2020. április 9. csütörtök Erhard

Megszólalt a magyar sztárbefektető: az MNB-nek lépnie kell!


"Az MNB-nek meg kell törnie a forintgyengülés pszichológiáját, mert az károkat okoz" - írja, még az MNB megszólalása előtt megjelent blogbejegyzésében Zsiday Viktor befektető.

Zsiday Viktor befektető szerint egy jegybank esetén két kérdést kell feltenni devizájának árfolyama kapcsán:

  • van-e eszköze, hogy a deviza árfolyamát jelentősen befolyásolja?
  • van-e szándéka, hogy a deviza árfolyamát jelentősen befolyásolja?

Mivel Magyarországon jelentősebb egyensúlytalanságok és kényszerpályák nincsenek, ezért teljesen egyértelmű, hogy a forint árfolyamának alakulása szempontjából a kamatszint dönt el mindent - írja Zsiday.

Kellően alacsony kamatszinttel lehet a forintot gyengíteni, és kellően magassal szinte bármeddig erősíteni.

Magyarul: az MNB oda vezényli a forint árfolyamát ahová csak szeretné, az első kérdésre tehát igen a válasz.

Az elmúlt 1-2 évben a nemzetközi lassulásra válaszul Magyarország központi bankja a forint gyengítése mellett döntött. Az MNB fő célja a magas magyar növekedés, a "high-pressure economy" fenntartása, aminek alapvető eleme az alacsony kamatszint. Az elmúlt időszakban ez összhangban volt a többi céllal, most azonban már problémákat kezd okozni a tartósan gyenge és gyengülő árfolyam. Milyen problémákat?

  • 1. Nyilvánvaló, hogy előbb-vagy utóbb a devizalértékelődés, pláne ha beépül a várakozásokba, komoly inflációs nyomást generál. Ez nem kívánatos.
  • 2. Konszenzussá vált a befektetők körében, hogy az MNB puha, és a forint csak gyengülni tud. Emiatt boldog-boldogtalan a forint gyengülésére játszik, ami tovább gyengíti a forintot, amitől még többen kedvet kapnak e játékhoz, tehát ez egy önerősítő folyamat. Ez nem kívánatos.
  • 3. A fix kamatozású lakossági állampapírok állománya nagyon nagyra nőtt, és ha tartós és jelentős a forint értékvesztése, akkor a lakosság becsapva érzi magát, és elmegy a kedve attól, hogy a jövőben ilyen papírokba fektessen. Ez nem kívánatos.
  • 4. Politikailag is kezd elfogadhatatlan lenni a gyengülés üteme és mértéke, károkat okozhat a kormánypárt népszerűségében. Ez nem kívánatos.

Az MNB-nek tehát meg kell törnie a forintgyengülés pszichológiáját, mert az mindenféle károkat okoz - véli Zsiday. Az MNB-nek ehhez minden eszköze meg is van, és bármennyire is nem szeretné, kénytelen lesz a kamatszintet megemelni (bár a "Szent Alapkamat" marad 0,9%-on, de ennek már úgysincs jelentősége jó ideje). Hogy ez pontosan mikor és hogyan történik, az nem egyértelmű, de nem látszik más út. A korábbi egyszerű helyzethez képest most az MNB több célja egymással szembekerült, és dönteniük kell mi a fontosabb. Figyelembe véve a piaci hangulatot, valószínűleg ideje megtörni a teljes konszenzust, miszerint a forint csak gyengülhet, mert ez nagyon be tud gyorsulni, és minél tovább tart, annál nehezebben reparálhatóak a károk. Nyilván nem kívánatos, hogy olyan e-maileket kapjanak az emberek mint én pár napja, miszerint íme az új tervezésű magyar 1 eurós:

Az MNB tehát szeretne tartósan alacsony kamatokat, de úgy tűnik a jelenlegi környezetben a fenntarthatóan alacsony kamatszint magasabban van, mint a 0% körüli szint - írja Zsiday. Ha tippelnem kéne, akkor 1-2% közé becsülném. Ez a kamatszint stabilizálhatja a forintot, és még nem okoz törést a "high-pressure economy"-ban.

Az egyetlen kivétel az lehet, ha a koronavírus terjedése globális recessziót okoz, ebben az esetben ez pár hónapra felülírhatja a fenti számítást, de hogy ez bekövetkezik-e azt senki sem tudja - zárja bejegyzését.

Korábbi cikkeink a témában:

Címlapkép: Getty Images

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint hamarosan bezuhanhatnak a koronavírus miatt az árak, miközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,91 százalékos THM-el, és havi 65 769 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Bank például 66 792 forintos törlesztőt ígér 3,13 százalékos THM-en; míg a Takarékbanknál hasonlóan, 3,26 százalékos THM-el, és 66 817 forintos törlesztőrészlettel. Érdemes még megnézni a Budapest Bank, a Raiffeisen és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

02.20-04.23
Országos