Megéri ez? Csúnya bírságot kockáztatnak a kertes ház tulajdonosok, hogy spóroljanak

HelloVidék2020. július 22. 08:15

Az utóbbi években egyre nagyobb problémát jelent a szárazság, az aszály. Éppen ezért próbálnak meg minden lehetőséget kihasználni a hobbikertek, házikertek tulajdonosai is, hogy öntözni tudják veteményesüket. Azok, akik fúrt kúttal rendelkeznek, lépéselőnyben vannak, hiszen sokkal gazdaságosabban tudják intézni a locsolást, mint azok, akik ehhez a vezetékes vizet használják.

"Fúrt kút telepítése csak ott javasolt, ahol a vízadó réteg jó vízvezető képességű, azaz a kútból kitermelt víz gyorsan, folyamatosan utánpótlódik a vízadó rétegből. Ha az adottságok nem ilyenek, a kút hamar leürül és a szivattyú szárazra fut. Ilyen esetben az ásott kút építése a megfelelő, amely nagy belső víztározó terénél fogva képes az egyszeri locsolási igények kielégítésére, majd a szivattyú leállítását követően szép lassan (lehet, hogy néhány óra vagy egy-két nap alatt) feltöltődik a kút belseje és indulhat újra a locsolás" - mondta el Rózsa Attila, a Magyar Vízkútfúrók Egyesületének elnöke a HelloVidéknek.

Néhányszor tíz négyzetméteres kiskert vagy konyhakert esetén nyilván nem érdemes saját kút létesítésében gondolkodni

- mondta el a szakember, aki arról is beszélt az interjú további részében, mi a kútfúrás menete, mitől függ az ára, és hogy mennyi idő után térülhet meg a befektetés. A már meglévő kutakkal kapcsolatban a lap felhívta a figyelmet: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábbi kezdeményezésére, és a nemrég történt határidő-kitolás következtében 2023. december 31-ig lehet bírságmentesen szankciók nélkül legalizálni a be nem jelentett kutakat.

Címkék:
víz, kert, ház, kút, kútfúrás, szárazság,