized egyik legnagyobb pénzügyi kockázata az infláció lehet. De mibe fektessük a megtakarításainkat, ha felgyorsul a pénzromlás? Mutatjuk a lehetőségeket.

Egyre több befektetési szakértő és elemző véli úgy, hogy a 2030-ig tartó évtized egyik legnagyobb pénzügyi kockázata az emelkedő infláció lehet. Többek között az USA jegybankjakét működő FED is emelkedő inflációra számít a jövőben.

Aktív vagy passzív portfóliókezelés a nyerő?

Évtizedek óta vita folyik a piaci szereplők között arról, hogy az aktív vagy a passzív portfóliókezelés-e a nyerő stratégia. Pedig a válasz egyszerű: attól függ milyen a piaci környezet. Nézzük:

  • A passzív stratégia egy meghatározott benchmarkot igyekszik minél pontosabban követni. Ilyen lehet például a világ két legismertebb indexe az S&P500 vagy a NASDAQ100. Ilyenkor a cél mindenképpen követni a benchmarkot, akkor is, ha emelkedik és akkor is, ha éppen jelentősen esik az árfolyam. Itt a portfóliómenedzsernek nincs mérlegelési lehetősége.
  • Az aktív stratégia esetében a portfóliókezelő szakember - előre definiált és írásban rögzített szabályok között - viszonylag szabadon dönthet a portfólióba kerülő elemekről. A cél itt nem a benchmark követése, hanem annak megverése, vagyis a hozammaximalizálás. A szakember tehát több teret kap a kibontakozásra, miközben a szigorú szabályokat természetesen be kell tartania.

Koronavírus, infláció: milyen stratégia a nyerő?

Könnyen belátható, hogy a jelenlegi nehéz és kiszámíthatatlan helyzetben az aktív szemlélet a biztonságosabb és kifizetődőbb lehet a befektetők számára - vélekednek a Pénzcentrum számára készített szakértői írásukban az Aegon Alapkezelő szakemberei. Hogy pontosan miért?

Úgy véljük, hogy az aktívan kezelt és széleskörűen diverzifikált portfóliók jelenthetik a megfelelő védelmet a következő évek emelkedő inflációja ellen. Aktívan kezelt befektetési alapok, amelyek gyorsan, viszonylag szabadon és hatékonyan tudnak reagálni a piaci változásokra

- összegzik a szakemberek, akik szerint az alábbi érvek is az aktív portfóliókezelés mellett szólnak:

  • Gyors és rugalmas: Aktív portfóliókezelési stratégia esetén a portfóliómenedzser gyorsan, és viszonylag szabadon tud mozogni egy előre definiált kockázati szinten belül. Ez számos előnyt jelent a befektetőknek és a vagyonkezelő szakembereknek is.
  • Abszolút hozamú alapok: Az aktívan menedzselt közé tartoznak az abszolút hozamú alapok, amelyek nemcsak az emelkedő árfolyamokból, hanem az értékpapírok eséséből vagy az oldalazó piacból is képesek hozamot produkálni.
  • Kiemelkedő lehetőségek, sikersztorik: Aktívan menedzselt alap esetében a portfóliómenedzser - a piaci történések tükrében - egyénileg dönthet bizonyos elemek eladásáról vagy vásárlásáról. Befektethet például egy aktuálisan kínálkozó, magas hozampotenciállal rendelkező lehetőségbe.
  • Egyénre szabható: Nagyobb vagyonnal rendelkező magánszemélyek vagy intézményi ügyfelek esetében az aktív portfóliókezelési stratégia szinte teljesen egyénre szabható, ami jelentősen növeli a hozamszerzési lehetőségeket, miközben minimalizálja a kockázatot. Ezért az akár többszáz millió vagyonnal rendelkező Private Banking ügyfelek többsége is egyre inkább az aktív szemlélet felé kacsingat.
Címkék:
befektetés, öngondoskodás, befektetési alap, megtakarítás, alapkezelő, infláció, tőzsde, nasdaq, aegon befektetési alapok,