17 °C Budapest

Megérkezett az új magyar forintérme: mutatjuk, mi benne az extra

2017. április 22. 13:02

Sokan nem tudják, de a Magyar Nemzeti Bank minden évben számos emlékérmét bocsát ki. Ezekkel lehet ugyan fizetni, de nem érdemes. Inkább gyűjtőknek ajánlják, vagy akár befektetésként is jó lehet, sok esetben ugyanis felértékelődnek ezek a pénzek. Éppen a mai napon bocsátják ki a legújabb darabot.


Az emlékpénzek kibocsátása még 1948-ban kezdődött az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére megjelent ezüst érmével, de csak később 1968-ban vált rendszeressé a megjelenésük. Az emlékpénzek törvényes fizetőeszköznek minősülnek, de nem feltételen éri meg elpocsékolni őket.

KATTINTS! Ez komoly? Ha van ilyen 200-as nálad, nyertél 20 ezret

Az emlékpénzek az évek alatt ugyanis felértékelődhetnek, akár már a kibocsátásuk pillanatában is többet érhetnek a névértéküknél a gyűjtök körében.

{{EMBED:infogram_477f80d1-f06b-44f0-ade6-f14682b3966d}}

Ma jön a következő

A 2017. évre tervezett emlékérme-kibocsátási program szerint éppen a mai napon bocsátják ki a Bükk Nemzeti Park emlékérmét, a Magyar nemzeti parkok sorozat 4. tagját. Az érméből készül 5 ezer darab, 10 000 forintos névértékű, ezüst változat és 5 ezer darab, 2 000 forintos névértékű is, ami színesfémből készül. Az érméket a Magyar Pénzverő Zrt.-től tudjuk megvásárolni.

Forrás: MNB

Azt, hogy később ezek az emlékérmék mennyit érnek, az sok dologtól függ. Egyáltalán nem mindegy például, hogy milyen az alapanyaguk, és az éppen mennyit ér a világpiacon. Ahogy az sem mindegy, a gyűjtők mennyire kapkodnak utána. Az apróhirdetős, vagy aukciós oldalakon például az eladó és a vevő egymás közötti alkujától függ az érme aktuális ára.

Például a 2003-ban összesen hatezer példányban kibocsátott Rákóczi szabadságharc 5 000 forint névértékű ezüst emlékérmét a 2003-as kibocsátáskor névértéken, azaz 5 000 forintért értékesítette a Pénzverő. Később az érme csupán 4 300 forintot ért az alapján, mennyi az ezüsttartalma. 2006-ban az utolsó, még készleten lévő selyemfényes változatokat a Pénzverő 8 000 forintos áron kínálta, a tükörfényes - már készletről kifogyott - érme utolsó eladási ára 9 000 forint volt.

De ugyan ezt az érmét a 2012-es magyar érmekatalógus selyemfényű változatban 10 000 forintra, tükörfényes kiadásban 20 000 forintra tartja.

Nem mindegy, hogyan tároljuk az érméket

Ha arra adjuk a fejünket, hogy egy ilyen emlékérmét ajándékozunk valakinek esetleg esküvőre,  keresztelőre, vagy a ballagásra, akkor ne felejtkezzünk el megfelelő tájékoztatást adni az érmék tárolásának szabályairól sem.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Annak érdekében, hogy megelőzzük az érmék állagának a romlását, az Magyar Pénzverő Zrt. az alábbi szabályokat betartását javasolja:

  • Ne érjünk kézzel az érmék felületéhez

A pénzeket mindig a pereménél fogva tartsuk a kezünkben, mert az ujjnyomok zsírfoltot hagynak az érméken, amelyek így elvesztik az eredeti fényüket

  • Ne fényezzük és ne csúsztassuk az érméket

A fényezéssel vagy a csúsztatással apró karcokat ejthetünk az érmék felületén.

  • Ne ejtsük le

Egy ütődés nyomait lehetetlen eltüntetni.

  • Ne mossuk meg

Az érméket lehetőleg próbáljuk meg száraz környezetben tárolni, hogy a "patinásodást" (pára hatására kicsapódó zöld felületi korrózió) elkerüljük.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem