Megszólalt az IMF: kivéreztetnék a magyarok kedvenc befektetését

2019. december 6. 13:31

Az egy ember által vehető szuperállampapír maximálása és a MÁP+ kamatának csökkentése - ez a két legfontosabb megállapítása az IMF frissen megjelent IV. cikk szerinti országjelentésének a MÁP+-ra vonatkozólag. Az intézmény szerint a szuperállampapírral kapcsolatos célok nemesek, de lehet, hogy ezek a célok nem szolgálják a teljes megtakarítási piac érdekét, mint ahogy az is lehet, hogy inkább a gazdagabb magyarok profitálnak belőle. Ők úgy látják, 3 százalékos kamat mellett is ugyanúgy fogyna a MÁP+.

Az IMF IV. cikk szerinti országjelentése külön foglalkozik a MÁP+ gazdaságra és az államadósságra gyakorolt hatásaival, miután egyetértenek azzal, hogy a lakosság stabilabb lábat jelent az államadósság-finanszírozásban, ugyanakkor folyamatosan monitorozni kellene a szuperállampapírt ahhoz, hogy biztosítsák az elérni kívánt célokat és azt is, hogy a papír ne okozzon szándékolatlan torzulást a piacon - írja a Portfolio.

A jelentés szerint a hazai és külföldi devizában denominált állampapír-kibocsátás közötti választást a költségek és kockázatok ismeretében kellene meghozni, mindezt úgy, hogy érvényesüljön a befektetőkkel szembeni egyenlő elbánás elve. Kiemelik, hogy a külfölddel szembeni eladósodottság költséges is lehet volatilisebb piacok idején, emellett a külföldi befektetők hamarabb ugorhatnak ki egy-egy befektetésből, mint a hazai szereplők, ugyanakkor a devizatartalékok növelése és a külföldi devizához való olcsóbb hozzájutás miatt nem érdemes teljesen kizárni ezt az opciót.

Külön a MÁP+-ra kitérve elmondják, hogy bár még túl korai következtetéseket levonni a papírról és annak hatásairól, de az látszik hogy a kezdeti kereslet bőven meghaladta a várakozásokat. Szeptember végén mintegy 2100 milliárd forint, tehát a GDP több mint 4 százalékának megfelelő mértékű szuperállampapírt bocsátott ki az ÁKK. A vásárlások közel felét a lejáró papírok és más lakossági állampapírok visszaváltása adta, 10-15 százalékot a befektetési alapok, ezen belül is főként az ingatlanalapok. A jelentés szerint a MÁP+-ba érkező pénzek nagyjából 10 százalékát tette ki a készpénz, piaci szekértők szerint a jegyzés akár 10 százaléka a forgalomban lévő készpénz kisebb növekedéséből származik.

A papír hatásai közül az alábbiakat emelte ki az IMF:

  • A MÁP+ hozama: Az IMF is rávilágít arra, hogy a MÁP+ által ígért kamat jóval a piaci kamatszint felett van. A papír 5 éves, 4,95 százalékos átlaghozama lényegesen meghaladja a piacon elérhető 5 éves államkötvény jelenlegi, 1 százalék körüli hozamát. Kitérnek arra is, hogy még az is olcsóbb forrást biztosítana a MÁP+-hoz képest, ha a magyar állam eurókötvényt bocsátana ki.
  • Alternatív költség: Az IMF által megkérdezett magyar piaci szakemberek egy része szerint a MÁP+ iránt látható keresletet egy alacsonyabb hozamígéret is biztosította volna. A jelentés szerint, ha igazuk van és valószínűleg az van, akkor a papírt akár 3 százalékos kamattal is ugyanígy vennék. Ebből kiindulva, a MÁP+ túlárazása az idei harmadik negyedévben 41 milliárd forintos többletkiadást (a GDP mintegy 0,1 százaléka) eredményezett a költségvetésnek, az 5 éves államkötvény hozamával összehasonlítva ez az extraköltség még nagyobb.
  • Arbitrázs-lehetőség: Az írás utal arra, hogy bár a hatóságok igyekeznek lezárni minden arbitrázs-lehetőséget a papírral, korábban néhány ügyletkötő külföldi állampolgárok felé is népszerűsítette a MÁP+-t (azóta az ÁKK nyomatékosan kérte, hogy ezek a szereplők koncentráljanak a belföldi lakosokra). Piaci szereplők szerint ettől függetlenül továbbra is lehetséges, hogy jó hitelminősítéssel rendelkező külföldiek eurót vegyenek fel külföldön, azt forintra váltsák, ebből MÁP+-t vegyenek, majd az ebből származó forint bevételt visszaswappolják euróra, és még így is profitot érjenek el vele.
  • Egyéb fiskális és piaci megfontolások: A finanszírozási költségek mellett vannak egyéb fiskális megfontolások is. A MÁP+ magasabb költsége növeli a költségvetési deficitet, de a lejáratok hosszabbodása rövid távon csökkenti az éves bruttó finanszírozási igényét az államnak. A lakossági portfólió átlagos lejárati ideje 18 hónapról 30 hónapra emelkedett. Az IMF szerint a MÁP+ hasonló a befektetések jövedelemadójának csökkentéséhez: bár úgy alkották meg, hogy az elviekben mindenki számára hozzáférhető legyen, a papírból főként a vagyonosabb emberek profitálnak jobban. Ráadásul a papír arra is alkalmas lehet, hogy visszafogja a középosztálybeliek fogyasztását és ingatlan iránti igényét, de közel sem biztos, hogy a vagyonosabb emberekre is ugyanilyen hatással lesz. Inkább az várható, hogy a kockázatosabb befektetéseiket MÁP+-ra cserélik. Az állampapírok adómentességének hatása egyelőre kettősnek tűnik, mivel inkább a lakossági állampapírok értékesítését helyezheti előtérbe más pénzügyi termékekkel szemben.

A jelentés szerint a MÁP+-nak érthető céljai vannak, de néhányat közülük makrogazdasági megfontolások hajtanak, úgy, mint a lakossági megtakarítási ráta növelése és a külső eladósodottság csökkentése. Kérdés, hogy ezek a célok hogyan érhetőek el alacsonyabb költségek mellett, hiszen az állam sokkal olcsóbb finanszírozási forrást is találna a piacon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A jelentés szerint az ÁKK-nak reagálnia kell a megváltozó piaci körülményekre is. Ilyen szempontból pozitív lépésnek értékelik, hogy az ÁKK novembertől csökkentette néhány lakossági papír kamatát, emellett 2020-tól a bankoknak fizetett értékesítési jutalékot is visszavágja.

Az IMF úgy látja, probléma lehet a jövőre nézve az, hogy nincs személyre vagy háztartásra vonatkozó felső korlátja a MÁP+-vásárlásnak, ami megnöveli az arbitrázs lehetőségét. Az IMF szerint ezért érdemes lenne személyenként felső korlátot szabni a MÁP+-vásárlásnak, a jövőbeni kamatát pedig minél inkább hozzáigazítani az állampapír hozamgörbéhez.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm