2020. december 5. szombat Vilma

Mi lesz a számlámon tartott pénzzel, ha bevezetik az eurót?


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy sajtóinterjúban elmondta, lát rá esélyt, hogy belátható időn belül bevezessük az eurót. Ám azon kívül, hogy az üzletek árcédulái változnak, sokakban felmerülhet, mi lenne bankszámlájukkal, illetve forintban számolt egyenlegükkel, betéteikkel. Használható-e például továbbra is a bankkártya?

Az Eurozóna közös valutájának bevezetéséhez egy országnak több kritériumnak is meg kell felelnie. Ilyenek az infláció egy bizonyos szint alatt tartása, az alacsony költségvetési hiány, vagy éppen a megfelelő kamat- és adósság pálya. A nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország jó úton halad, hogy belátható időn belül teljesítse a feltételeket, és amennyiben a Parlament úgy határoz, bevezesse az eurót. Ugyanakkor felmerül a kérdés, mit is jelent ez a mindennapokban: mi lesz a bankszámlákkal, bankbetétekkel és az egyéb banki ügyletekkel?

A bankszámlák és -betétek szempontjából ez egyetlen változást hozna: a váltás napjától kezdve az egyenleg euróban jelenne meg, a pénzügyek - a pénzfelvételt is beleértve - a közös valutában történnének. Természetesen, ennek előfeltétele lenne, hogy a bevezetésről szóló döntés után a pénzügyi rendszer felkészül az új bankjegyek, érmék szükségességére, és egyáltalán az új valuta kezelésére

- mondta el Fodor Tamás, a Sberbank Magyarország Zrt. lakossági üzletágért felelős igazgatósági tagja.

Felmerül a kérdés, hogy hogyan lesz a forintból euró? Erre a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a Magyar Nemzeti Bank, mint jegybank által meghatározott árfolyamon történő átváltással kerülhetne sor. Ez azt jelenti, hogy az euró bevezetésének napjától a bankszámla-egyenlegek euróban kerülnének feltüntetésre, a bankjegykiadó automaták pedig euróban teljesítenék az ügyfelek által kezdeményezett tranzakciókat.

Az ügyfelek egyik nap még forintban, a bevezetés napján pedig már euróban vehetnének fel készpénzt az ATM-ekből. A bankkártyák működését ugyanis semmilyen formában nem érintené az átállás, minden összeg - például a beállított napi forgalmi limit - automatikusan átváltásra kerülhetne a jegybank által meghatározott árfolyamon

- fogalmazott Fodor Tamás.

A vállalatok esetében hasonló a helyzet. Ám fontos megjegyezni, hogy a hitelek - hangsúlyozottan a mai állapot szerint - kedvezményesebbé válnának. Ugyanis az európai bankközi kamat alacsonyabb, mint hazai megfelelője, az euróra való áttérés után pedig az vonatkozna a hazai kölcsönökre, hitelekre is.

Amennyiben Magyarország is eurót használna, valószínűsíthetően csökkennének a külföldi számlákra történő utalások költségei, illetve a más országban történő pénzfelvétel díja is mentesülne a valuta átváltásának költségétől. Ugyanakkor, ha a számlavezető bankon kívüli ATM-ből vennénk fel pénzt, annak díja továbbra is fennállna.

Azoknak sem kellene aggódniuk, akik otthon, készpénzben tartanak nagyobb forintösszeget. A bankok és a pénzváltók még jó ideig beváltanák azt, feltételezhetően kedvező árfolyamon.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk