16 °C Budapest

Mégis drágul a vásárlás az ingyenes készpénz miatt

Pénzcentrum
2013. december 11. 05:17

Drágulnak a bankszámlák, jó kamatot szinte lehetetlen találni. Egyedül a jelzáloghitelek mondhatók olcsónak, ennek ellenére a lakáseladások sok éves mélypontjukon vannak. Akik biztosan átlátják ezeket a folyamatokat, azt mondják, hogy még jöhet ennél rosszabb. Az ingyenes készpénz például mindenkinek fájni fog, ha másképp nem, a kenyér árában benne lesz. Interjú a BankRáció.hu banki termékeket összehasonlító oldal két alapítójával.

- Túl sok költsége van egy bankszámlának, kalkulátor nélkül nem lehet megtalálni a legjobbat

- Megfizetjük az ingyenes készpénz árát

- A kártyás vásárlás ingyenes maradhat, mert olcsó a bankoknak

- Ha más díjakat nem emelhetnek a bankok, akkor a POS-terminál költségein keresztül a boltokban is drágulás várható

- A lakáshitelek olcsók, egyre többen készülnek lakásvásárlásra


Valóban szükség van ilyen alkalmazásra az interneten? Nem lehet másképp összehasonlítani a banki termékeket?

Gergely Péter: A betéteket talán igen, de a hiteleket és a bankszámlákat magunktól biztosan nem. 120-féle költség van csak a számláknál, még több feltétel és csavar. Ezek között eligazodni egy kalkulátor nélkül lehetetlen. De még a hitelnél sem mindig segít a THM, mert a reklámokban csak 5 millió forintra és 20 évre van kiszámolva. Ha neked 5,5 millió kell, már nem annyira jól használható. De nem csak a különböző kamatsávok jelenthetnek gondot, rengeteg feltétel van, amivel nehéz számolni. Kérsz-e hozzá bankszámlát, milyen hitelminősítésed van, akarsz-e lakáskasszát nyitni és a többi. Két bankot is lehetetlen így összehasonlítani, nem hogy harmincnál is többet. Pedig egy hitelt 10-15 évig fizet vissza az ember és milliós különbségek vannak az összesen visszafizetendő összegekben, így nem mindegy, melyiket választjuk.

Azt mondjátok, hogy a bankszámlákat lehetetlen kalkulátor nélkül összehasonlítani. De érdemes? Úgy értem, most jön az ingyenes készpénzfelvétel, ami újabb drágulást hoz. Ez már a sokadik idén, a tranzakciós illeték emelésekor is ugyanezt láttuk. Van értelme számolgatni, ha folyton változnak a díjak?

GP: Az utóbbi hónapokban mintha lejjebb hagyott volna az érdeklődés, de a következő hónapokban megint sok díjváltozás lesz, és ez sok érezni fogjuk a pénztárcánkon. Pedig még mindig igaz, hogy ha most találsz egy olcsó számlát, az arányaiban a későbbiekben is olcsó marad. Havi szinten ez nem sokat jelent, de évente több tízezret lehet így spórolni.

Az elmúlt években még mindig kevesen váltottak bankszámlát?

GP: Hűségesebbek vagyunk a bankunkhoz, mint a házastársunkhoz. Évente több tízezret lehetne spórolni egy napi, vagy akár csak néhány órás ügyintézéssel, de sokan mégsem váltanak. És nem csak azokról van szó, akik annyit keresnek, hogy ez nem számottevő. Nem is gondolnánk, hogy ez a tétlenség milyen sokba kerül, miközben nagy a verseny a bankok között, aki keres, az könnyen talál sokkal jobb ajánlatokat.

Kolláth Bálint: Ha lehet, akkor az ingyenes készpénzfelvétel még hűségesebbé teszi az ügyfeleket, hiszen nyilatkozathoz kötik az igénylést. Emiatt hosszútávon még drágább lehet a bankolás, mivel így csökkenhet a verseny. Szembemegyünk a világgal, ingyenessé tesszük azt, hogy az emberek készpénzzel rohangáljanak az utcán. Azzal szemben, hogy a kártyás fizetést kellene ösztönözni.

Ami ma még ingyenes a legtöbb banknál. Meddig maradhat ez így?

GP: A készpénzfelvétel illetéke 6 ezrelék, a kártyás vásárlásé 3. Ha fizetőssé tennék a vásárlást, akkor azt a pénzt kivennénk készpénzben, ami sokkal többe kerül a bankoknak. Inkább a most élő akciók szűnhetnek meg. Vagy nőhet a bankkártya, illetve tranzakciók díjai.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

KB: Vagy a POS-terminál díját fogják emelni, amivel az eladókon szedik be az ingyenes készpénzfelvételt.

A kenyérben fizetjük meg a készpénz árát?

GP: Részben igen, de még százféleképpen el tudják ezt a költséget szórni. A betétekre fizethetnek kicsit kevesebbet, vagy az új hiteleket adhatják kissé drágábban. Valószínűleg meg fogjuk ezt érezni, mint ahogy a betéteknél sincs már akkora mozgolódás, hiszen a tranzakciós adó miatt nem éri meg váltogatni a bankok között.

Gergely Péter, hitelszakértő és Kolláth Bálint, ügyvezető a BankRáció.hu alapítói

A bankszámlák drágulnak, a betéteknél nincs verseny. De legalább a hitelek olcsók. Mennyi köze van ehhez a kamattámogatott lakáshiteleknek.

KB: Igazából a kamatcsökkentés az, ami igazán számít. A piaci hitelek is már ott vannak a kamattámogatott hitelek szintjén az alsó 6 százalékos kamatminimum miatt. Ezen kellene változtatni, lejjebb vinni vagy eltörölni, hogy újra versenyképes legyen.

Ha megtaláljuk a legjobb hitelt, akkor miért ne a bankfiókban, hanem egy ilyen banki termékeket összehasonlító oldalon igényeljük meg azt?

KB: Hozzánk azok jönnek, akik tudatosabban döntenek és nem dőlnek be az első reklámnak. Nem feltétlenül az a cél, hogy a legolcsóbbat válasszák ki, sokszor a cél inkább a legjobb ár / szolgáltatás kombináció megtalálása. A többi kalkulátoros oldallal szemben mi nem csak a legnagyobb bankok termékeit hasonlítjuk össze vagy csak marketing szlogeneket puffogtatunk valós kalkuláció nélkül. Több mint 30 bank, több száz termékét tesszük összehasonlíthatóvá és könnyen átláthatóvá, sokszor olyan kisebb bankokét is, akikkel nincs szerződésünk. Hisszük, hogy a megfontolt döntés meghozatalához látni kell a teljes banki kínálatot, meg kell mutatnunk a részleteket és segítenünk kell a tudatos választásban. Ezt a szakmaiságot látják és díjazzák a látogatók és akiknek segítünk a legszimpatikusabb pénzügyi termék megtalálásában, annak nem nagyon fordul meg a fejében, hogy ne rajtunk keresztül érdeklődjön a banknál.

GP: A banknak spórolsz, ha nem közvetítőn keresztül igényelsz hitelt. A közvetítői jutalék be van építve a hitelek díjába, ezt mindenképp kifizetik az ügyfelek. Nálunk legalább biztos, hogy a legjobb ajánlatokat találják meg. Ráadásul ez a legolcsóbb módja a bankok számára, hogy közvetve ügyfeleket szerezzenek. Tehát maguk a hitelek is olcsóbb lehetnek, ha nem a magasabb jutalékkal dolgozó hitelközvetítőkön keresztül, hanem online kalkulátorokon át jönnek az új hiteligénylések. Ami a legfontosabb, hogy milliókat spórolhatunk, illetve olyan hitelt választhatunk, ami biztonságos, átlátjuk a költségeit és meg is értünk.

A jutalékért cserébe garantáljátok, hogy megkapom a legjobb hitelt?

KB: Azt nem lehet sajnos. A bank dönti el, hogy kinek ad hitelt. Egy véletlenszerű dolog is lehet az, ami miatt nem kap hitelt az ügyfél. Nem tudhatjuk, de nem is tehetnénk fel annyi kérdést, amennyivel egy bank számol. Ennek ellenére talán egy olyan visszajelzés volt, amikor az mondta valaki, hogy a banknál nem olyan jó ajánlatot kapott, mint amit nálunk kiválasztott. Egyébként mi azonnal feldolgozunk minden díjváltozást, az adatok pontosságát komolyan vesszük, nagyon lelkiismeretes és precíz csapat dolgozik a háttérben. Ezek alapján mi biztosak vagyunk abban, hogy legalább a 3 legjobb bankot meg tudod így találni, ahova érdemes bemenni.

GP: Igen, a legtöbben itt találják meg a legjobb hitelt és akár rögtön az oldalon vagy a bankfiókban azt is igénylik meg. Azt gondolhatnánk, hogy mostanság senki sem keres hiteleket, pedig nem így van - naponta több, mint kérezren keresnek nálunk hiteleket, háromszor annyian, mint a végtörlesztés legforróbb hónapjában.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem