15 °C Budapest

Menekülnek a magyar családok a bankbetétből: hova tegyék a pénzüket?

2016. szeptember 12. 18:07

Az elmúlt egy évben egyre népszerűbbek lettek az állampapírok és a befektetési alapok, a betétekben viszont egyre kevesebb pénzt tartunk. A Takarékbank elemzői szerint ez a trend idén év végéig biztosan megmarad, sőt, jövőre is folytatódhat.

Az idei év első félévének végére több mint hatvan milliárd forinttal - 1301 milliárdról 1362 milliárd forintra - nőtt 2015 azonos időszakához képest a takarékok által kezelt megtakarítások összesített állománya. A növekedés elsősorban az állampapírok és a befektetési jegyek növekvő értékesítésének köszönhető. A takarékok által értékesített befektetési állomány az idei félév végére meghaladta a 300 milliárd forintot, amely közel 70 százalékos növekedést jelent 2015 júniusához képest. A bank elemzői a következő két évben a lakosság és a vállalatok megtakarítási állományának további emelkedésére számítanak.

Az elmúlt másfél évben annak ellenére emelkedett jelentősen a takarékok által kezelt megtakarítások állománya, hogy az elmúlt években az ingyenes készpénzfelvétel és az alacsony betéti kamatok miatt jelentősen nőtt a készpénztartás mind a lakosság, mind az egyéni vállalkozók körében. Mindemellett az alacsony betéti kamatok miatt a megtakarítói attitűdök is jelentősen megváltoztak: a megtakarítók a magasabb hozamot biztosító eszközöket keresik és elsősorban az állampapírokat és a befektetési jegyeket részesítik előnyben.

A takarékszövetkezetek által kezelt befektetések összértéke 2016 első félévének végére piaci értéken meghaladta a 300 milliárd forintot, ami közel 70 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. A befektetési állomány dinamikus növekedéséhez a megtakarítási trendek változása (alacsony betéti kamatok miatt a megtakarítók a betétek helyett új, magasabb hozamot biztosító eszközöket kerestek) mellett elsősorban az új termékpaletta kialakítása, valamint a hálózat bővítése járult hozzá.

A befektetések összértéke, valamint a kezelt értékpapírszámlák darabszáma az elmúlt másfél évben folyamatosan emelkedett: a befektetések idei első féléves állománya mintegy 25 százalékkal magasabb az előző félévinél, míg az értékpapírszámlák száma 60 százalékkal több az előző év első félévéhez képest.

Értékpapír bankbetét helyett

A befektetéseken belül nagyjából azonos arányban nőtt az állampapírok és a befektetési jegyek aránya. A takarékszövetkezetek lakossági ügyfeleinek állampapír-állománya az idei év első felében 45 milliárd forinttal nőtt, míg a befektetési jegyek állománya 16 milliárd forinttal emelkedett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A takarékok által kezelt betétállomány csökkenésének mértékét (78 milliárd forint) az elmúlt másfél évben a befektetési szolgáltatások állományának növekedése jelentősen meghaladta, így a kezelt megtakarítások összértéke 2014 végéhez képest összességében több mint 60 milliárd forinttal emelkedett.

További növekedés várható

A következő két évben mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben a megtakarítási állomány további növekedésérére számíthatunk. A lakossági körében tovább folytatódhat a betétállomány csökkenése, amelyet azonban megfelelően kompenzálnak majd az egyéb megtakarítási eszközökben elhelyezett pénzösszegek.

A megtakarítási termékek közül elsősorban az állampapírok (féléves és éves kincstárjegyek, bónusz és prémium állampapírok), valamint egyes befektetési alapok (ingatlanalapok, vegyes alapok) népszerűsége várható.

Emellett a biztosítások nőhetnek a legdinamikusabban. A viszont vállalatok az üzleti aktivitás növekedésével járó magasabb likviditási igény miatt várhatóan betétállományukat is tovább növelik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm