Meggyűlt a baja a pénzzel az X-Faktor kedvencének: sosem kapta vissza vagyonát

2019. november 17. 14:55

A tehetségkutató legidősebb versenyzője, Anti bácsi közel négy évtizede nem látta öccsét, Lajost. Nem titok, a pénz, egy meg nem adott kölcsön miatt szakadt meg köztük a kapcsolat. A Pénzcentrum utána járt, hogyan illik kölcsönkérni rokontól, baráttól.

Habár még csak most kezdődött el az igazi show, az idei széria egyik legemlékezetesebb pillanata volt, amikor a műsor legidősebb versenyzője, Anti bácsi a színpadon újra találkozott 35 éve nem látott öccsével.

A férfi azért is jelentkezett a műsorba, hogy megtalálja rég nem látott testvérét, akivel 35 éve egy meg nem adott kölcsön miatt távolodtak el egymástól - számolt be a Blikk. "Ez egy nagyon szomorú történet. Pénzt adtam kölcsön Lajcsinak. Annyit, ami akkoriban több havi fizetésnek számított. Ő pedig nem adta meg, utána pedig teljesen eltűnt" - nyilatkozta a versenyző a lapnak.

Ez az eset ugyan jól végződött, ám rengeteg családot szakít szét a pénz, és egy jelentős részük soha többé. A barátoktól és a családtagoktól való kölcsönfelvétel általában szörnyű ötlet, gyakran feszültséget okoz a kapcsolatokban, és bűntudatot, haragot és bizalomvesztést okozhat - mégis előfordul olyan eset, amikor egészen egyszerűen nincs más opció. Baráti kölcsön előtt azonban érdemes tisztába lenni pár fontos részlettel, ha pedig éppen te vagy az a jószándékú pénzes ismerős, akkor feltétlenül olvasd el Papszt Krisztina pénzügyi és vállalkozásindítási tanácsadó intelmeit.

Mutasd be a helyzetedet!

Amikor egy banktól kérünk pénzt kölcsön, ki kell tölteni egy kérelmet, be kell mutatni a teljes pénzügyi helyzetet, és néha még biztosítékot is fel kell mutatni. Csak azért, mert személyes kapcsolatod van azzal a személlyel, akitől pénzt kérsz kölcsön, nem jelenti azt, hogy ezt a lépést ki lehet hagyni. Valójában célszerű egy rövid leírást készíteni, amelyben körvonalazod, hogy miért kell a pénz - ez segíthet átlátni, hogy komolyan veszi a kölcsönt, és miért van szüksége a pénzre.

Határozz meg egyértelmű visszafizetési feltételeket!

A "Fizetek, ha tudok" azt mutatja, hogy a kölcsön visszafizetése nem jelent elsőbbséget. Ez fontos, figyelembe véve, hogy a barátoktól vagy a családtól pénzt kérő emberek közel háromnegyede soha nem fizeti vissza a kölcsönt.

Ha hitelesnek akarsz tűnni, pontosan add meg, hogyan, milyen ütemezéssel fizeted vissza a pénzt, ez megnöveli a bizalmat a fizetési képességre, készségre vonatkozóan. Add meg, mikor kezded a visszafizetést, mennyit fogsz fizetni minden hónapban, és hogyan, mi a havi esedékesség napja és a kölcsön teljes visszafizetésének időpontja.Ha igazán szeretnéd bebiztosítani a barátot, családtagot a visszafizetést illetően, mutassa meg a havi háztartási költségvetését amely tartalmazza a havi törlesztést is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Készíts tervet arra az esetre, ha a részletfizetésfizetések elmaradnak!

Előfordulhat, hogy nem tudod visszafizetni a kölcsönt a megadott ütemezéssel. Erre az esetre is legyen egy terv, amelyben meghatározod, mi történik, ha kimarad egy részletfizetés. Ajánlj például késedelmi díjat, vagy ha szeretnéd megmutatni, mennyire elkötelezett vagy a hitel visszafizetésében, akkor biztosítékot is felkínálhatsz.

Legyen szerződés a kölcsönről!

Ha az eddig részletezett, fenti összes pontot megvitattátok, akkor a megállapodást le kell írni, és mindkét félnek alá kell írnia, mielőtt a pénz átadásra kerül. Az aláírt szerződésből mindkét félnek legyen 1-1 példána, így bármilyen konfliktus esetén, csak elő kell venni a szerződést

Állíts be állandó átutalást a részletfizetésekhez

A legtöbb banknál lehetőség van arra, hogy állandó átutalásokat beállítására. Amint megkezdődik a visszafizetési időszak, automatizáld a folyamatot úgy, hogy ismételt havi átutalást állítasz be a hitelező bankszámlájára. Ezzel biztosítod, hogy véletlenül se felejted el visszafizetést.

+2 tanács kölcsönt adóknak:

  • Ne adj nagyobb összeget kölcsön, mint a 6 havi fizetésed!
  • Ne adj kölcsön hiteltörlesztésre!

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm