2018. március 19. hétfő József, Bánk

Megroggyant a családi kassza? Ezzel a trükkel egy év alatt kijöhetsz a gödörből

A pénzügyi stabilitás elérésével képesek lehetünk helyes mederbe terelni az életünket. De hol, hogyan kezdjük el, hogyan álljunk neki ennek az állapotnak az eléréséhez? A következőkben egy egyéves útmutatót mutatunk be, amely a segítségünkre lehet a pénzügyi függetlenségünk megteremtésében.

Tételezzük fel, hogy nagy elhatározásra szántuk el magunkat: rendezzük anyagi helyzetünket. Rendben, de mégis hogyan álljunk neki? A jó hír az, hogy egyszerűbb belekezdeni, mint elsőre gondolnánk. A következőkben végig veszünk egy egyéves menetrendet, amelynek végén a pénzügyi stabilitás áll.

Első nap

Szervezzük meg a dolgokat. Ez sok ember számára kihívást jelenthet, főleg azok számára, akik nagyon régóta nem tekintették át a pénzügyeiket. Vagy talán még sosem tették ezt meg. Viszont ha nem tudjuk honnan indulunk, akkor a későbbiekben a fejlődés mértékét sem fogjuk tudni mérni, hiszen nem lesz mihez viszonyítanunk.

Szánjunk rá egy kis időt, hogy összeszedjük a friss kivonatokat, vagy az interneten keresztül nézzük át a számláinkat. Fontos, hogy mindent átnézzünk, a folyószámlánkat, megtakarításokat, diákhitelt, hitelkártyákat - ha vannak -, nyugdíjcélú megtakarításokat stb. Ha mindent összeszedtünk már képesek leszünk teljes képet alkotni arról, hogyan is állunk anyagilag. Ha úgy könnyebb, akkor használhatunk alkalmazást is - ilyen például a Mint -, amely segíthet áttekinteni pénzügyeinket.

Első hét

Jegyezzük fel, hogy mire költünk. Fontos, hogy mindent fel kell jegyeznünk. Ekkor még nem kell változtatnunk semmin, hiszen a fő cél eleinte, hogy felmérjük mire és mennyi pénzünk megy el. A későbbiekben ebből kiindulva lehet javítani a pénzügyi helyzetünkön. Az első hét végén látni fogjuk, hogy mennyit költöttünk összesen, illetve az egyes kategóriákon - étel, ital, bármi más - belül.

Most vessük össze, hogy mennyit költöttünk az első héten, illetve mennyit keresünk egy hétre lebontva. Ha többet költöttünk, mint amennyit keresünk, akkor nincs mese, bizony lesz min dolgoznunk. Akárhogy is, nagyon fontos, hogy meghatározzuk, hogy melyik kategória viszi el a legtöbb pénzt, és melyek azok a területek, ahol szerintünk a legnagyobb mértékben képesek leszünk visszavágni a kiadásokat.

Első hónap

Ideje megalkotni egy reális célt, valamint egy akciótervet, amit kitűzünk magunknak. Sokan ott buknak el ilyenkor, hogy teljesen önkényesen állítanak fel maguknak "kiadási limiteket", és ettől várják pénzügyi helyzetük rendeződését. Például kijelentik, hogy ebben a hónapban mondjuk, csak 50 ezer forintot költenek élelmiszerre. Nos, ha eddig 120 ezret költöttünk ételre, akkor aligha leszünk képesek ilyen jelentősen megvágni ezeket a kiadásokat.

Természetesen az a célunk, hogy megspóroljunk valamennyi pénzt, de még fontosabb, hogy kiszámítsuk, pontosan mennyivel tudjuk visszavágni a kiadásokat, hogy sikeresen tudjuk beosztani és félretenni a pénzünket. Ha te általában 12-13 ezret költesz hetente ételre, majd egy, akár több héten keresztül ezt visszafogod, de közben boldogtalan vagy emiatt, akkor ez a terv nem lesz fentartható.

Egy jó kompromisszum lehet például, ha heti egyszer, esetleg heti kétszer megvásároljuk magunknak az ebédet, míg a többi napokon visszük azt magunkkal. Ez lehet egy életszerű terv, amit kitűzhetünk magunk elé.

A követkető három hónapban az a célunk, hogy kialakítsunk egy összképet, valamint fontossági sorrendbe tegyük a pénzügyi céljainkat. Remélhetőleg mostanra egy kicsit egészségesebben költekezünk, és remélhetőleg minden hónap végére megtakarítunk valamennyi pénzt. De mit fogunk csinálni ezzel a pénzzel? A következő lépés ennek meghatározása lesz.

Amennyiben hitelünk van fontos, hogy azt minél előbb rendezzük, hiszen a tartozásunk kamatozik, így egyre több és több pénzt vesz ki a zsebünkből. Amennyiben nincsen hitelünk, akkor a nyugdíjcélú megtakarításaink lehetnek a legfontosabbak. De ugyancsak fontos, hogy elkezdjünk vésztartalékot képezni.

KIVÁLTANÁD RÉGI HITELEDET?
A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 1 milliós hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja (THM 11,50%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank (THM 11,73%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, a Cofidis illetve a Budapest Bank kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Fordítsunk kellő figyelmet a bankszámláinkra is: a folyószámlánkon ideális esetben mindig kétszer akkora összeg van, mint a fizetésünk, a megtakarítási számlánkon pedig annyi pénz legyen, amely legalább háromhavi kiadásainkat fedezi. Persze ennyi pénzt felhalmozni eltarthat egy ideig, de nem is kell mindezt egyszerre megcsinálnunk.

Félévkor

Elérkeztünk az út feléhez, és remélhetőleg rendben mennek a dolgaink. Amennyiben nem, akkor ideje újra megfogalmazni azokat a célokat, melyeket a folyamat elején meghatároztunk. Ha szükséges, akkor kezdjük teljesen elölről a folyamatot: bármikor visszatérhetünk az első naphoz. Ha rendben haladunk, akkor van még egy jó módszer arra, hogy nyomon kövessük a tervünk haladását.

Jegyezzük fel a nettó vagyonunkat, hiszen ennek változásával is könnyen nyomon követhetjük majd a pénzügyi helyzetünk alakulását. Ezt igen egyszerűen kiszámolhatjuk: adjuk össze az összes vagyonunkat, majd vonjuk ki belőle az esetleges tartozásainkat.

A megkapott szám a mi nettó vagyonunk. Ez sajnos lehet negatív is, például akkor, ha diákhitelünk vagy hitelkártya-adósságunk van. A folyamat előrehaladtával ez az összeg remélhetőleg egyre növekedni fog. Ennek nyomon követése igen izgalmas.

Az első év végén

Az egy év leteltével ideje visszatekinteni arra, hogy mi történt az elmúlt 12 hónapban, és hogyan változott meg a pénzügyi helyzetünk. Végig csináltuk az első évet. Általában ez az év szokott lenne a legnehezebb a pénzügyek tekintetében. Innentől kezdve már csak könnyebb lesz.

Némely hónap talán jobb lesz mint a többi, de ez teljesen normális. Minden hónap különbözik egymástól pénzügyi szempontból, és pontosan ez az egyik legnagyobb kihívás a pénzügyeink rendezése szempontjából. Ne hagyjuk abba a tervezést: tekintsünk előre a következő évre, és még tovább, 5 vagy 10 évvel előre is, és amennyire lehetséges, határozzuk meg az elérendő célokat.

(Business Insider)

JÓL JÖNNE 750 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 750 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cetelem (THM 14,49%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az ERSTE Bank, a Provident, valamint a Budapest Bank gyorskölcsönét is.

További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk