7 °C Budapest

Megérkezett a nagyszülői GYED 2020: ezek a nagyszülői gyed feltételei, a nagyszülői GYED összege

2020. október 25. 19:01

Ennyi a nagyszülői GYED összege 2020: a nagyszülői GYED feltételei megmondják, mennyi lett a nagyszülői gyed összege 2020 évére, melyek a nagyszülői GYED 2020 szabályai.

A GYED és más családtámogatások feltételei évről évre változnak: a kritériumok szigorúak, ám abszolút ésszerű elvárásokat támasztanak az igénybe vevő családokkal szemben. Az idei év újdonsága, hogy jelenleg már a nagyszülői GYED is igénybe vehető. Cikkünkben összefoglaljuk, mi a nagyszülői GYED, melyek a nagyszülői GYED feltételei és pontosan mennyi a nagyszülői GYED összege 2020 során. Lehet a nagyszülői GYED mellett dolgozni? Vannak megkötések, kiemelt feltételek a nagyszülői GYED igénybevételével kapcsolatban?

Mi a GYED?

A gyermekgondozási díj, röviden GYED, egy olyan, havi rendszerességgel folyósított, pénzbeli juttatás, amelynek célja a gyermekvállalás támogatása. Sokan nem tudják megkülönböztetni a GYES-től (gyermekgondozást segítő ellátás, régen gyermekgondozási segély) vagy a CSED-től (csecsemőgondozási díj), ám három különböző családtámogatásról beszélünk. A GYES egy mindenkinek egyformán, alanyi jogon járó szociális juttatás, a GYED pedig egy olyan nem-szociális juttatás, ami TB jogviszonyhoz, vagy nappali tagozatos egyetemi tanulmányok végzéséhez van kötve. A CSED lejárta után (féléves kor) vehetjük igénybe a GYED-et, ami a gyermek 2. életévének betöltéséig tart, ikergyermekek esetén +1 évig.

A nagyszülői GYED

1. A "sima" GYED feltételei

A GYED megigénylésére jogosulta az a biztosított szülő, aki a gyermek születését megelőző 2 év során legalább 365 napon keresztül TB-jogviszonyban részesült. A biztosítási jogviszonynak egyszerre egy munkahelyről kell származnia, több munkából szerzett biztosítási jogviszony nem adható össze. Jogosult a GYED-re emellett az, aki felsőoktatási intézmény, szakképző intézmény, vagy köznevelési intézmény nappali tagozatán vesz részt, vagy maximum 1 éven belül fejezte be tanulmányait - ekkor 180 napnyi TB jogviszonyt számolnak el.

2. A nagyszülői GYED feltételei

Az a személy, nagyszülő jogosult a nagyszülői GYED igénybevételére, aki az alapjogosult, vagy az azzal együtt élő házastárs (kivéve a gyám házastársa) biztosított szülője, vagyis a kisbaba nagyszülője, emellett jogosult rá annak szintén biztosított házastársa is. A nagyszülőre is érvényesek a sima GYED szabályai, egy kis kiegészítéssel:

  • a baba születését megelőző elmúlt 2 évben legyen meg a 365 napnyi TB-jogviszony, ám a nagyszülő ne végezzen kereső tevékenységet, kivéve, ha azt otthonról teszi;
  • a nagyszülői GYED igénylője nevelje a gyermeket saját háztartásában, éljen vele életvitelszerűen együtt;
  • a nagyszülői GYED kérelmezéséhez szükséges a szülő írásos nyilatkozata is a GYED összegével való rendelkezésről;
  • a nagyszülők gyermekgondozást segítő ellátást nem vehetnek igénybe.

Nem jár a nagyszülői GYED abban az esetben, amikor:

  • a nagyszülő kereső tevékenységet végez, (kivéve, ha otthonában teszi azt);
  • a gyermeket nappali ellátást biztosító intézményben (bölcsőde) helyezik el;
  • egyéb rendszeres pénzellátásban részesülnek, kivéve: otthoni kereső tevékenység, táppénz, CSED, a különböző korú gyermek jogán járó gyermekgondozást segítő ellátás és a gyermekgondozási díj esete;
  • nem jogosult a nagyszülői GYED igénybevételére az, aki le van tartóztatva vagy börtönben van;
  • ha az alapjogosult (a szülő, vagy annak minősülő személy) GYED jogosultsága megszűnik, akkor a nagyszülői GYED is megszűnik;
  • a gyermek szülei visszavonták a nagyszülői GYED igénybevételére feljogosító nyilatkozatukat.

Munkavégzés a nagyszülői GYED összege mellett

A nagyszülői GYED igénybe vevője nem folytathat kereső tevékenységet a kisgyermek mellett, kivéve, ha otthoni munkavégzésről van szó - akkor a nagyszülői GYED mellett korlátlan munkavégzésre jogosult.

Mennyi időre jár a nagyszülői GYED összege 2020?

A nagyszülői GYED 2020 a CSED, vagy annak megfelelő időtartam (168 nap, kb. fél év) lejárta utáni naptól kezdődik és a gyermek 2. születésnapjáig tart. Ikergyermek esetén +1 év jár, mindkét gyerekre. Ha a gyermek meghal, a nagyszülői GYED is megszűnik.

Nagyszülői GYED kalkulátor: mennyi a nagyszülői GYED összege 2020?

A sima GYED és a nagyszülői GYED mértéke egyaránt a korábban szerzett jövedelmünk napi egységre lebontott összegének 70%-a, amely nem haladhatja meg a minimálbér duplájának 70%-át.

  • A bruttó minimálbér 2020 összege: 161.000 Ft/hó
  • A bruttó minimálbér 2020 duplájának 70%-a: 225.400 Ft/hó

Ne keverjük össze: Nagyszülői GYED, nem pedig nagyszülői GYES 2020!

A gyermekgondozási díjat nagyon könnyű összekeverni a szociális alapú gyermekgondozást segítő ellátással. Habár a GYES-t is felveheti a nagyszülő bizonyos esetekben, a nagyszülői GYES összege megegyezik az egységes, 28.500 Ft-tal gyermekenként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 17:50
Nem engedték be a 444 az újságíróját a Békemeneteket szervező kormányközeli álcivil szervezet, a CÖF...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm