2020. augusztus 7. péntek Ibolya

Meglepő karácsonyi ajándékok: van, aki erre is gondol


Év végéhez közeledve érezhetően még többen fizetnek be egyénileg az önkéntes pénztárakba, hogy kihasználhassák az egyéni hozzájárulások után járó adókedvezményeket.

Elsőre meglepően hangozhat, de akár karácsonyi ajándék is vásárolható egészségpénztári kontóra, akár az egyéni befizetések terhére is

- mondja Lehoczky László, az MKB Egészségpénztár és az MKB Nyugdíjpénztár vezetője.

Bár a statisztikai adatok alapján a kiadások nagy része gyógyszertári vásárlás, a szolgáltatásra jogosultként bejelentett családtagoknak gyógymatrac, vérnyomásmérő, gyógyhatású cipő, szemüveg, vagy akár gyógymasszázs bérlet is finanszírozható az egészségkasszából a közelgő ünnepekre.

Egyre többen gondolnak azonban nyugdíjas éveik karácsonyaira. A megszokott életszínvonal fenntartása érdekében sokan egészítik ki önkéntes nyugdíjpénztári számláikat egyéni befizetéssel és élnek a biztos adókedvezménnyel - hangsúlyozza Lehoczky László, hozzátéve: a hamarosan nyugdíjba vonulók mellett már a fiatal korosztályt is foglalkoztatja a nyugdíjcélú megtakarítás gondolata.

Korábban az önkéntes pénztári megtakarításokat leginkább a munkáltatók kezdeményezték a dolgozóik részére. Mára ez a tendencia megfordult: mind többen ismerik fel az önkéntes pénztárakba történő egyéni befizetésekben rejlő lehetőségeket, kihasználva, hogy befizetés 20 százaléka visszaigényelhető a személyi jövedelemadóból, összesen akár 150 ezer forint összegben.

A pénztárak vezetője szerint az éves egyéni tagdíjbevételeknek közel egyharmada érkezik be az év végi befizetéseknek köszönhetően az egészségpénztárba és a nyugdíjpénztárba.

Fontos, hogy ha valaki az idei adóját szeretne optimalizálni és a kedvezményt igénybe venni, úgy időzítse a befizetéseit, hogy azok legkésőbb idén december 31-ig megérkezzenek a pénztár bankszámlájára, hiszen csak ezek a tételek számítanak idei teljesítésnek

- hívta fel a figyelmet Lehoczky László.

Tavaly - az egyéni befizetések SZJA kedvezményénél korábban létező korhatár és az egy-egy pénztári formára vonatkozó értékhatár megszűnésével, azaz a megszerezhető kedvezmény 150 ezer forintos felsőhatárának általánossá tételével - 3,8 milliárd forint egyéni befizetés érkezett az MKB Nyugdíjpénztárba, egy milliárddal több, mint egy évvel azelőtt. Szintén nőtt az egyéni hozzájárulás mértéke az MKB Egészségpénztárban: a 2013-as 2,6 milliárdról 3 milliárd forintra.

Ebben az évben a novemberi befizetések láthatóan meghaladják a tavalyi szintet, így Lehoczky László bizakodó mindkét pénztár esetében a tavalyi befizetések túlszárnyalását várja.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.