16 °C Budapest

Megkérdeztünk egy bankvezetőt: hova tegyük most a pénzünket?

2015. október 30. 05:46

Ma, október utolsó munkanapján ünnepeljük a Takarékosság Világnapját. Persze a takarékosság mindenkinek mást jelent: a takarékbélyegtől kezdve a bankbetéten át az állampapírokig számos formáját ismerjük. A Pénzcentrum Szabó Leventét, a Takarékbank (a takarékok központi bankja) vezérigazgatóját kérdezte arról, hogyan érdemes most megtakarítani, hol kamatozik a legtöbbet a pénzünk, és milyen lehetőségei vannak azoknak, akik hosszú távon terveznek. Kíváncsiak voltunk arra is, ő hogyan kezdte a megtakarítást, és azt is elárulta, mit mond a családi ebédnél, ha rokonai megkérdezik, hova tegyék a pénzüket.

Vissza tud emlékezni, hogy mi volt az első dolog, amire gyűjtött, amire takarékoskodott, és milyen formában tette ezt?

Gyerekkoromban az első megtakarítási forma a takarékbélyeg volt: az általános iskolában lehetett megvásárolni 1, 2, 5 forintos címletekben. A bélyegeket egy kis gyűjtőalbumba lehetett beragasztani, és év végén likviddé tenni, azaz felhasználni - például a nyári szünetre egy kis zsebpénzt összegyűjteni. Egyébként most is van ehhez hasonló terméke a takarékoknak, a takarékmatrica: állatos matricákat vásárolhatnak a gyerekek, és egy Csemete Számla elnevezésű számlán gyűlik a pénz a megvásárolt matricák után - bankbetétként.

Fontos, hogy már általános iskolás korban elkezdjük a gyereket pénzügyileg oktatni? Megfelelő tudással okosabban tudnánk bánni a pénzzel?

A pénzügyek a mindennapjaink fontos részévé váltak: oda kell figyelnünk a pénzünkre, amikor vásárolunk valamit, vagy csekket fizetünk, átutalunk, vagy hitelt veszünk fel, vagy különböző célokat tűzünk ki magunk elé, amelyekre elkezdünk megtakarítani. Ezek mind a pénzügyi tudás elemei, és jó, ha ezt a pénzügyi tudást minél korábban sajátítjuk el. Segít, ha az iskolában ez a tudás már benne van a tanrendben, és a gyerekek megtanulják, de emellett az ilyen típusú, az oktatást segítő termékek vagy versenyek az általános vagy középiskolában hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerekek fokozatosan megtanulják tudatosan kezelni a pénzügyeket.

Akinek nagyon alacsony a jövedelme, alig jön ki a fizetéséből, hogyan kezdjen el takarékoskodni? Mit lehet tanácsolni egy feszített költségvetésű, kispénzű családnak?

Ha valahol, az alacsony jövedelmű családoknál igazán fontos a takarékosság. A megtakarítást, a takarékoskodást mindenkinek csak ajánlani tudom, hiszen a biztonság egyik eszköze, ha megtakarításom van arra az esetre, ha bármilyen átmeneti nehézség következne be a család életében. Az, hogy milyen ütemben tudok félretenni, nyilván alapvetően a család jövedelmi helyzetétől függ, és ez lehet egészen kicsi összeg is.

Szabó Levente (Fotó: Takarékbank)


Több olyan termékünk van, ahol nem kötjük minimumösszeghez a lekötést. Vannak ilyen betéti konstrukcióink, de az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítást is egészen kicsi összeggel el lehet kezdeni. Ami sokkal fontosabb a minimumösszegnél, hogy a célt kell tudnom: mire szeretnék megtakarítani, és a futamidőt, hogy milyen távra.

Tegyük fel magunknak a kérdést: 5, 10, 20 év alatt mit szeretnék elérni?

Lakást, autót szeretnék vásárolni, a gyerek taníttatásáról szeretnék gondoskodni, vagy a nyugdíjamat szeretném kiegészíteni? Természetesen az is nagyon fontos, hogy a pénzt, amit megtakarítok, a számomra megfelelő kockázati szintű termékbe helyezzem el.

Mit tapasztalnak: a Takarékok ügyfelei mennyire tudatosan, felkészülten fektetik be a pénzüket vagy takarékoskodnak, illetve mennyire bízzák rá magukat az ügyintézőre?

Mind a két ügyféltípus megfordul nálunk. Egy takarékszövetkezeti kollégának feladata egyrészt az, hogy az ügyfelet tájékoztassa arról, milyen lehetőségei vannak, felmérje, hogy az adott ügyfélnek pénzügyi ismeretei alapján milyen típusú termék ajánlható és mekkora a kockázatviselő képessége. Persze egyre több olyan ügyfél is van, aki teljesen tájékozott a különböző termékleírásokból, és már úgy jön be, hogy tudja, milyen terméket akar vásárolni, milyen megtakarítási formát választ. Egyelőre azonban teljes tudatosság még csak az ügyfelek kisebb részére jellemző Magyarországon, és pontosan ezért is fontos, hogy ez az arány javuljon a következő években vagy évtizedekben. A pénzügyi tudatosságot növelni kell.

Mennyire mutatkozik meg a tudatosság a hosszú távú pénzügyi tervezésben? Tudják az ügyfelek, hogy minél hosszabb ideig tartják a bankban a pénzüket, az annál jobban növekszik, annál értékesebb megtakarítás lesz?

Ha valaki a bankban szeretné tartani a pénzét, az már önmagában tudatosság: egyrészt meglehetősen kockázatos készpénzt tartani otthon, másrészt akár már egy rövid távú befektetés, mondjuk 1 vagy 3 hónapos betét is jelent kamatot. Ráadásul a készpénzkímélő fizetési eszközök - tipikusan a bankkártya - annyira elterjedtek már Magyarországon, hogy ez senkit nem korlátoz.

A tudatosság azzal folytatódik, hogy az adott ügyfél milyen terméket vesz igénybe: ebben sokan az adott pénzintézet kommunikációjára, illetve az ügyintézőre hagyatkoznak, és utána hozzák meg a döntésüket.

Amikor valaki meghoz egy ilyen döntést, fontos meghatározni a célt, hogy a megtakarítást mire akarja használni.

Lakást vagy esetleg autót akar vásárolni, nyugdíjas éveire szeretne takarékoskodni? Ez már önmagában meghatározza a megtakarítás futamidejét is, azaz hogy 1, 3 vagy 5 éves időhorizontról beszélünk. De fontos szempont az is, hogy mikor kell nekem az a pénz: ha például még idén, akkor érdemes éven belüli lekötött betétet nyitni. De ha csak 1 év múlva kell, akkor kínálatunkból a Kamatozó Kincstárjegy mellett a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alapot javasolnám, amelyben a betétinél lényegesen magasabb hozammal lehet a pénzt fialtatni. Végül, de nem utolsósorban a kockázatviselő készség szintén nagyon fontos, hogy az ügyfél olyan megtakarítási formát válasszon, ami ennek megfelel.

Ami az időtávokat illeti: betéteknél jellemzően 1, 3, 6 hónapra kötik le az emberek a pénzüket. Az egy éven túli megtakarításoknál a különböző befektetési alapokat keresik sokan. Vannak kombinált megtakarítási termékek is, mint például a most bevezetett Takarék Kombinált Betét, amelynek a három hónapos lekötött betéti részére évi 2,75 százalék kamat jár, a pénz másik felét Magyar Posta Takarék Ingatlan Alapba fektetjük. Így megfelelő biztonság mellett jó hozamszintet lehet elérni vele.

Az ingatlanalapok alapvetően a 6-12 hónapnál hosszabb megtakarítást keresők kedvelt terméke. De egy ingatlanalapot érdemes akár évekig megtartani. Az állampapíroknál a kamatozó kincstárjegy egyéves futamidejű állampapír, de vannak különböző prémium és bónusz államkötvények is, melyek 4-6 éves futamidejűek és a mindenkori infláció plusz 3-3,5% éves hozamot biztosítanak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A NYESZ, azaz a nyugdíj-előtakarékossági számla az éven túli megtakarításra irányítja az ügyfeleket, illetve vannak olyan adókedvezmények, amelyek szintén a hosszabb távú megtakarításra ösztönöznek. A cél az, hogy az arány minél inkább elmozduljon a hosszabb távú befektetések irányába.

Meglehetősen alacsonyak jelenleg a betéti kamatok. Mennyire kedvelik az emberek még ezt a megtakarítási formát? Mennyire bonyolult egy átlagember számára a váltás más termékre?

Nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában nagyon alacsonyak a jegybanki alapkamatszintek, ebből fakadóan betéti kamatok is.
Több tényező, köztük ez is abba az irányba fordította az ügyfeleket, hogy megnézzék az alternatív befektetési formákat, lehetőségeket, és mérlegeljék, vállalnak-e egy picit nagyobb kockázatot a nagyobb hozam érdekében.

Azt tapasztaljuk, hogy a lakosság elmozdult a befektetési alapok és az állampapírok irányába.

A kamatozó kincstárjegy a 2,75 százalékos éves hozamával egyértelműen sok megtakarító számára jelent megoldást, de a befektetési alapokat is - mind a pénzpiaci, mind az ingatlanalapokat - nagyon sokan választják.

Az alacsony kamatok másik, kevésbé pozitív hatása, hogy egyre több készpénzt tart otthon a lakosság. Ez is arra utal, hogy a pénzügyi ismereteinket, a pénzügyi tudatosságot fejleszteni kell. Hiába alacsonyak ugyanis a betéti kamatok, a készpénzénél, ami semmit sem kamatozik, így is magasabbak. Emellett a készpénztartás drága és biztonsági kockázatai is vannak. A sok készpénz nemcsak a gazdaságnak kerül sokba, hanem a magas szállítási, őrzési stb. költségek miatt közvetve a fogyasztónak is, hiszen annak költsége beépül az árakba. A készpénz helyett ezért mindenképpen valamilyen megtakarítást ajánlanék.

Az már a pénzügyi tudatosság következő szintje, ha azt is tudjuk: a bankban elhelyezett megtakarításainkkal a gazdaság, illetve akár szűken vett környezetünk fejlődését is segíthetjük. Hiszen a betétesek pénze, miközben kamatozik, hitel formájában el tud jutni azokhoz, akiknek éppen szükségük van rá beruházásaikhoz vagy az otthonteremtésükhöz. A takarékoknak helyi bankként ebben különleges szerepük van. Helyi megtakarításokat gyűjtenek és a pénzt helyben hitelezik ki, tehát az ügyfelek - miközben a pénzük kamatozik - saját térségük fejlődését is elősegítik megtakarításaikkal.

Az idei év - még az elmúlt napok is - pénzügyi botrányoktól volt hangos: sok család, sok kisbefektető sok pénzt bukott. Mit tapasztalnak, mennyire vetették vissza ezek a botrányok a megtakarítási kedvet, hogyan lehet ezt ellensúlyozni?

Az idei év első felét valóban meghatározták az úgynevezett brókerbotrányok: ezeknek azonban van egy olyan velejárója is, hogy az ügyfelek a stabilitás és a biztonság felé fordultak,

a biztonságot pedig leginkább a nagybankokban találták meg,

így nagyon sokan fordultak hozzánk is.

A szövetkezeti hitelintézetek csoportja egy nagybankéhoz hasonló, komoly biztonsági garanciákkal, 300 milliárd forintos tőkeháttérrel bíró rendszer, ahol az Országos Betétbiztosítási Alap mellett saját Tőkefedezeti Alapunk is biztosítja a betéteinket.

Mit mond egy bankvezető, ha a családi ebédnél a rokonai megkérdezik, hogy hová tegyék a pénzüket? Egyáltalán: létezik erre a kérdésre jó válasz?

Ha ilyen kérdés merül fel, először visszakérdezek. Próbálom kideríteni, hogy mi a célja a megtakarításnak, mi az időhorizontja, milyen a hozamelképzelés, és milyen a kockázatviselő képesség. Az ember a családban ezt nagyjából tudja, és ennek megfelelően ajánlanék rövidtávra 1-3-6 hónapos lekötött betétet vagy pénzpiaci alapot. Ha hosszabb futamidő is szóba jöhet, akkor a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alapot ajánlanám, vagy Kamatozó Kincstárjegyet, illetve Prémium és Bónusz állampapírt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem